IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът „Орешарски“ - с ново решение за задлъжнелите болници

Новата власт няма да закрива лечебни заведения, които не се справят с издръжката си, а ще ги субсидира

09:00 | 16.06.13 г. 7
Кабинетът „Орешарски“ - с ново решение за задлъжнелите болници

Проблемът с недофинансирането на болниците е сред най-наболелите в здравеопазването вече десетилетия наред. В последните години няколко министри на здравеопазването, както и няколко управители на здравната каса, не успяват да се справят с него. Почти всяка година се предлага нова методика за заплащане на болничната помощ, но досега няма механизъм, който да е решил радикално проблема с натрупаните болнични дългове.

Според някои здравни експерти проблемът е в неправилно разходвания ресурс от здравната каса, а според други – лошият мениджмънт на лечебните заведения и липсата на управленски опит.

Не закриване, а субсидиране

Ново решение за болниците, които не могат да покриват задълженията си и трупат дългове, ще търси кабинетът „Орешарски“. Заявка за това даде здравният министър Таня Андреева, която посочи, че част от плана на правителството в сферата на здравеопазването е да субсидира закъсалите финансово лечебни заведения.

Същата позиция изказа и депутатът от "Коалиция за България" Явор Куюмджиев, който посочи, че болниците с дългове ще бъдат субсидирани. Той даде пример с лечебниците в Попово и в Омуртаг, като внесе успокоение в средите на медиците, че новата власт няма да ликвидира заведенията, а ще направи всичко възможно за тяхното стабилизиране. По негови думи вече е решено на затънали в дългове болници да бъде отпускана държавна субсидия от около 250 хиляди лева годишно от Министерството на здравеопазването. За цялата страна за това ще са необходими около 8 млн. лв., изчисли народният представител.

Субсидиране на търговски дружества може да донесе санкции от ЕС

Предложението за държавно субсидиране на болници не е добре обмислено на този етап, смята д-р Димитър Ленков от Български лекарски съюз, като уточни, че организацията няма официално становище по въпроса. Няма как търговски дружества да получават държавна субсидия, аргументира се той и напомни, че от подобна стъпка може да последват санкции от Европейския съюз. Едва при евентуална смяна на статута на лечебните заведения, субсидията би била възможна, уточни той.

Предложението на кабинета заслужава внимание, но е редно да се обмисли от юридическа гледна точка, допълни д-р Ленков. Във всички случаи общинското здравеопазване трябва да се запази, е неговата позиция. Той напомни, че само през миналата година са били закрити 20 общински болници.

Без закриване на болници здравната реформа е невъзможна

Според бившия зам.-министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков преструктурирането на болничната система не може да мине без затваряне на лечебни заведения. Неговото мнение е, че трудно някой ще се наеме да закрива болници, тъй като хората не могат да бъдат убедени, че това се налага. По негови думи структурната реформа в здравеопазването ще се случи трудно политически. Според него управляващите не са успели да реализират нужната промяна, той отговори, че просто липсва смелост да се направят „големите“ реформи.

Последна актуализация: 05:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 9 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Не трябва да се позволява задлъжняване, защото се използва за злоупотреби в много големи мащаби. Зад нуждата от медицински и здравни услуги се прикрива източване на бюджета на НЗОК от различни корумпирани хора.Това е болна тема за България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 0
goro.gorov
преди 10 години
реформа тук си трябва яка здраваедно решение се само очертавано много хора искат тъй да си оставада смучат влачат до забрава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 32 rate down comment 4
stasi666
преди 10 години
Така и тези който се справят и работят успешно ще бъдат стимулирани да започнат да губят и да са на загуба.Малоумно правителство на марионетки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 35 rate down comment 2
data
преди 10 години
Ха , че то това ли експертното : ша даваме още пари за сметка на тези който работят ? Баста !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 2
zhelevroman
преди 10 години
Отново ще плащаме за грешките на неспособните да водят управлението на поверената им институция вместо да бъдат уволнени и на тяхно място назначени мениджъри,а не завършили някакво си образование от рода на здравен мениджмънт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още