IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: Оставката ми няма да реши проблемите

За мен оставането на позицията не е самоцел, а бреме, което съм поел, каза министър-председателят

09:06 | 17.06.13 г. 55
Орешарски: Оставката ми няма да реши проблемите

След избора на Делян Пеевски и последвалите протести правителството загуби част от доверието и легитимността си, но ако сега подам оставка, то няма да има никаква легитимност. Ще се загубят поне три-четири месеца. За мен оставането на позицията не е самоцел, а бреме, което съм поел. Това заяви в интервю за bTV премиерът Пламен Орешарски.

Оставката е лесно лично решение, повтори той и задеде риторичен въпрос кавкво ще реши в момента подаването на такава. При такъв сценарий ще последва ново служебно правителство, ново насрочване на избори, което обаче ще се възпроизведе сходна политическа ситуация, коментира министър-председателят.

"Бих подал оставка, ако не съм в състояние да работя по програмата. Досега не съм чул критики към нея. Ще я внеса в парламента за дебат, за да бъде утвърдена", каза още Орешарски. "За мен не стои въпросът за оставката – не е съществено кога ще я подам, защото не съм политик, нямам политически усет. Но няма да изпусна приоритетите, за да пазя политическото си бъдеще. Нямам такова", категоричен бе премиерът.

Ако някоя от парламентарните групи на БСП или ДПС оттеглят доверието си от мен, ще подам оставка, посочи още той. 

„Поемам огромен риск не само като икономически предизвикателства. Още при избора ми ме пиртесняваше изостреното обществено мнение към случващото се в страната и огромните очаквания на обществото. Давам си сметка, че от началото на мандата, имаше недоверие не в експертизата, а в способността да се води независима политика”, допълни той.

Номинацията на Пеевски за шеф на ДАНС беше грешка и обществената реакция го показа категорично, продължи той. „Като обсъждахме номинациите, надделя мнението, че за шеф е необходим решителен човек и аз лично се изкуших от възможността от бързи резултати по отношение на събираемостта на приходите, пресичането на контрабандата и отклоняването на ДДС. Но като че ли подценихме противоречивия образ на Пеевски”, каза премиерът.

На въпрос чия е номинацията на Делян Пеевски той посочи, че е трудно да каже кой пръв е споменал това име. Бяха обсъждани и други имена. Но подцених противоречивия публичен образ на Пеевски, повтори той. Считам за некоректно да говоря кой какви номинации е предложил. За мен по-важното е, че беше направена грешка, която отчитаме. Водихме разговорите заедно със Сергей Станишев и Местан. Останахме с впечатление, че Пеевски ще се справи, заради решителността да се противодейства на силови структури, срещу източване на ДДС и контрабандата.

Ще направим публичен дебат и ще стане ясно кои са били другите кандидатури, посочи премиерът.

До няколко дни ще направим широко обсъждане на следващата номинация, което да съответства на високата обществена чувствителност. Сега нямаше достатъчен дебат и това е факт. Една от обсъжданите кандидатури беше на сегашния изпълняващ длъжността шеф на ДАНС, издаде Орешарски.

„Най-важното предстои. До два месеца трябва да се финализира споразумението за партньорство за предстоящия седемгодишен период. И ако се финализира по неподходящ начин, рискуваме ключов фактор за развитие за 7 години”, посочи премиерът, коментирайки най-спешните си задачи.

"Мисля, че в следващите няколко седмици трябва да се случат важни неща - програмните приоритети ще се облекат в мерки и срокове. Готови сме да внесем програма с мерки за гражданите, бизнеса и държавността. Това ще са кроткосрочни мерки до края на годината. През есента, в хода на дискусията за проектобюджета, ще се формират и други идеи. Ще осмислим и приоритетите за споразум за 15 милиарда евро за следващите седем години. Остава ни малко време и да работим по усвояването на еврофондовете в този програмен период", обясни Орешарски.

"До август трябва да създадем предпоставки да свалим цената на тока с 5 на сто. Но комисията ще реши окончателно. Ще срещнем огромно недоволство на частни интереси. Тази седмица ще представя краткосрочните мерки в парламента – за обезщетението за деца, за първокласниците, за енергийните помощи, ще внесем в тристранката предложение за увеличаване на минимална работна заплата", посочи премиерът.

"Склонен съм на диалог с гражданското общество и с политическите сили в НС", завърши Пламен Орешарски.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 0 rate down comment 10
Vesko94
преди 10 години
Хубаво се протестира в момента ама накрая хората пак ще си останат с пръст в устата. Като толкова искат промени защо не направиха една партия на протестиращите. А какво видяхме - те се изпокараха и се разделиха на няколко групи. Аз пък такива не искам да управляват. Не че сегашните са нещо, но пред управление на ГЕРБ и сегашните без Пеевски, бих предпочел тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 0 rate down comment 10
Vesko94
преди 10 години
Правителството загуби страшно много от първоначално подкрепящите ги. Сега им трябва магия, за да позакрепят позициите си. А относно оставката- след оттеглянето на Пеевски аз лично не виждам причина за оставка на кабинета "Орешарски".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Бюрхан Абазов, който е брат на шефката на ДПС в Русе - Ферихан Ахмедова, е назначен за заместник министър на земеделието. Той беше на същия пост по време на тройната коалиция.--------------------------Егати експертността, всеки втори от това правителство е от ДПС. И то от предишното правителство - на тройната коалиция. Срам ме е че моят град не протестира. В петък бяхме не повече от 50 човека пред общината. Ако някой е гледал по ТВ7 за частния град Русе - вярно е всичко, потвърждавам го. В момента е собственост на ГЕРБ, които си го купиха преди това от БСП, малко след като почина Д. Калчев - най-големия олигарх на север от Стара Планина. ВСИЧКИ СА ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 8 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Защо да даваме шанс на хора забъркани в разпространение на наркотици и проституция в България (каквито са ДПС) да управляват?Ако ГЕРБ покровителстват само контрабандата на цигари като ги сложим на един кантар заедно с вас (енергетиката) и ДПС (наркотици и проституция) е ясно кое е по-малкото зло въпреки всичките ви напъни да обвинявате политическите си опоненти за всичките ви престъпления.Много поздрави на братя Галеви, Маргините, Златко баретата, Р. Овч., Алексей Петров и на останалите заслужили престъпни творения на социалисти и депесари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 16
jelenski
преди 10 години
ГЕРБ са знаели от 10 дни за избора на Пеевски и пак използваха хората, за да децентрализират държавата, защото бяха заплашени техните канали за контрабанда. Ето защо правителството трябва да получи шанс да работи и едва тогава ще може да се говори дали е добро или не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 14 rate down comment 8
bgMan
преди 10 години
Аз мисля че момента е много удобен да се иска не само оставка а направо велико народно събрание за нова конституция, която да позволява пълна лустрация и да обяви предишния режим за престъпен.Трябва да има нови дефиниции за обществения морал и решенията на всеки управленец, по някакъв начин е необходимо да се промени и съдебната система, която въобще не е независима, а работи само за ползата на политици и престъпници и няма никакъв обществен инструмент за коректив, оценка и обществено въздействие срещу корумпирани магистрати, съдии, прокурори или адвокати.Дано този обществената енергия не се похаби само с оставката на Орешарски. ГЕРБ далеч не са това, което България заслужава. (това последното е специално за социалист kalendar)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 19 rate down comment 7
data
преди 10 години
Нали знаеш народната мъдрост : деня се познава от сутринта булка ! И къде го видя тоя разгром ? Щот аз виждам как г-н Орешарски просто смята да изхарчи едни пари 1.Вчера - имаше статия за болниците 2.Днес в пресата за БДЖ3.Вчера в България Он ер казаха че просто се подготвя нов заем Сега ясно ли е кой подготвя разгрома ? Да виждаш някъде да се пише за съкращения на ушевите ? на помощите за *** ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 22 rate down comment 8
rogers
преди 10 години
До червените мушмули по долу - какви 100 дни да му даваме като той се компрометира сам още в началото - айде марш на Посерано 20
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 14 rate down comment 19
sonka.74
преди 10 години
От хаос, безредици и нерешаване на икономическите проблеми на страната полза имат само изпадналите от властта мутри на ГЕРБ. Надяват се хората отново да ги върнат начело на държавното управление, дори с цената на тотален разгром на държавността... Не дадоха дори 10 дни спокойствие на новото правителство!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 12 rate down comment 9
THE TRADER
преди 10 години
Отърви се от това ужасно бреме, не му робувай - не ставаш! За това си и избран да си там, за да си бушон!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още