fallback

Данъкът върху лихвите по депозитите може да отпадне от догодина

Младежката заетост е приоритетна за парламентарната група на "червените", според депутата Дора Янкова

15:41 | 02.07.13 г. 10

Възможно е данъкът върху лихвите по депозитите да отпадне от следващата година, съобщи депутатът от БСП и член на парламентарната комисия по бюджет и финанси Дора Янкова. Изявлението на Янкова е публикувано в нейния личен уебсайт www.dorayankova.bg.

Данъкът бе въведен от бившия финансов министър Симеон Дянков през миналата година.

„Този данък е още едно доказателство, че ГЕРБ стовариха кризата върху най-бедните и честни българи и затова смятаме да отпадне”, посочи народната представителка.  

По думите й истинският проблем за държавата ни в момента са милиардите левове в офшорни сметки, за които не се плащат данъци, и по този начин се ощетява държавата.

Янкова очерта и приоритетните законопроекти, върху които ще се фокусира парламентарната група на БСП. Предстои приемането на важни законопроекти - най-напред мерките за младежката заетост, като се предвиждат преференции за работодатели, които наемат безработни младежи.

"В обектива е и грижата за възрастните хора. Предстоят промени в Кодекса за социално осигуряване, с които от 2014 г. да се преустанови нарастването на възрастта за пенсиониране и същевременно даване на възможности за по-ранно пенсиониране при недостиг от 2 години стаж и възраст", посочи тя.

Дора Янкова допълни, че предстои и връщане на "швейцарското правило" за индексация на пенсиите, а до края на седмицата ще стане ясно и какви ще са коледните добавки за пенсионерите.

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:21 | 14.09.22 г.
fallback