IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 80% от фирмите в България имат просрочени несъбрани вземания

Държавата дължи на бизнеса между 420 и 470 млн. лв. по изпълнени договори за обществени поръчки от началото на годината

13:13 | 12.12.11 г.
Над 80% от фирмите в България имат просрочени несъбрани вземания

Над 80% от фирмите в България имат просрочени несъбрани вземания. Това показват резултатите от проучване на Българската стопанска камара (БСК) и „Мост финанс мениджмънт“ АД, направено сред почти 500 компании.

В 40% от случаите просрочието е за повече от година. По-голямата част от просрочените вземания обаче са за период до шест месеца.

Най-голяма част от фирмите - 27%, имат несъбрани вземания в размер на 10-50 хил. лева. До 10 хил. лева са просрочените вземания на 20% от респондентите, а от 50 до 100 хил. лева - на 15% от участниците в проучването. Едва 3% от фирмите посочват, че имат несъбрани вземания над 1 млн. лева.

Резултатите показват още, че 50% от бизнеса в България отчита ръст на лошите вземания от контрагенти през тази година спрямо миналата. Тенденцията е за увеличаване на срока за изплащане на дължимите суми, посочи изпълнителният директор на „Мост финанс“ Божидар Гергов.

Значителен е размерът на държавните и общински задължения към бизнеса, сочат още резултатите от изследването. Заместник-председателят на БСК Камен Колев съобщи, че държавата дължи между 420 и 470 милиона лева по изпълнени договори за обществени поръчки от началото на годината.

Колев посочи още, че по данни на търговския регистър фалитите през 2011 г. са се удвоили спрямо 2010 година. 

Колев коментира, че става все по-важно основаването на клирингова къща, която да „изчиства“ вземанията и задълженията на бизнеса. Създаването й в момента обаче е почти невъзможно, тъй като изисква участние на бюджета, каза Камен Колев.

Друга възможност е изграждането на онлайн пазар на несъбраните вземания, за който не е необходимо участието на държавата. Колев съобщи, че БСК е стартирала пробно подобна инициатива. Фирмите, които искат да продадат вземания, обаче са много по-малко от желаещите да купят, констатира Колев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още