IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК не е поставяла краен срок за разделянето на ЕСО и НЕК до 30 юни

Не се трупат и глоби за неизпълнение на задълженията на България по либерализационния пакет, заявиха от Брюксел

17:47 | 01.07.13 г. 5
ЕК не е поставяла краен срок за разделянето на ЕСО и НЕК до 30 юни

От Европейската комисия отрекоха, че от днес започват да се трупат дневни глоби за България заради енергетиката и казаха, че не знаят за никакъв краен срок, който е изтекъл вчера.

"Не знаем какъв краен срок изтича на 30-и юни – ние нямаме такъв краен срок", каза Марлене Холцнер, говорител на Европейската комисия по въпросите на енергетиката, цитирана от БНР. 

Изявлението дойде по повод твърденията на енергийния министър Драгомир Стайнев, че след като до вчера България не е отделила електропреносната мрежа от системния оператор, от днес ще плаща глоби. 

Холцнер припомни в обедния брифинг на ЕК, че Европейската комисия е завела дело срещу страната ни в Европейския съд  през януари. Причината е, че страната не е въвела в националното си законодателство третия енергиен пакет и свързаните с него директиви - за природния газ и електричеството.

Комисията е поискала от съда и да наложи на България дневна глоба от по 8 500 евро за неизпълнението по всяка от двете директиви. Съдебно решение обаче още няма.

Холцнер поясни още, че обикновено минават поне месеци, докато съдът проучи даден случай и се произнесе.

Европейският съюз няма специален, вътрешен краен срок, в който България да приложи третия енергиен пакет. Реално директивите вече трябваше да са част от нашето законодателство, а резделянето на преноса на електроенергия от системния оператор трябваше да е факт от 1 март 2012 година.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
плана им включва различни "точки" от тези по света! БГ има особенности , с които е съобразен плана! - краденето си е крадене, точките са си точки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 0
naso_fr
преди 10 години
плана 'Олигарски', това е ясно...имах предвид, че не може да си толкова ***, че от километри да им е ясно на всички какво ще правиш, тия дори акъл за крадене няматНавсякъде по света има кражби и корупция, ама в развитите страни знаят как да градят и покрай него да крадат. Тия простаци/номенклатурчици нямат интелект за пет пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Те не са ***, те си следват плана... и той е да се правят на *** за да оправдаят дъното към което ще ни завлекат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
naso_fr
преди 10 години
Гаф, лъжа, извинение, ГЕРБ е виновно, гаф, лъжи, извинение, служебното правителство е виновно, гаф, лъжа, ...*** глупаците са тия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 8
aldy
преди 10 години
"...Европейският съюз няма специален, вътрешен краен срок, в който България да приложи третия енергиен пакет. Реално директивите вече трябваше да са част от нашето законодателство, а резделянето на преноса на електроенергия от системния оператор трябваше да е факт от 1 март 2012 година..."Не е ли редно виновните за това неизпълнение да бъдат съдени и наказани подобаващо? Или герберунгелите са невинни, защото не знаят какво правят. Пък ние ще плащаме за греховете им от нашия джоб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още