IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът иска стабилно и икономическо ориентирано правителство

Потреблението не трябва да се стимулира с раздаване на пари, а с реформи, коментира Камен Колчев, изпълнителен директор на “ЕЛАНА Холдинг”

11:19 | 20.06.13 г. 2
Бизнесът иска стабилно и икономическо ориентирано правителство

Бизнесът има нужда от стабилно и икономически ориентирано правителство, заяви в ефира на Bulgaria On Air Камен Колчев, член на УС на КРИБ и изпълнителен директор на “ЕЛАНА Холдинг”.

„Политическата несигурност убива бизнеса. Липсата на ясна рамка, в която да работят компаниите, води до отлагане на инвестиции, изтегляне на капитали и т.н. От назначаването на служебно правителство икономиката заспа. Виждаме една неработеща администрация, отлагане на обществени поръчки“, коментира Колчев.

От КРИБ смятат, че моделът на парламентарно представеното мнозинство е неработещ. „Това не значи, че не може да бъде променен, но трябва да бъде обсъден с бизнеса и обществото. Готови сме да обсъдим всякакви варианти с дългосрочни перспективи. Показателно е, че когато спре диалогът, правителството пада“, коментира Колчев.

Той допълни, че към момента срещите между представители на правителството и работодателите имат по-скоро опознавателен характер.

Според него новият кабинет е трябвало да започне с дебата за икономиката, е не с назначенията в силовите министерство и структури и то „на принципа проба-грешка, с разкаяния и извинения“.

„Вчера видяхме един план на правителството, в който има предимно социално мерки. Това означава разходи. Потреблението не трябва да се стимулира с помощи, а с реформи. Не може всяка година да се увеличава минималната заплата, да се раздават енергийни помощи. Чухме и обещания за разплащане с бизнеса, което пак са разходи за държавната хазна“, обясни Колчев.

Той допълни, че реформата в здравеопазването не търпи отлагане. „Там се краде публичен ресурс. И смяната на директори ли е най-неотложната стъпка на новата власт“, запита Колчев. По думите му спирането на пенсионната реформа също не е било добро решение.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 2
albobo76
преди 10 години
"стабилно и икономически ориентирано правителство" - епа такова животно в България няма и никога няма да има. Шуро-баджанашко правителство на далаверата е по-реалистично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 6
georgi.benevolenet
преди 10 години
при 23% лоши кредити, какво очаквате да се случи с банковата система? Защо банките си изтеглиха вложените от тях чужди стредства през последните 2-3 години? В Кипър взеха десетки проценти от влоговете, в България борда пада, защото има 1.5 млрд във фонда за гарантиране и закон, който обещава да се покрият.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още