IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква е истината за конфликта между лекарите и здравната каса?*

Искането на нови оставки създава напрежение в сектора, което ще дестабилизира системата, смятат пациентски организации

11:13 | 25.02.13 г.
Каква е истината за конфликта между лекарите и здравната каса?*

В контекста на нарастващото обществено недоволство и протестите, обхванали страната, напрежението нараства и в сферата на здравеопазването. За 28 февруари е насрочен лекарски протест пред централата на Националната здравноосигурителна каса и пред областните й офиси.

Лекарите са недоволни от орязването на бюджетите на болниците и алармират за това, че скоро няма да могат да приемат пациенти. Част от тях искат оставката на управителя на касата д-р Пламен Цеков, но други се дистанцират от това искане. Пациентските организации също са против създаването на допълнителни конфликти в здравеопазването с оглед на нестабилната ситуация, в която се намира държавата.

Искането за оставката на управителя на здравната каса дойде миналата седмица, когато все още имахме правителство и парламент. Сега обаче ситуацията в държавата е коренно различна, коментира д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.

„Ситуацията в момента е много динамична и всяко допълнително разклащане на системата, ще навреди на пациентите“, смята той. И обясни, че в ситуация, когато кабинетът е в оставка, а скоро и парламентът ще бъде разпуснат, искане за оставка на шефа на касата е нежелателно. „Това е ръководна длъжност, която се избира от парламента, а без Народно събрание няма кой да избере нов управител на касата“, коментира Хасърджиев.

По негови думи всеки погрешен ход ще се отрази на потребителите на здравни услуги, а най-важното е да се гарантира сигурността на здравната система.

Лекари насрочиха дата за нов протест

От Българския лекарски съюз смятат, че ситуацията в лечебните заведение „не е розова“ и продължават да настояват за оставката на управителя на касата, която поискаха още миналата седмица. Оказа се обаче, че не всички лекари искат неговата оставка.

„Подкрепяме протеста, но не и искането за оставка на д-р Цеков”, заяви пред „Нова телевизия“ д-р Атанас Кацарски, травматолог в „Пирогов”. „В момента държавата се клати, всичко е много нестабилно, в момента сме изключително уязвими”, смята д-р Кацарски.

Директорът на болница "Пирогов" доц. Стоян Миланов е категоричен, че лечебното заведение трябва да работи без лимити. За да бъдат обсъдени промени при финансирането и дейността на болницата той покани на среща утре директора на  Националната здравноосигурителна каса Пламен Цеков и министъра на здравеопазването в оставка Десислава Атанасова.

Доц. Миланов не уточни колко пари са необходими за година, за да може лечебното заведение да работи нормално. В болницата искаме ясни и точни гаранции, че дейността, която извършваме, ще бъде заплатена, каза още той.

И Софийската колегия на Български лекарски съюз настоява за оставката на управителя на Националната здравноосигурителна каса д-р Пламен Цеков. Управителният съвет на софийската колегия "предлага на централната етична комисия на БЛС да разгледа поведението на д-р Цеков и да наложи най-строги санкции за действия, целящи разрушаване системата за здравеопазване", пише в съобщението.

Пациенти: Не е време за нови оставки

Пациентските организации застават зад шефа на здравната каса с мотива, че сега не е моментът за нови конфликти. Според тях в здравния сектор има достатъчно пари и те просто трябва да бъдат разпределени правилно.

„Пациентските организации заставаме зад Националната здравноосигурителна каса. Сега трябва да стабилизираме здравната система, в която има пари. Д-р Цеков обеща преговори с всички експертни групи, за да се разпределят правилно тези пари”, заяви Пенка Георгиева от Асоциацията за закрила на пациентите.

От своя страна шефът на здравната каса д-р Пламен Цеков обяви, че проблеми с финансирането на медицинските дейности няма и заяви готовност здравната каса да преразгледа и коригира бюджетите на пет големи болници, където проблемите били най-сериозни.

Управителят на касата защити новия регламент за финансиране, като посочи, че той е справедлив и в основата му е така нареченият принцип „парите следват пациента“, тоест болниците, които привлекат най-много пациенит, ще получат най-много средства.

„В новата методика са заложени определени обеми, които не са задължителни, окончателни или лимитирани, обясни пред БНТ д-р Пламен Цеков. Те са базова позиция, от която лечебните заведения стартират - те са ориентир, от който те трябва да тръгнат и да се зададат обемите, обясни той и добави: "В течение на годината, в зависимост от това къде пациентът ще предпочете да се лекува, тези обеми ще бъдат насочени в съответното лечебно заведение и ще може да бъде заплащано."

* Допълнена с позицията на директора на "Пирогов"

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още