fallback

Чобанов: Орязваме разходните лимити на министерствата с 5%

Така ще бъдат освободени около 60 млн. лв., които могат да бъдат използвани за други цели, уточни финансовият министър Петър Чобанов

16:28 | 01.07.13 г. 3

От 1 юли лимитите на министерствата по някои видове разходи са намалени с 5% и така ще бъде освободен буфер от около 60 млн. лв. Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов по време на брифинг в ресорното ведомство посветен на мерките за подобряване на събираемостта и оптимизиране на работата на приходните агенции.

Чобанов посочи, че подобно оптимизиране на разходите на министерствата е правено и друг път. "Подобна практика позволява да се освобождават буфери, които в последствие да бъдат използвани за други цели. Разбира се, подобно намаляване на разходите ще бъде направено единствено там, където е възможно и където бюджетите го позволяват, уточни той. 

Финансовият министър посочи, че проблемите в неизпълнението на приходната част се дължат на изчерпването на резервите в централния бюджет.

"Имало е голямо старание, чрез постановления на Министерския съвет, особено при правителството на Бойко Борисов, тези средства да бъдат преразпределени. Най-голямо преразпределение има към Министерство на регионалното развитие и благоустройството за над 130 млн. лв.

"Тези трансфери изглеждат до голяма степен като предизборни. Разбира се, не трябва и съвсем да пренебрегваме значението на инфраструктурните проекти", добави финансовият министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:26 | 12.09.22 г.
fallback