IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: Оставката ми няма да реши проблемите

За мен оставането на позицията не е самоцел, а бреме, което съм поел, каза министър-председателят

09:06 | 17.06.13 г. 55
Орешарски: Оставката ми няма да реши проблемите

След избора на Делян Пеевски и последвалите протести правителството загуби част от доверието и легитимността си, но ако сега подам оставка, то няма да има никаква легитимност. Ще се загубят поне три-четири месеца. За мен оставането на позицията не е самоцел, а бреме, което съм поел. Това заяви в интервю за bTV премиерът Пламен Орешарски.

Оставката е лесно лично решение, повтори той и задеде риторичен въпрос кавкво ще реши в момента подаването на такава. При такъв сценарий ще последва ново служебно правителство, ново насрочване на избори, което обаче ще се възпроизведе сходна политическа ситуация, коментира министър-председателят.

"Бих подал оставка, ако не съм в състояние да работя по програмата. Досега не съм чул критики към нея. Ще я внеса в парламента за дебат, за да бъде утвърдена", каза още Орешарски. "За мен не стои въпросът за оставката – не е съществено кога ще я подам, защото не съм политик, нямам политически усет. Но няма да изпусна приоритетите, за да пазя политическото си бъдеще. Нямам такова", категоричен бе премиерът.

Ако някоя от парламентарните групи на БСП или ДПС оттеглят доверието си от мен, ще подам оставка, посочи още той. 

„Поемам огромен риск не само като икономически предизвикателства. Още при избора ми ме пиртесняваше изостреното обществено мнение към случващото се в страната и огромните очаквания на обществото. Давам си сметка, че от началото на мандата, имаше недоверие не в експертизата, а в способността да се води независима политика”, допълни той.

Номинацията на Пеевски за шеф на ДАНС беше грешка и обществената реакция го показа категорично, продължи той. „Като обсъждахме номинациите, надделя мнението, че за шеф е необходим решителен човек и аз лично се изкуших от възможността от бързи резултати по отношение на събираемостта на приходите, пресичането на контрабандата и отклоняването на ДДС. Но като че ли подценихме противоречивия образ на Пеевски”, каза премиерът.

На въпрос чия е номинацията на Делян Пеевски той посочи, че е трудно да каже кой пръв е споменал това име. Бяха обсъждани и други имена. Но подцених противоречивия публичен образ на Пеевски, повтори той. Считам за некоректно да говоря кой какви номинации е предложил. За мен по-важното е, че беше направена грешка, която отчитаме. Водихме разговорите заедно със Сергей Станишев и Местан. Останахме с впечатление, че Пеевски ще се справи, заради решителността да се противодейства на силови структури, срещу източване на ДДС и контрабандата.

Ще направим публичен дебат и ще стане ясно кои са били другите кандидатури, посочи премиерът.

До няколко дни ще направим широко обсъждане на следващата номинация, което да съответства на високата обществена чувствителност. Сега нямаше достатъчен дебат и това е факт. Една от обсъжданите кандидатури беше на сегашния изпълняващ длъжността шеф на ДАНС, издаде Орешарски.

„Най-важното предстои. До два месеца трябва да се финализира споразумението за партньорство за предстоящия седемгодишен период. И ако се финализира по неподходящ начин, рискуваме ключов фактор за развитие за 7 години”, посочи премиерът, коментирайки най-спешните си задачи.

"Мисля, че в следващите няколко седмици трябва да се случат важни неща - програмните приоритети ще се облекат в мерки и срокове. Готови сме да внесем програма с мерки за гражданите, бизнеса и държавността. Това ще са кроткосрочни мерки до края на годината. През есента, в хода на дискусията за проектобюджета, ще се формират и други идеи. Ще осмислим и приоритетите за споразум за 15 милиарда евро за следващите седем години. Остава ни малко време и да работим по усвояването на еврофондовете в този програмен период", обясни Орешарски.

"До август трябва да създадем предпоставки да свалим цената на тока с 5 на сто. Но комисията ще реши окончателно. Ще срещнем огромно недоволство на частни интереси. Тази седмица ще представя краткосрочните мерки в парламента – за обезщетението за деца, за първокласниците, за енергийните помощи, ще внесем в тристранката предложение за увеличаване на минимална работна заплата", посочи премиерът.

"Склонен съм на диалог с гражданското общество и с политическите сили в НС", завърши Пламен Орешарски.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

38
rate up comment 4 rate down comment 1
georgi_shum
преди 10 години
Изхода е оставка и на Орешарски и Станишев. Работа на парламента да продължи до изготвяне на нов изборен кодекс. подкрепен на 100% от депутатите и свикването на ВНС. Ако не променим модела, който и да дойде - било то нов или стар ще възпроизвежда все същото досега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 6 rate down comment 0
georgi_shum
преди 10 години
Веско, проблема, е че правтелство позволило си да направи кандидатура като тази се компрометира тотално. Правителство, което вече 20 дни няма назначени повече от половината зам. министри и областни управители е тотално компрометирано. Зашото не знаеш дали решенията и назначенията направени досега, а и бъдещите не за взети по този задкулисен и нагъл начин.. Това правителсто се роди по нечистоплътен начин, получи шанс да промени нещо, но то продължи да действа още по нечистоплътно и от предното....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 0 rate down comment 5
georgi.benevolenet
преди 10 години
Колко пъти трябва да се обяснява и пише, че Григор Стоевски, Кристина Карагьозова и другите от рисърча в БНБ, както и Петър Чобанов и други политици и икономисти са с контрол на съзнанието на мрежата на Мтел и подкрепят регистрираните около Австрия Банки като мафия. Те умишлено подготвиха кризата. В пряк разговор ми отговарят, че "в България е така", "това се големи банки, които те не могат да контролират" или Чобанов "какво искаш - космически кораб ли да построим в България". С каъв ъкъл Петър Чобанов стана финансов министър? Нали с Орешарски пряко загубиха 2/3 (20 млрд според Евостат) от фондовата борса - като фин. мин. и шеф на фондовата борса тогава. Да не мисли, че само ще разкарва как тези в Брюксел му давали кофа с ребра да яде? Ясно, че само искат да го накиснат отново с злоупотреби за милярди, а хората ще стават все по-бедни. Няма ли самолети като братя Галеви или си чакат боя, които заслужават?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 0 rate down comment 7
Vesko94
преди 10 години
А ситуацията от петък не беше ли такава за каквато говориш? Изрази се недоволството, смениха го. Защо тогава пак протестират. Грешка беше за Пеевски, аз също изразих недоволството си, но реагираха и го смениха още на следващия ден. А за изборите- лично аз не желая пак 3 месеца служебно правителство, пак изборна кампания, пак излишни харчове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 1 rate down comment 6
Vesko94
преди 10 години
Протестиращите тук не са обединени около определени искания. Само крещят по улиците. Виж турците. Имат общи искания и ги отстояват. Тук един иска това, друг онова и накрая е едно голямо НИЩО. Един протестиращ казваше, че на протестите имало само образовани хора, с по едно, две и повече висшета. Еми като сте толкова интелигентни що не направихте една партия и не се явихте на избори, а се включихте в листите на познатите партии? Айде стига!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 9 rate down comment 0
data
преди 10 години
Следващия ? Какво значение има кой е следващия ако хората следят и пак го наритат като не върши работа ? Разбери - не човека има значение а контрола дали работи или не !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 11 rate down comment 1
data
преди 10 години
Ти си явно млад и не разбираш . Да ти очертая от къде идва жегата и защо няма как да не минем през избори : 1.Няма как / няма и в историята от 89-та насам / партията спечелила изборите да не участва във властта . Много приказки ама за ГЕРБ са гласували ЖИВИ 1 млн. души - е кат ги "изолира по Местански" те излизат на улицата 2.Станишев подмени вота на собствените си избиратели - включително и на моя баща , а вероятно и твоя . Никой от тия възрастни и достойни хора не е гласувал БСП да прави коалиция с ДПС , да се обявяват за една партия след изборите , да назначава нискочели *** и пълнят администрацията с кадъни . Кат искат да не лъжат хората - да си направят пред изборна коалиция БСП/ДПС и да видим колко хора реално ги подкрепят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 1 rate down comment 3
Vesko94
преди 10 години
Пак Бойко, не благодаря!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 0 rate down comment 0
Vesko94
преди 10 години
И кой е следващият, според теб?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 7 rate down comment 0
data
преди 10 години
Защото Веско има неща който още не си разбрал . Давам пример - като назначаваш един човек за 15 мин няма как да разбереш дали е читав или не . После закона ти е дал срок 6 м. по работата му да прецениш - ще става ли или не . Та и с правителствата трябва да е така : предизборни програми , дъра бъра , лъжи и глупости - няма как да разбереш дали е читав или не . Следиш после и гледаш - кат не става ВЪН и назначаваш следващия . Или с други думи - никой / включително и аз / от протестиращите не иска да става политик , ние си имаме нашите задължения , НО много моли политиците да свършат читаво тяхната . Иначе ВЪН и да идва следващия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още