IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чобанов прогнозира ръст на пенсиите с около 2,5% през 2014 г.

Кабинетът обещава да индексира пенсиите по „златното швейцарско правило“

17:59 | 19.06.13 г. 4
Чобанов прогнозира ръст на пенсиите с около 2,5% през 2014 г.

Ръст на пенсиите с около 2,5% догодина сочат изчисленията към момента, заяви финансовият министър Петър Чобанов. Кабинетът ще индексира пенсиите по т. нар. „златно швейцарско правило“, което е и предизборно обещание. То предвижда всяка година на определена дата пенсиите да се увеличат с 50% от натрупаната през изминалата година инфлация и 50 на сто от ръста на осигурителния доход.

Изчисленията към момента са само върху един от параметрите. „Към момента, доколкото знам, става въпрос за около 2,5%, но има още време. Толкова сочат изчисленията, ще видим колко ще покажат за осигурителния доход. От началото на годината има някои дефлационни тенденции, така че не знаем какво ще се окаже като край на годината“, заяви министърът.

Повишението обикновено се случва в средата на годината, но Чобанов остави вратичка, че това може да стане и по-рано през 2014 година.

И финансовият министър подобно на премиера Пламен Орешарски не се ангажира с колко може да се повиши минималната работна заплата от октомври. Това ще се реши със социалните партньори в Националния съвет за тристранно сътрудничество, каза само Чобанов.

По думите му там трябва да се постигне компромисът. Той изрази увереност, че съветът ще се събере и заяви, че се предприемат необходимите действия за това.
По думите му, ако има формула, по която да се определя минималната работна заплата, това предполага автоматизъм във вземането на решения. Това е възможен подход, трябва внимателно да бъде обсъден, тъй като формулите, които предполагат автоматизъм, понякога предполагат и намаление на заплатата, не знам дали са готови социалните партньори да вървим в тази посока, каза финансистът.

Преди дни синдикатите поискаха минималната работна заплата да стане 340 лева. Традиционно работодателите са против увеличението, като се аргументират с нови съкращения, ако това се случи.

Според финансовия министър въпросът е по какъв начин ще се взимат решенията оттук нататък в Тристранния съвет. Ще търсим балансираното решение и съгласието на този съвет, без да решаваме еднолично, заяви Петър Чобанов.

Той увери, че през юни „малко по-ускорено“ се възстановява ДДС. Започваме да изпълняваме това обещание, каза финансовият министър.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Те така преди говореха "математически" в парламента - с проценти. Колко процента били вдигнали МРЗ! За 20 години се е вдигнала със 100%!!!! Т.е. от 150 е станала 300 лв! На проценти май звучи доста по удивително...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
pantaleev
преди 10 години
Забравих да добавя и че това МОЖЕ се случи догодина. Дано доживеят до тогава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
pantaleev
преди 10 години
Ей сега пенсионерите се оправиха с това увеличение. При средна пенсия от 270 лв, до колкото разбирам максималното увеличение може да е 2.5% (Разбира се може да е и 0%) ... като ударим чертата се получава :270 * 2.5% = 6.75 лв.невероятната сума от 6.75 лв. Да им е честито на пенсионерите! Ей сега вече цъфнаха и завързаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още