IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 20% е увеличена междуфирмената задлъжнялост на годишна база

Това заявиха от „Кофас България“ по време на учредителна пресконференция на Асоциацията на колекторските агенции у нас

12:56 | 15.11.11 г.
С 20% е увеличена междуфирмената задлъжнялост на годишна база

С около 20 на сто се е увеличила междуфирмената задлъжнялост от началото на годината досега в сравнение със същия период на миналата година. Това каза Ивайло Тосков от „Кофас България“ по време на учредителна пресконференция на Асоциацията на колекторските агенции в България. Той обаче отказа да даде оценка на сумата, на която възлизат задълженията между фирмите.

Тосков допълни, че според наблюденията на компанията, която представлява, се наблюдава увеличаване на срока на забавяне на междуфирмените плащания. От началото на тази година този срок е достигнал средно 105 дни. Докато през 2010 е бил 78 дни.

Според представената от Тосков статистика най-много се бавят плащанията в строителството - средно със 150 дни за текущата година при 97 за миналата. Следва промишлеността – 109 дни за текущата година при 70 за миналата. Плащанията между фирмите в сектора на услугите са забавят средно с 97 дни през тази година при 93 за миналата. Забавянето на плащанията в търговията е средно 68 дни за тази година при 49 дни за 2010 г.

Тосков допълни, че се очаква тази година фалитите на фирми да нараснат с 40% спрямо миналата. За сравнение годишният ръст на фалитите през 2010 г. е бил 22%, а през 2009 г. - 18%.

От плащанията на физически лица най-много се бавят тези за кабелна телевизия, показват данните на Асоциацията на колекторските агенции.

Общо 65% от забавените задължения на българите са към кабелни оператори. На второ място са забавените задължения за парно – 60% от общия обем забавени плащания. На трето място са задълженията към доставчиците на вода - 55% от общия обем на всички ненавременни плащания.

Около една трета от забавените плащания на българите са към мобилните оператори. Най-малко са те по ипотечни кредити, за ток и по други видове кредити и лизингови плащания.

Най-честите причини за забавяне на плащанията са неразбирането на ангажиментите и ползваните крледитни продукти, както и непознаването на задълженията по договора за ползваните кредитни продукти, посочи Райна Миткова-Тодорова от ЕОС Матрикс, фирма за събиране на вземания. Тя обясни тези две причини с ниската финансова култура на гражданите.

По думите й около 15% от длъжниците заявяват, че бавят плащанията към кредитори заради забавени възнаграждения. Около 24% са длъжниците, които изпадат в невъзможност да изплащат дзадълженията си заради временна безработица, загуба на трудоспособност, болест или инцидент в семейството. При 35% от забавянията се оказва, че титулярът по зъдалжението е в чужбина. Около 6% от длъжниците открито не желаят да плащат задълженията си.

Асоциацията на колекторските агенции обрисува и профилът на средностатистическия длъжник у нас. Обикновено той е мъж на възраст между 41 и 50 години, семеен, служител или работник и най-често жител на Северозападна България или Русе.

Тодорова поясни, че в регионите на Видин, Враца и Монтана затрудненията с плащането на задъженията са традиционни от няколко години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още