IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетите на столичните болници ще бъдат преразгледани спешно*

От "Пирогов" не са доволни, искат гаранции за плащане на надлимитните дейности

14:03 | 26.02.13 г.
Бюджетите на столичните болници ще бъдат преразгледани спешно*

Оставката на управителя на НЗОК няма да реши нищо, но моралът и етиката го изискват, заяви пред агенция „Фокус” д-р Димитър Димитров, председател на Национална асоциация на работодателите в здравеопазването.

„Ако съм аз и с моите „най-добри намерения” съм направил такава методика, и съм я въвел, и съм катастрофирал, както се вижда, морално-етичните ми норми ме задължават да си подам оставката. Нека хората преценят. В живия живот има морално-етични норми. Аз лично бих постъпил така”, допълни д-р Димитров.

„Няма доволна гилдия от тази методика. Може би тя беше черешката на сладоледа, след тези 4-годишни методики - 4 години непрекъснато щуротии и експерименти. С живота и здравето не бива да се правят експерименти...Крайно време е да говорим за средства, за остойностявания, за въвеждане на втория и третия стълб на здравното осигуряване, да ги доразвием, както е в европейските страни, в нашия дом – Европа”, каза още д-р Димитър Димитров.

От Национална асоциация на работещите в спешната помощ също изразиха в протестна декларация недоволството си от методиката за финансиране на болниците. Спешните лекари алармират, че въвеждането на лимитиран бюджет в доболничното и болнично здравеопазване неминуемо ще доведе до тяхната инсуфициентност.

„Лавината пациенти, която доболничното и болнично здравеопазване няма да има средства и възможности да обслужи, ще се стовари върху спешната помощ, поради липса на точни и узаконени правила за работата ни“, пише в протестния документ.

Асоциацията на спешните лекари настоява НЗОК да преразгледа въвеждането на лимитирани бюджети в доболничното и болнично здравеопазване, за да се спре геноцидът над пациентите, които страдат от недофинансирането на диагностиката и лечението им.

Настояват и 41-вото НС да гласува на второ четене инкриминирането на посегателства над медици. Както и след изборите президентът да стане гарант за приемането от новото Народно събрание на Закон за спешната помощ, независимо от съотношението на партийните квоти.

* Допълнена с позицията на сдружението на частните болници към 16.15 часа и с тази на асоциацията на работодателите в здравеопазването към 17.00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още