IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атакуват пред Конституционния съд единната данъчна сметка

Недопустимо е смесването на данъчни задължения и осигуровки, смята инициаторът на искането - „Синята коалиция“

13:17 | 21.12.12 г. 4
Атакуват пред Конституционния съд единната данъчна сметка

„Синята коалиция“ атакува пред Конституционния съд предложението за единна данъчна сметка, което влиза в сила от 1 януари 2013 година, съобщи БТА. „Сините“ са против принципа за погасяването на задълженията, заложен с промени в Закона за ДДС, обясни Иван Костов.

„Недопустимо е и смесването на данъчните задължения с осигурителните вноски – при тях институциите дължат обратна услуга на гражданите. Данъчните задължения са безвъзмездни, държавата има само най-общи отговорности – да гарантира сигурност, достъп до образование“, заяви съпредседателят на „Синята коалиция“.

Искането на мнение от страна на Конституционния съд е подписано от 49 депутати, сред които и представители на „Коалиция за България“ и независими депутати.

От началото на следващата година компаниите ще внасят своите задължения по единна сметка, без кодове с цел да се спестяват разходите за платежни нареждания. При невъзможност да бъдат погасени едновременно няколко задължения обаче ще бъде погасено това, чийто краен срок изтича най-скоро.

Иван Костов коментира още, че по този начин има опасност и от НОИ да „прихванат“ здравни вноски и хората да загубят правото си на инвалидизация и здравно осигуряване.

В този си вид промените са „груба намеса в отношенията между работодател и работник“, тъй като те предвиждат от работника да бъдат взимани неплатените от работодателя вноски, обясни още съпредседателят на „Синята коалиция“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
aldy
преди 11 години
Колкото повече събират разните приходи към бюджета в "единни" сметки, толкова по-трудно е да се разбере къде отиват парите впоследствие. Всичко, което тия са направили досега, е за улесняване на "експроприацията" на постъпилите средства.Закони и конституция не "предат" пред целесъобразността. Вижте какво стана със Здравния фонд - истинско "тука има, тука нема". Решиха и измъкнаха "от ръкава" 90 милиона и си ги раздадоха по живо по здраво. И какво стана с най-големия бюджет за последните 23 години? Пари за пенсии, дори Коледни надбавки, няма. Не им вярвам на тия клептократи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
hellwitch
преди 11 години
А то нали сега КС не можеше да заседава тъй като не е пълен.Те докато изберат нов конституционен съдия и се произнесат сигурно ще стане време за следващия бюджет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 6
SEBULBA
преди 11 години
Оф, аман от Костов, да се маха вече... Подкрепям единната сметка, спестява реално разходи и куп бумагщина...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Shar
преди 11 години
Браво! По абсолютно същата логика, трябва да се забрани и преводът на данъци в НОИ, за изплащане на пенсии и социални помощи. Тогава ще лъсне голата истина, за ФАЛИТЪТ на НОИ и държавата, като цяло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още