IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Деяна Костадинова: Пенсиите ще бъдат увеличени от началото на април

Повече пари за майчинство няма да стимулират раждаемостта, смята вицепремиерът и министър на труда

12:14 | 23.03.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Деяна Костадинова. <em>Снимка: БТА</em></p>

Деяна Костадинова. Снимка: БТА

Има резерви за подпомагане на най-уязвимите групи, но с колко и кои ще стана ясно следващата седмица, заяви в предаването „Седмицата” на Дарик вицепремиерът и министър на труда и социалната политика в служебния кабинет Деяна Костадинова. Тя е категорична, че пари могат да бъдат намерени от текущите бюджети на ведомствата, но това няма да стане със съкращения. Възможно е да не бъдат направени планирани разходи – като например закупуване на нови компютри.

Костадинова обаче беше категорична, че служебното правителство няма да прави рискови ходове. Вицепремиерът допълни, че със сигурност заем няма да се търси.

В момента се работи и дефиниране на „най-уязвимите групи”, добави Костадинова, като бе категорична, че пенсиите ще бъдат увеличени от 1 април с заложеното в Бюджет 2013 г. - средно с 9,3 на сто.

„Колкото и високи да направим майчинските, няма да повишим раждаемостта”, категорична бе Костадинова. По думите й т.нар. „майчински” у нас са много ниски, но се получават изключително дълго време, а две години откъсване от пазара на труда не е добър вариант.

„Ще ми е интересно какво мисли Комисията по дискриминация по този въпрос”, каза тя по темата за това дали помощите за отглеждане на дете могат да се увеличат на регионален принцип.

Костадинова допълни, че засега се работи за даване на 65 лева еднократна енергийна помощ, но дали това ще бъде точната сума ще стане ясно, след като станат ясни разчетите. За семействата с деца с увреждания също ще има еднократна помощ, която се очаква да бъде около 50 лева. Вицепремиерът допълни, че засега това са предложения на социалното министерство и трябва да бъдат обсъдени в тристранния съвет.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
jelenski
преди 11 години
То не остана - ще видим дали наистина ще ги увеличат от началото на април. Другата седмица е това. Дано не са само приказки, че от герберските популизми до гуша ми дойде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
ANS9983
преди 11 години
Защо? Значи смяташ, че НОИ е изчислило неправилно пенсиите?!. Добре, да въведат друга формула на изчисление, но не може да се прави разлика между различни групи. Също не може да има изкуствени ограничения като "таван" например. Какъв е смисълът: Изработил си за над 40г. трудов стаж пенсия и ти слагат "таван". Друг вариант е да раздадат на пенсионерите реално полагаемите се пенсии за 10 години напред и край на пенсионната система, НОИ, солидарна система на пенсиите и въвеждане на индивидуални сметки. НО: никакви изключения за никакви социални групи! Как смяташ, кое ще е по-справедливо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
albobo76
преди 11 години
Пак лъжат, че няма пари. Защо не кажат колко ни струват всяка година контингентите ни в Афганистан, Босна и къде ли още не? И колко ни струва изключително раздутия щат в полицията. Факт е че БГ има най-много полицаи на глава от населението и престъпността ни е най-висока, но явно броят полицаи не я стряска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
haqan
преди 11 години
Докога излизането в майчинство ще се приема за загуба на работна силаНапротив всяка майка която излиза в майчинство осигурява работно място на някоя друга жена или работник Ако за 4 години се родят деца от 280000 жени ще се създаде временна заетост за 280 000човека Не съм видял място на жена в майчинство което да не е заето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 0
trendline
преди 11 години
Няма нужда от енергийни помощи. Има нужда от справедлива цена за всички по веригата от производство на електроенергия до крайния потребител.Пенсионния модел в България (и в много държави) е пълен провал. При сегашното състояние трябва да се дават по 300 лв. на всеки пенсионер и НОИ се закрива. Така или иначе половината от парите за пенсии идват от бюджета. На пенсионерите да им се забрани да работят (освен за самонаети лица) и да получават пенсии защото "изяждат" работните места на младите хора. На младите родители им трябват доходи а не помощи за майчинство. Според доходите ще прецениш колко деца да имаш а не майчинските да са основен доход в семейството.То всичко в държавата е сбъркано и не кореспондира с реалностите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 4
nedev75
преди 11 години
За справедлива пенсионна система няма значение кой от какво имал нужда.Важно е кой колко е внесъл.Трябва да се премахнат тавана и минималния размер на пенсията.Иначе се стимулира тарикатлъка за осигуровки на минимум и после дай че имам нужда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 12
Vesko94
преди 11 години
Според мен не е редно да се увеличават пенсиите на всички групи. От увеличение имат нужда най-ниските и средните пенсии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още