IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данък върху депозитите ще има

Бюджетната комисия прие на второ четене предложението за облагане с 10% на лихвите по спестяванията

17:20 | 13.11.12 г. 27
Данък върху депозитите ще има

Парламентарната комисия по бюджет и финанси гласува "за" въвеждането на 10% данък върху лихвите от депозитите на физическите лица, съобщи БНР. Така те ще подлежат на облагане от 1 януари 2013 г.

Комисията прие на второ четене промените в Закона за ДДС, с които се правят и промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица и се въвежда данъкът върху лихвите.

Така държавата ще взема по 10% от лихвите по всички срочни депозити. Данък няма да се плаща за лихвите по всички безсрочни депозити и спестовни влогове (в това число и много от детските депозити), както и за разплащателните сметки.

Данъкът ще се удържа и внася от търговските банки до края на месеца, следващ месеца на падежа на влога. Aко един влог е до дата 31 януари, до края на февруари банката ще трябва да преведе на държавата 10% от лихвата по него. До края на всеки месец банката ще превежда 10% от всички изплатени лихви през предходния месец.

Депутатите от "Синята коалиция" Кирчо Димитров, Лъчезар Тошев, Ваньо Шарков и Цветан Костов бяха предложили на управляващите да се откажат от идеята да се облагат с данък придобитите от физическите лица доходи от лихви по влоговете и депозити в търговски банки, но тяхната идея се подкрепи само от шестима депутати и не беше приета.

Независимите депутати Петър Хлебаров и Борислав Стоянов искаха да има необлагаем минимум от 10 хил. лв., т.е всички депозити под тази сума да не се облагат с данък от 10%. Тяхното предложение също не срещна нужната подкрепа по време на заседанието на комисията.

"Това не е ново данъчно облагане. В България имаме най-ниските данъци и възможно най-ниския данък за облагане на доходите на физически лица, той предполага да няма преференция в една или друга посока. Не съм съгласна да има необлагаем праг на лихвите, защото нямаме логично основание и обяснение да имаме праг на облагане на лихви, а да нямаме праг за облагането на другите доходи", коментира председателят на комисията Менда Стоянова.

"Имаме категоричното уверение от банките, че допълнителните разходи за администрирането на данъка ще бъдат минимални", уточни тя.

Според депутата Кирчо Димитров обаче всички допълнителни разходи на банките заради данъка ще са за сметка на получаващите кредити или за тези, които имат депозити.

„Този данък, който се въвежда, не е морален, особено за огромното мнозинство от пенсионери и нископлатените български граждани", каза Александър Радославов от БСП и заяви категоричната позиция на социалистите, които са против налога.

Същевременно стана ясно, че цялата хазартна дейност ще се облага с еднаква ставка от 15 на сто върху оборотите.

При първоначалното предложение на вносителите онлайн хазартът трябваше да бъде със ставка от 7 на сто, а конвенционалните игри да запазят досегашната си ставка от 15 на сто.

Аргументът на вносителите бе да се подкрепи онлайн хазартът, който се облага за първи път у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 1 rate down comment 0
ANS9983
преди 11 години
".... очаквам сериозен отлив на депозити от банковата система - по моя преценка между 10 и 20 процента ..." Може би, ама надали - както е отговорила младата *** на въпроса "Може би си девствена?"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 0
ANS9983
преди 11 години
Луда, но баба с 1 000 000 ! Каквато и вода ще пие (това си е нейно решение), държавата трябва да обложи дохода ( не казвам печалба) от лихвите. Така е по закон. Щом депутати с много големи депозити, както пише по-долу, гласуват за този данък, значи е дошло времето да се облага този ДОХОД.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 0
pantaleev
преди 11 години
Не можах да се въздържа да не коментирам и аз темата :).Не мога да разбера аз ли не съм наред или има нещо тотално сбъркано в системата. Как може нашите скъпи депутати да одобрят такъв закон, който според мен касае и тях ? И то предполагам повече от колкото повечето хора. Сигурен съм че голяма част от депозитите в банките са именно на тези хора. Как може с такова мнозинство да си гласуват 10% данък върху чистите печалби от депозитите(при това печалбите не са малки при все че има депозити при 7-8% може и повече лихва). Като цяло съм съгласен с данъка , но не може средата на Ноември 2012 все още да се гласува данък, който ще е валиден от 1 Януари 2013. Плюс това предполагам има хора които имат 2-3-5 годишни депозити и техния падеж примерно е Януари 2013. Предполагам тези хора вече са си направили някакви планове на база на тази лихва. Как може сега да им се каже че дължат 10% от нея за последните 3 години просто защото падежа е след 1 Януари 2013 ?Лудост....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 0
irish
преди 11 години
Точно тези няма да платят и една стотинка. Прочетете текста кои плащат и кои са освободени, да не ме обвинят в реклама на банки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 0
forexboy
преди 11 години
Е как кой прибира парите? Всеки ден им виждаш суратите по медиите и питай кой....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 3
STRAHO
преди 11 години
Еми, значи сме на едно мнение. Имотните баби и дядовци няма какво да ги мислим. А и като част от силната част на обществото, ще подпомогнат оцеляването на връстниците си бедните баби и дядовци! Благородно дело. Така да се каже , ще си купят зорлем индулгенция.:))...А и честно казано не съм чул и чел някой да печели от депозит в банка. Да ги вадят от там и да инвестират! Услуга им се прави. Не мога да схвана, какъв им е проблема на БСП, че недоволстват!? Нали се пишат лява партия!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Превърти по назад и ще видиш, че става въпрос за баби продали имоти и чакащи помощ от лихвата от паричките. Както и да е примера не го започнах аз, а само доразвих идеята. Безсрочни депозити нямам, така че тая лихве не ме засяга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 3
STRAHO
преди 11 години
А ако допуснем че има баби които спестяват то ТЕ значи покривайки нуждите си успяват да формират излишъци което от своя страна говори, че пенсиите им никак не са зле! Тогава от какво недоволстват!? .... Разбира се това не е истината, но подобни коментари оставят човек с такова впечатление. Така де ...оставете ги бабите на мира! Те само ПЕЧЕЛЯТ от този данък!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 3
STRAHO
преди 11 години
Стига с тия "баби бре хора" ха ха ха Мислете малко! Как може баба разчитаща на пенсия да спестява!? Сам споменаваш че разчитат на помощ от потомството си. Освен това в твоя пример забравяш повишението на пенсията което със сигурност ще е с повече от 5 лв. Стига популизъм. Всички ясно осъзнаваме коя прослойка ще е "ощипана" и това не са бабите!:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 0
albobo76
преди 11 години
Аргументът на вносителите бе да се подкрепи онлайн хазартът, който се облага за първи път у нас. - Ей товa e образцова държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още