IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атанас Славов: Мажоритарната системата не е добър вариант за България

Трябва да бъдат отчетени националните специфики при промяна на Изборния кодекс, коментира преподавателят по конституционно право

21:45 | 26.06.13 г. 15
Автор - снимка
Редактор
Атанас Славов: Мажоритарната системата не е добър вариант за България

Протестиращите вече 13 дни предпочитат да постигнат оставка на правителството и нови избори, а не толкова задължителни промени в Изборния кодекс, коментира в ефира на BulgariaOn Air преподавателят по конституционно право Атанас Славов. Според него хората на улицата биха предпочели предсрочни избори пред едно продължително обсъждане и промяна на Изборния кодекс. Той допълни още, че изборната система трябва да е съобразена с националните специфики.

„Чуват се гласове за изцяло мажоритарна система", коментира Славов. По думите му в Европа няма чиста мажоритарна система и едва ли има и основания за това. "Такава има в САЩ, Австралия и на други места. Това не означава, че ако я привнесем тук, ще бъде постигнат същият резултат“, обясни Славов.

Той допълни, че мажоритарната система продуцира един двупартиен модел. В редки случаи има и трета партия, но „нейното представителство е много по-малко от реално получените гласове“. В този смисъл не е би била добър вариант за страната.

Според него това, че десницата не е успяла да събере достатъчно гласове, за да премине четирипроцентната бариера, не е проблем на избирателната система.

По думите на Славов може да се мисли за промени на изборния кодекс по отношение на събиране на по-малко подписи за издигането на независими кандидат-депутати, по-мажоритарно гласуване, ограничаване на купуването на гласове и други. "Необходима е още ревизия на списъците с хора, които имат право на глас", обясни Славов и допълни, че в момента има около 1 милион души, които могат да гласуват, без да живеят постоянно в страната.

Преподавателят по конституционно право коментира и липсата на кворум в парламента днес, като поясни, че няма механизъм, който да задължи депутатите да ходят на работа.

„Няма институция, която да разпусне парламента. В други държави това може да направи държавният глава или премиерът. Оставката на правителството може да бъде гласувана и с обикновено мнозинство, но тя трябва да бъде подадена“, отбеляза Славов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Ето, омбудсманът го е казал много добре: "Трябват ни нови идеи, не нови лица". Защото (допълвам аз) проблемът е в системата, а не в лицата.http://pressadaily.bg/publication/18070-%D0%9F%D0%B5%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2:-%D0%A2%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%BD%D0%B8-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%B8-%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
...Наистина последно: Който вярва в мажоритарната система нека просто да се кандидатира мажоритарно. Както казах - и сега има такава възможност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
И последно, че нямам време, да повторя най-важното - няма как 20'000 души (от един избирателен район) да познават добре даден кандидат депутат. Още повече пък в днешно време - с възможностите за офшорни сметки, имоти в чужбина и т.н. Едно време, когато хората са избирали по региони (мажоритарно) е можело по-добре да се види кой какво има и с какво се занимава. Както се казва - бизнеса на всеки е бил пред очите на всички. Но това време е отминало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 2
Ricco
преди 10 години
"...по-голяма отговорност за действията и пропуските на всеки ЕДИН управляващ..."----------------Ама да напомня, че депутатите НЕ са управляващи. Те са законодателна власт и "само" определят правилата. Министрите са тези, които (евентуално) биха могли да извършат престъпление (закононарупение). Депутатите, дефакто, и да искат не могат да извършат престъпление - дори и да приемат противоконституционен закон, конституционния съд го отменя и толкоз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 2
Ricco
преди 10 години
Ще спомена само още един аргумент, който като че ли не е споменаван - при мажоритарна система, всеки избирател трябва да избере даден кандидат (за когото да гласува). Т.е. трябва да инвестира време и усилия да разучава кандидатите и разликите между тях. И накрая, дори и да избере много внимателно даден кандидат, то този кандидат ще е само 1 от 240 и може да се окаже, че от него не зависи нищо. Т.е. хората са поставени в позиция да инвестират много, а да получат малко. И те просто не го правят - къде, къде по-лесно (а и сигурно) е да се "инвестира" в цяла партия отколкото в един човек. Партиите се променят и по-малко, така че става още по-лесно да се избере. И затова гласуването пак е партийно - партиите издигат кандидатите, дори и последните да се избират мажоритарно. Справка - САЩ, Британия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Затова за да има реална промяна мажоритарния избор трябва да бъде придружен с 2 други стъпки.1 - Отпадане на имунитета на избрания кандидат.2 - Отпадане на несменяемостта му. Щом извърши престъпление или груб пропуск тези, които са го избрали да се обединят и да го отзоват, след което нови избори за друг кандидат. Без възможност за сменяемост и по-голяма отговорност за действията и пропуските на всеки ЕДИН управляващ няма да има истинска промяна.Както се вижда вече 23 години партийния щит е най-доброто убежище за маса престъпници, които продават народа и страната си понеже имат други идеали и ценности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
"Докога партии спечелили избори след това ще назначават из министерствата...?"-----------------Това не е проблем на избирателната система, а на липсата на разделение на властите. В това отношение и аз имам резерви - даден депутат след това да става министър или зам. министър - нали е избран за депутат - такъв трябва да остане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
...Факт е, че дори в страни с традиции в тази система, пак се гласува партийно. Има и още доста технически аргументи за илюзията, че мажоритарната система може да реши проблема с подбора на кадри. Ще взема най-накрая да напиша всичко в една статия, че явно има много хора, които вярват (напразно) в тази "сламка"....Да не забравя - и по сегашната система, в България могат да се издигат мажоритарни кандидати за депутати. Но такива няма. Факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
За да се види ефекта при парламентарни избори наистина трябва няколко години.Но единственото, което може да доведе до някакви промени в статуквото е мажоритарни избори за всяко едно избираемо място.Докога партии спечелили избори след това ще назначават из министерствата, държавните структури като ДАНС и държавните предприятия осъждани и неосъждани престъпници и хора покровителстващи престъпността в България? Стига с това партийно управление! При мажоритарни избори престъпните босове ще трябва да обикалят мажоритарно избраните кандидати един по един ако искат да ги подчинят, което не може да стане толкова тайно колкото е сега, защото сега е достатъчно да купиш или подчиниш ръководството на управляващата партия и си поредния български хан, макар и в сянка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 4
Ricco
преди 10 години
Мажоритарната система е сламка, за която хората, като не виждат друг изход, им се иска да се хванат. Но в действителност е голяма заблуда, че партиите ще пострадат от такава система. В действителност се получава точно обратното - мажоритарната система, понеже работи на принципа "победителят взема всичко", води до двупартийна система (както е казал Атанас Славов) и тууук - там има и трета партия, която, поради мажоритарната система, получава много по-малко депутати отколкото ако системата беше пропорционална. Най-добре се илюстрира, че мажоритарната система е "сламка" от факта, че кметовете се избират мажоритарно, но първо, това не дава по-добри резултати и второ, пак са си партийни кандидати (голямо изключение е да победи безпартиен кмет). Хората някак си забравят, че няма как 20-тина хиляди души (на толкова се пада един депутат) да познават (при това добре) даден кандидат. А уж това е основния аргумент - да се познава добре човека, който ще се избира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още