IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задават се лекарски протести срещу монопола на здравната каса

Медици от цялата страна ще протестират срещу наложените от касата лимити, здравният министър се застъпи за болниците

17:20 | 22.02.13 г. 1
Задават се лекарски протести срещу монопола на здравната каса

Българският лекарски съюз събира медицинската общност от цялата страна на протест пред сградата на Националната здравноосигурителна каса в София и пред районните каси за останалите градове на страната. Това е решил на извънредното си заседание Управителният съвет на лекарския съюз, съобщават от пресцентъра му.

Протестът ще е на 28 февруари под мотото „За здравето и оцеляването на нацията”.

БЛС иска незабавна оставка на управителя на НЗОК д-р Пламен Цеков и незабавна отмяна на всички регулативни методики, довели до невъзможност на лечебните заведения да лекуват гражданите. Лекарите настояват и за спешна среща с президента Росен Плевнелиев за решаване на възникналите проблеми.

Съсловната организация се обръща и към всички граждани да подкрепят протеста срещу „още един монополист – здравната каса”. 

От БЛС посочват, че в централата им са постъпили множество сигнали от болници от цялата страна. Лекарите и директорите на болниците сигнализират за новите условия в договорите, които се предлагат от страна на НЗОК и драстичното намаляване на обема дейност, който болниците могат да извършват.Те уведомяват и за проблемите, които ще последват – невъзможност на пациентите да се лекуват, съкращаване на персонал, затваряне на цели отделения за определен период от време.

Протестите започнаха от “Пирогов“, а впоследствие се присъединиха и болниците във Варна и Бургас.

Същевременно здравният министър в оставка Десислава Атанасова застана на страната на болниците в конфликта им с касата и в писмо до ръководството й призова “НЗОК да предприеме незабавно необходимите мерки за безпрепятствено функциониране на системата на болничната помощ“.

„Не мога да остана безучастна в ситуация, в която има ясни сигнали за проблеми с финансирането на утвърдени, работещи, доказали се във времето лечебни заведения за болнична помощ, които са не само „стълб“ на националната здравна система, но и са носители на иновации и нови технологии, имат изградени школи и международно признание на постиженията им.....В случай, че Надзорният съвет не предприеме незабавни действия, имам готовност за свикване на извънредно заседание на НС на НЗОК”, пише в писмото си Десислава Атанасова.

Новата методика, по която здравната каса плаща на болниците от началото на тази година, беше оповестена в средата на миналата година. Още тогава имаше сериозни опасения за ограничаване на дейностите и заплащането им. В новата методика е заложено точно колко болни могат да приемат лечебните заведения по дадена клинична пътека, а досега те разполагаха с фиксирани бюджети и свободата да ги разпределят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Miglena Ivanova
преди 11 години
Сетила се Мара... А като въведоха методиката нямаше кой да се застъпи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още