IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът отчита рекордни загуби заради просрочени вземания

Просрочията на родните фирми надвишават 8% при средно ниво за Европа от около 5%, сочи проучване

12:47 | 12.09.12 г. 3
Бизнесът отчита рекордни загуби заради просрочени вземания

Рекордни загуби заради просрочени вземания отчита българският бизнес през тази година. Подписаните просрочени вземания на родните фирми вече надвишават 8% при средно ниво за Европа от около 5%.

Това показват резултатите от проучване на EOС Груп и института Ипсос, проведено сред 2200 компании от десет европейски държави.

От изследваните страни единствено Румъния ни изпреварва по дял на отписаните от бизнеса просрочени вземания – с близо 10%. Най-нисък е делът на отписаните просрочени вземания във Великобритания – под 2%, и в Германия – малко над 2%.

Много сериозен е делът на просрочията от българските фирми в промишления сектор, следван от тези в търговията и услугите.

Резултатите показват още, че България е на второ място от десетте страни по нередовни разплащания. Статистиката сочи, че само 66% от плащанията у нас се осъществяват в срок, като тенденцията е този процент да намалява, обясни Райна Миткова-Тодорова от ЕОС Матрикс. 

Най-нередовните платци са гърците, а в челната тройка влизат и испанците, според данните.

Българският бизнес обяснява нередовните плащания от страна на партньорите и клиентите си с влошената икономическа ситуация. Икономическите проблеми често водят до временна липса на ликвидни средства за разплащане на задълженията и впоследствие до прекомерна задлъжнялост, допълни Тодорова.

Бизнесът у нас се оплаква най-често от повишаване на разходите за лихви като последствие от отписването на просрочените вземания, каза още тя. Като не могат да съберат вземанията си, фирмите най-често търсят банкови заеми, а заради кризата кредите са труднодостъпен и скъп ресурс, допълни Тодорова.

Заради просрочените вземания от фирмите бизнесът обичайно свива печалбите си и изчерпва ликвидните си средства, което реално заплашва съществуването на много тях.

Въпреки отчетените негативни тенденции обаче анкетираните наши компании са най-оптимистично настроени за платежоспособността и редовността на плащанията от техните клиенти в бъдеще. Резултатите показват още, че само половината от българските компании проверяват платежоспособността на партньорите и крайните си клиенти. При проблем със събирането на вземанията повечето фирми късно се обръщат към специалисти - юристи или специализирани агенции за управление на вземанията.

Светла Петрова от ЕОС Матрикс обясни, че често фирмите не разполагат с достатъчно документи, които да доказват натрупаните задължения – договори, фактури, протоколи и други.

При много случаи се оказва, че длъжникът или е в процедура по несъстоятелност, или е обявил такава със задна дата, което затруднява събирането на вземанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
FINTA
преди 11 години
Щото си няма друга работа освен да драскоти по форумите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
KostadinovK
преди 11 години
Защо мислиш така? Обоснови се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Tony
преди 11 години
А правителството на герб е номер 1 по неразплатени задължения! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още