fallback

Атанас Славов: Мажоритарната системата не е добър вариант за България

Трябва да бъдат отчетени националните специфики при промяна на Изборния кодекс, коментира преподавателят по конституционно право

21:45 | 26.06.13 г. 15
Автор - снимка
Редактор

Протестиращите вече 13 дни предпочитат да постигнат оставка на правителството и нови избори, а не толкова задължителни промени в Изборния кодекс, коментира в ефира на BulgariaOn Air преподавателят по конституционно право Атанас Славов. Според него хората на улицата биха предпочели предсрочни избори пред едно продължително обсъждане и промяна на Изборния кодекс. Той допълни още, че изборната система трябва да е съобразена с националните специфики.

„Чуват се гласове за изцяло мажоритарна система", коментира Славов. По думите му в Европа няма чиста мажоритарна система и едва ли има и основания за това. "Такава има в САЩ, Австралия и на други места. Това не означава, че ако я привнесем тук, ще бъде постигнат същият резултат“, обясни Славов.

Той допълни, че мажоритарната система продуцира един двупартиен модел. В редки случаи има и трета партия, но „нейното представителство е много по-малко от реално получените гласове“. В този смисъл не е би била добър вариант за страната.

Според него това, че десницата не е успяла да събере достатъчно гласове, за да премине четирипроцентната бариера, не е проблем на избирателната система.

По думите на Славов може да се мисли за промени на изборния кодекс по отношение на събиране на по-малко подписи за издигането на независими кандидат-депутати, по-мажоритарно гласуване, ограничаване на купуването на гласове и други. "Необходима е още ревизия на списъците с хора, които имат право на глас", обясни Славов и допълни, че в момента има около 1 милион души, които могат да гласуват, без да живеят постоянно в страната.

Преподавателят по конституционно право коментира и липсата на кворум в парламента днес, като поясни, че няма механизъм, който да задължи депутатите да ходят на работа.

„Няма институция, която да разпусне парламента. В други държави това може да направи държавният глава или премиерът. Оставката на правителството може да бъде гласувана и с обикновено мнозинство, но тя трябва да бъде подадена“, отбеляза Славов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:46 | 12.09.22 г.
fallback