IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът „Орешарски“ - с ново решение за задлъжнелите болници

Новата власт няма да закрива лечебни заведения, които не се справят с издръжката си, а ще ги субсидира

09:00 | 16.06.13 г. 7
Кабинетът „Орешарски“ - с ново решение за задлъжнелите болници

Въвеждането на осигурителна карта – възможно решение

Според зам.-председателя на КНСБ Иван Кокалов, който е член на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса, е невъзможно да бъдат направени значителни промени с методиката на заплащане на болничната помощ в рамките на това законодателство и ще е необходима промяна в закона. Той предлага въвеждане на осигурителна карта, с която болните да могат да получават лечение навсякъде в страната. На практика сега хората имат право да получат здравно обслужване в друг град, в друг регион, но парите не се прехвърлят от една районна здравна каса в друга.

Спорната методика за болниците

Самата методика за финансиране бе променена през март тази година за пореден път и новите правила предизвикаха големи спорове сред съсловието. При управлението на настоящия шеф на касата, излъчен от ГЕРБ, Пламен Цеков беше възстановен принципът на разпределение на дейностите в лечебните заведения по модела на 2012 година. Така отпаднаха прогнозните обеми дейност, като болниците имат годишен прогнозен бюджет, но не трябва да надвишават своите бюджети с повече от 5% годишно.

Лекарите обаче излязоха на масови протести с искане за отмяна на всички методики за финансиране на здравната каса. Те бяха недоволни от орязването на бюджетите на болниците и алармираха, че няма да могат да приемат пациенти заради рестрикциите. Промяната във финансирането ще доведе до орязване на болничните бюджети и до ограничаване на достъпа до медицинска помощ, казаха от Българския лекарски съюз.

В крайна сметка методиката за финансиране на болниците през тази година остана неясна, защото касата коригира някои от рестрикциите, но нямаше техническо време променената скоростно методика на заплащане на болниците да влезе в сила, заради оставката на правителството и назначаването на служебния кабинет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 9 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Не трябва да се позволява задлъжняване, защото се използва за злоупотреби в много големи мащаби. Зад нуждата от медицински и здравни услуги се прикрива източване на бюджета на НЗОК от различни корумпирани хора.Това е болна тема за България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 0
goro.gorov
преди 10 години
реформа тук си трябва яка здраваедно решение се само очертавано много хора искат тъй да си оставада смучат влачат до забрава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 32 rate down comment 4
stasi666
преди 10 години
Така и тези който се справят и работят успешно ще бъдат стимулирани да започнат да губят и да са на загуба.Малоумно правителство на марионетки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 35 rate down comment 2
data
преди 10 години
Ха , че то това ли експертното : ша даваме още пари за сметка на тези който работят ? Баста !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 2
zhelevroman
преди 10 години
Отново ще плащаме за грешките на неспособните да водят управлението на поверената им институция вместо да бъдат уволнени и на тяхно място назначени мениджъри,а не завършили някакво си образование от рода на здравен мениджмънт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още