IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: Оставката ми няма да реши проблемите

За мен оставането на позицията не е самоцел, а бреме, което съм поел, каза министър-председателят

09:06 | 17.06.13 г. 55
Орешарски: Оставката ми няма да реши проблемите

След избора на Делян Пеевски и последвалите протести правителството загуби част от доверието и легитимността си, но ако сега подам оставка, то няма да има никаква легитимност. Ще се загубят поне три-четири месеца. За мен оставането на позицията не е самоцел, а бреме, което съм поел. Това заяви в интервю за bTV премиерът Пламен Орешарски.

Оставката е лесно лично решение, повтори той и задеде риторичен въпрос кавкво ще реши в момента подаването на такава. При такъв сценарий ще последва ново служебно правителство, ново насрочване на избори, което обаче ще се възпроизведе сходна политическа ситуация, коментира министър-председателят.

"Бих подал оставка, ако не съм в състояние да работя по програмата. Досега не съм чул критики към нея. Ще я внеса в парламента за дебат, за да бъде утвърдена", каза още Орешарски. "За мен не стои въпросът за оставката – не е съществено кога ще я подам, защото не съм политик, нямам политически усет. Но няма да изпусна приоритетите, за да пазя политическото си бъдеще. Нямам такова", категоричен бе премиерът.

Ако някоя от парламентарните групи на БСП или ДПС оттеглят доверието си от мен, ще подам оставка, посочи още той. 

„Поемам огромен риск не само като икономически предизвикателства. Още при избора ми ме пиртесняваше изостреното обществено мнение към случващото се в страната и огромните очаквания на обществото. Давам си сметка, че от началото на мандата, имаше недоверие не в експертизата, а в способността да се води независима политика”, допълни той.

Номинацията на Пеевски за шеф на ДАНС беше грешка и обществената реакция го показа категорично, продължи той. „Като обсъждахме номинациите, надделя мнението, че за шеф е необходим решителен човек и аз лично се изкуших от възможността от бързи резултати по отношение на събираемостта на приходите, пресичането на контрабандата и отклоняването на ДДС. Но като че ли подценихме противоречивия образ на Пеевски”, каза премиерът.

На въпрос чия е номинацията на Делян Пеевски той посочи, че е трудно да каже кой пръв е споменал това име. Бяха обсъждани и други имена. Но подцених противоречивия публичен образ на Пеевски, повтори той. Считам за некоректно да говоря кой какви номинации е предложил. За мен по-важното е, че беше направена грешка, която отчитаме. Водихме разговорите заедно със Сергей Станишев и Местан. Останахме с впечатление, че Пеевски ще се справи, заради решителността да се противодейства на силови структури, срещу източване на ДДС и контрабандата.

Ще направим публичен дебат и ще стане ясно кои са били другите кандидатури, посочи премиерът.

До няколко дни ще направим широко обсъждане на следващата номинация, което да съответства на високата обществена чувствителност. Сега нямаше достатъчен дебат и това е факт. Една от обсъжданите кандидатури беше на сегашния изпълняващ длъжността шеф на ДАНС, издаде Орешарски.

„Най-важното предстои. До два месеца трябва да се финализира споразумението за партньорство за предстоящия седемгодишен период. И ако се финализира по неподходящ начин, рискуваме ключов фактор за развитие за 7 години”, посочи премиерът, коментирайки най-спешните си задачи.

"Мисля, че в следващите няколко седмици трябва да се случат важни неща - програмните приоритети ще се облекат в мерки и срокове. Готови сме да внесем програма с мерки за гражданите, бизнеса и държавността. Това ще са кроткосрочни мерки до края на годината. През есента, в хода на дискусията за проектобюджета, ще се формират и други идеи. Ще осмислим и приоритетите за споразум за 15 милиарда евро за следващите седем години. Остава ни малко време и да работим по усвояването на еврофондовете в този програмен период", обясни Орешарски.

"До август трябва да създадем предпоставки да свалим цената на тока с 5 на сто. Но комисията ще реши окончателно. Ще срещнем огромно недоволство на частни интереси. Тази седмица ще представя краткосрочните мерки в парламента – за обезщетението за деца, за първокласниците, за енергийните помощи, ще внесем в тристранката предложение за увеличаване на минимална работна заплата", посочи премиерът.

"Склонен съм на диалог с гражданското общество и с политическите сили в НС", завърши Пламен Орешарски.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

48
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
http://bg-voice.com/articles/view/zalogut_sa_imperiite_zlatev_i_dogan/2453/http://bg-voice.com/articles/view/ruski_anklav_rosenec/1578/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 0 rate down comment 5
jelenski
преди 10 години
Несъмнено кандидатурата на Пеевски беше грандиозен гаф. Въпреки това трябва да заработи правителството, защото в крайна сметка нямаме никаква икономика и никакви алтернативи за съвземане от кризата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 12 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Той вчера един от протестиращите си каза. Гласувах за БСП и сега съм много разочарован. Дано повече хора започнат да се осъзнават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 8 rate down comment 1
data
преди 10 години
Е аз за това ги питам честно в очите : Вие за това ли гласувахте ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 11 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Веско проблема е сериозен. Експертното правителство върна половината от зам министрите на старата тройна коалиция. По специално частта на ДПС. Огледай се добре. Това не е правителство което може да свърши каквато и да е работа. Самите му "експерти" са хора нито с авторитет нито с опит в това което са назначени да правят. Дори след първия месец имаме повече издънки, отколкото сериозни решения за наболелите проблеми. Не знам защо страстно защитавате Орешарски. Слепи ли бяхте като даваше обяснение на пресконференцията след избирането на Пеевски. Говореше заучени приказки и видимо беше много притеснен, в очите се четеше мъката която изпитва. Много е важно освен да слушат приказки да се следи и езикът на тялото. Ако не ми вярваш, не си гледал или пък не помниш - намери запис в интернет и се увери сам. По лицето му се четеше всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 6 rate down comment 0
georgi_shum
преди 10 години
Има достатъчно варианти да стане, ако има воля за това. Целта на протеста е именно да наложи волята на гражданите на политицитге!!! Трябва да ги накараме ВСИЧКИТЕ да разберат, че така повече не МОЖЕ. И хубавеото на протеста е, че не се политизира (за момента), а и не трябва да се.Вчера пред МС имаше хора симпатизиращи на партии от целия политически спектър. Трябват нови привила това е !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 10 години
най- готиното от протестите е любимата поговорка на Кисинджър :"Пътнико , пътища няма . Пътищата се правят с ходене "Демек , няма кой да свърши Нашата работа Веско . Ако искаш да те управляват без да те крадат много - отваряй си очите ! А иначе кабинета Орешарски е минало - няма смисъл да го коментираме вече !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 0 rate down comment 9
Vesko94
преди 10 години
"Белене" е съвсем различна работа, data! Аз ще продължавам да защитавам този проект! Сега обаче не е времето да се говори за него. Първо трябва да тръгне икономиката и тогава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 0 rate down comment 3
Vesko94
преди 10 години
И ти вярваш, че парламентът ще изработи нов Изборен закон ако правителството падне? Тук става въпрос за политика. Трябва да си много наивен ако смяташ, че нещата ще се развият така, както си ги мислиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 10 години
ххахах Спомням си колко ентусиазирам беше за Белен - и кат ти говориха че само се харчат пари на вятъра ти скачаше кат петле . Казах ти какъв е проблема и защо не може да се мине без избори . Това правителство е невъзможно да оцелее - никой не му вярва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още