IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетите на столичните болници ще бъдат преразгледани спешно*

От "Пирогов" не са доволни, искат гаранции за плащане на надлимитните дейности

14:03 | 26.02.13 г.
Бюджетите на столичните болници ще бъдат преразгледани спешно*

Бюджетите на лечебните заведения в София ще бъдат преразгледани на извънредно заседание на Надзорния съвет на НЗОК още в четвъртък (28 февруари). Това каза министърът на здравеопазването в оставка Десислава Атанасова след съвместна среща с управителя на НЗОК д-р Пламен Цеков и ръководството на „Пирогов”, съобщава БТА.

Поет е ангажимент, че на големите държавни и университетски болници ще бъде обърнато специално внимание относно заложените обеми за дейности. Здравният министър уточни, че лимити няма да има. Но заяви, че в настоящата методика се съдържат прогнозни обеми, защото при заложения общ бюджет на касата няма как да не се работи по някаква определена прогноза за определен вид дейност.

Управителят на НЗОК Пламен Цеков обеща, че всички болници ще получат парите си за извършената през януари дейност до 28 февруари. Цеков добави, че и надлимитната дейност ще бъде платена.

Конкретно за „Пирогов“ шефът на касата е поел ангажимент за плащане на отчетената за месец януари дейност и за поетапно отчитане на дейността за февруари – приемане на отчетите и изплащане на 100% на изработената дейност.

Ръководството на института за спешна помощ обаче не е доволно от проведената среща. Според директора на болница "Пирогов" доц. Стоян Миланов разговорите не са били конструктивни. Той посочи, че нито министър Атанасова, нито д-р Цеков са дали ясни и точни гаранции, че изработеното от лекарите в "Пирогов" над лимитираните дейности ще бъде платено.

Доц. Миланов е категоричен, че методиката за финансиране на болниците трябва да бъде премахната или променена или някой да поеме отговорността за сегашния начин на финансиране на лечебните заведения.

От болницата продължават да поддържат искането за оставката на Надзорния съвет на НЗОК и на нейния управител.

Междувременно стана ясно, че на заседание на районната колегията на Българския лекарски съюз в Ловеч е решено лекарите да не протестират. Те обаче призоваха на протест да излязат пациентите.

Припомняме, че орязването на бюджетите на болниците с новата методика на касата за финансиране станаха причина за нарастващото недоволство сред лекарите и насрочения за 28 февруари протест.

Как ще се отрази новата методика на частните болници?

Новата методика за финансиране на лечебните заведения ще доведе до фалит на частни болници. Това е позицията на директори и собственици на частни болници, представена в БТА.

Те се обединяват около становището, че трябва да отпаднат лимитите, наложени от Националната здравноосигурителна каса, като се заплащат в пълен обем извършените от лечебните заведения дейности.

„Твърдението, че заради частните болници не достигат средствата, е несериозно, обидно и дискриминиращо“, според д-р Явор Дренски, директор на болница "Токуда".

„Определената методика всъщност е определяне на пари по нечия преценка, а не на база реално извършена дейност“, каза д-р Николай Болтаджиев, управител на болница "Св. Богородица".

Д-р Бойко Пенков, директор на болница "Софиямед", твърди, че тази методика ще засегне и общинските болници.

Собствениците и директорите на частни болници твърдят, че извършената от тях дейност за декември 2012 година все още не е изплатена от НЗОК, въпреки твърденията на управителя й.

От Националното сдружение на частните болници ще подкрепят инициирания от Българския лекарски съюз протест на 28 февруари пред сградата на НЗОК.

Последна актуализация: 04:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още