IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От БСП искат 11% повишение за всички пенсии от 2013 г.

От опозицията настояват още през октомври всеки пенсионер да получи еднократна компенсация от 150 лева заради поскъпването на цените

17:17 | 14.08.12 г.
От БСП искат 11% повишение за всички пенсии от 2013 г.

Всички пенсии да бъдат увеличени с 11% от първи януари 2013 година вместо с предложените от вицепремиера Симеон Дянков 7,3 процента, поискаха от  Коалиция за България, предаде БНР.

По повод на вчерашния коментар на финансовият министър Симеон Дянков, че натрупаната инфлация е 7,3% и точно с толкова ще се повишат пенсиите, председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика Драгомир Стойнев обяви, че това изчисление не е вярно. 

Стойнев цитира данни на националната статистика, според които натрупаната инфлация от юли 2009-та до юли 2012 година е 10,2%.

По думите му в момента никой не знае от кога точно ще се увеличат доходите на пенсионерите, а докато се вземе решение, се натрупва допълнителна инфлация. Стойнев допълни, че правителството повишава доходите единствено преди избори.

„Спомням си преди три години какво обеща ГЕРБ. Обеща европейски доходи, а ние в момента имаме африкански доходи. В Мароко минималната работна заплата е 240 евро. Ние вече трябва да се сравняваме явно с Африка“, коментира председателят на социалната комисия.

От левицата настояват още през октомври всеки пенсионер да получи еднократна компенсация в размер на 150 лева заради покачването на цените. От БСП изчисляват, че компенсацията ще струва на бюджета 340 милиона лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още