IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо не трябва да се облагат доходите от лихви

Вижте позицията на блогъра Стефан Асенов, според когото, ако МФ наистина желае да изкара парите от депозити и да ги влее в икономиката, не това е начинът

09:13 | 18.10.12 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Защо не трябва да се облагат доходите от лихви

Във връзка с дебата за новия данък върху лихвите днес ви представяме позицията на нашия читател Стефан Асенов.

С приемането на проекта на Закон за републиканския бюджет за 2013 г. от Министерски съвет, обществото бе разбунено от „подгрятата“ идея да се облагат доходите от лихви от банкови депозити за физическите лица.

Приемам фискалните и бюджетни причини да се предлага отново този данък. Осъзнавам, че в новия проектобюджет няма достатъчно буфери, а заложените приходи са под въпрос. Разбирам и че парите за увеличението на средствата за пенсии трябва да дойдат от някъде. Приемам, че България до момента беше една от трите държави в ЕС, в които не се облагаха лихвите. Мога да разбера и че са поети някакви ангажименти относно бъдещата обща банкова политика на ЕС.

Друг е въпросът, че бюджета за 2013 г. ще е най-големият в новата ни история. Респективно и разходната му част ще е най-голямата, приблизително 32 млрд. лв., което прави близо 39% от БВП. Толкова харчеше и тройната коалиция в момент, когато нямаше глобална криза, а икономиката ни бе в подем и оставаше значим бюджетен излишък!

Защо бяха пропилени три години и защо не беше намалена тази пропорция (нещо задължително, за момент и икономическа ситуация като настоящата) ще се спра в следващ анализ.

Ще анализирам обаче и преките негативи, които едно подобно решение ще доведе в този труден момент:

1. Въвеждането на подобен данък няма нищо общо с дясната политика, тя е лява. Обосновават я с това, че богатите трябва да бъдат облагани с по-голяма тежест, за сметка на хората с малки възможности, но реалността е, че тази мярка ще засегне точно хората с най-малки финансови възможности.

За да не съм голословен ето и структурата на спестяванията на домакинствата в България, от която се вижда, че 90% от депозитите (10 390 000 бр.) са до 2 000 лв.:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 0 rate down comment 0
TIM
преди 11 години
13. Дянков сгреши само последователноста: Първо се вдига данък сгради на всички лица с повече от един непроизводствен или жилищен имот( рентиери), че по-лесно се администрира, а и влогарите да има какво да си купят за начало ако решат да инвестират капитал в собствен бизнес, занаятчийство или за каквото там имат идеи и пари(доверие).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 1
TIM
преди 11 години
8 За това не се притеснявай докато парата е в България. Ако тръгнат да си ходят евра, долари и друго конвертируемо - има статистика на БНБ платежен балан на всяко тримесечие - така че може да се реагира овреме.9. За който му трябва информация - тайни нема - вервай ми!10. И да има такса то тя ще е годишна - безплатен обяд няма - пак ми вервай!Друг е въпроса кой ще обядва и кой не!11. Е тук безплатни карти за пенсионери няма как да има - ще се декларира доход от всички, както е САЩ. Има многооооо свободен капацитет, - че това България е държавата на счетоводителите! - няма само адвокати, съдии и архитекти да се гушат - малко аванта и за тях - ей тъй предизборно около 50 -60 хил минимум са действащи с тези закони дето всеки ден ги сменят.12 А кой е начинът да накараш доверието-(парите) да работят? Като му дадеш още 5 - 8 -10 % доверие (лихва) за нищо неправене ли?Бъркаш - депозитите ще си останат депозити, ще излезе капитала да работи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 0
TIM
преди 11 години
4. Инфлафията е като ламе - тя изяжда от всички и от всичко по равно - спестявания, пенсии, заплати и всички доходи.5. А дано, тоз надор да прогледне - да спре да спестява хартия, като си мисли, че спестява и почне да мисли и действа!Аз непознавам и незнам да има случай които да е забогатял или дори запазил стойност на пари чрез влог в дългосрочен план.6. Аз да попитам? - те в САЩ - що бият ***?... и направо им избиват зъбите после ги пращат при нас за по - ефнини протези, че там май не ги осигуряват много-много. Но поне за едно си прав имат избор - могат да отидат в и Куба.7. Няма как да стане - те милиони така се местят особено от пишман бизнесмени израсли в парникова среда, да не ги възвеличавам като ги споменавам.Дайте пример за един успял да прокопса избягал български бизнесмен (олигарх) в чужбина, аз нещо не се сещам - те всичките са патриоти бе - парите им през Виена и пак тук! Що така другаде или не ги пускат или ги гърмят или земат, че съвсем се покрият?!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 1
TIM
преди 11 години
Дянков Ви помага да прогледнете!От как парите като разменна стойност са станали само хартия, те са се превърнали в доверие и са загубили функцията си на трупане на богатсво - т. е. те трупат само още повече доверие. Само че света го е разбрал преди Бай ***.Който се ползва с най-голямо доверие може да си позволи да печата - които неможе да си го позволи, трябва да върти парите в икономиката - от тези които искат и могат, за да има прираст. Третия вариант високи лихви за влогари (уточнение - влогове над 10 хил лв.) неможещи, неискащи да работят пари - е просто губещ за всички в дългосрочен план.Това не е лява или дясна политика - който и да дойде, парите трябва да работят!2 Момента ужасно закъснял - трябваше да стане като в САЩ в началото на кризата - 8 - 10 % лихва????, че кой със серозни пари въобще ще иска да работи и то за по-малко доход и то облагаем?3 За каква реципрочност точно говорищ? Я виж за ЮЛ в ЗКПО раздела за слабата капитализация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 11 години
В момента няма въведени принципи за необлагаем минимум за доходите в България , ако бъде прието подобно нещо ще противоречи на досега приетата нормативна база . По принцип съм съгласен че трябва да има долен праг за облагане но той трябва да бъде въведен и при ДДФЛ и така няма да бъде нарушен принципа на реципрочност , ако обаче бъде въведен само за лихвите това грубо ще наруши правата на плащащите ДДФЛ .Относно искането за приспадане на разходите за лихви - това противоречи на принципа на плоските / пропорционални / данъци да бъдат - ниски , с широка база и лесни за пресмятане от данъкоплатците . Освен това с изключение на свободните професии в Българското законодателство не се формира "резултат" за облагане на физическите лица . Следвайки тази логика за тези който получават доходи от наем би трябвало да се приспадне разходите за наем ако плащат такъв ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 0
Konsultant
преди 11 години
Здравейте, прав е!Нарушава се грубо принципа на реципрочността! До сега не се облагаха лихвите, а разходите по кредити на ФЛ не намаляваха данъчната им основа.Обложат ли се лихвите, ЗАДЪЛжИТЕЛНО ТРЯБВА ЛИХВИТЕ ПО КРЕДИТИТЕ ДА НАМАЛЯВАТ ДАНЪЧНАТА ОСНОВА! Така е на всякъде по света!Пример за страни, в които се облага дохода от лихви и при които разходите по кредити намаляват основата:В Германия необлагаемия доход от лихви е 801 евро за сам човек, при семействата става 1601 евро или 3132,00 лв.В САЩ се облагат доходите на член над 6800 долара или 10 200,00 лв.! В момента се обсъжда необлагаемия доход за семейство да е до 200 000 долара?! А САЩ както знаете има 16 000 000 000 000 долара дълг!Поздрави! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 2
data
преди 11 години
Забележката е правилна . За приспадането на лихвите - не си прав .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 1
forexar
преди 11 години
Bravo! Добра статия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 0
Konsultant
преди 11 години
Здравейте,Нещо не сте разбрали и обединявате различни понятия, прочетете внимателно, в САЩ данъчната тежест/БВП е 25%, а тук 40?!Точния текст е:6. Изключително важно е да се знае, че съотношението данъчна тежест/БВП на човек от населението към момента в България е високо и доближава 40%, докато в САЩ е на нива малко над 25%!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
"бюджета за 2013 г. ще е най-големият в новата ни история. Респективно и разходната му част ще е най-голямата, приблизително 32 млрд. лв., което прави близо 39% от БВП...в САЩ е на нива малко над 25%"------------------Тцъ! Това е много дълбока заблуда (поддържана и от такива, които уж се имат за десни)! БВП е предмет на масивни стъкмистически манипулации с цел да изглежда по-голям (не само у нас, САЩ са водещи). Респективно данъчното облагане (в случая 39 или 25%) и задлъжнялостта да изглеждат по-малки. Реалността обаче е, че като проценти, и облагането и задлъжнялостта са много, много по-големи. Но спасение не се вижда - днешните държави са алчни и ненаситни чудовища.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още