IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Единната сметка е спестила 22 млн. лева на бизнеса през първото тримесечие

За непогасени, но изтекли по давност задължения, трябва да бъде подадено заявление, предупреди говорителят на НАП Росен Бъчваров

14:34 | 20.05.13 г.
Единната сметка е спестила 22 млн. лева на бизнеса през първото тримесечие

През първото тримесечие единната сметка е спестила към 22-23 млн. лева такси за погасяване на задължения, изчисли в ефира на БНР говорителят на Националната агенция по приходите (НАП) Росен Бъчваров. По негови думи за първите три месеца са били погасени по логиката на единната сметка към 160 млн. лева стари задължения.

Благодарение на единната сметка обаче всеки може да провери за задължения, включително и тези, които са погасени по давност, т.е. направени преди 2008 година.

За неплатени задължения, погасени по давност, трябва да бъдат подавани писмени заявления до офис на НАП, като крайният срок е до 31 декември. След тази дата логиката на единната сметка ще присъедини тези задължения от началото на 2014 година, допълни още Бъчваров. 

Бъчваров припомни, че единната сметка е създадена по искане на бизнеса и до този момент тя показва повече ползи, отколкото негативи. С едно платежно например се правят всички плащания по данъчните и осигурителните задължения, които има да прави дадена фирма или физическо лице.

Той призна, че има и проблеми, сред които например са старите задължения, които с приоритет се покриват при плащане към държавните институции. Повечето проблеми обаче са частен случай, допълни Бъчваров.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още