IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо не трябва да се облагат доходите от лихви

Вижте позицията на блогъра Стефан Асенов, според когото, ако МФ наистина желае да изкара парите от депозити и да ги влее в икономиката, не това е начинът

09:13 | 18.10.12 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Защо не трябва да се облагат доходите от лихви

Във връзка с дебата за новия данък върху лихвите днес ви представяме позицията на нашия читател Стефан Асенов.

С приемането на проекта на Закон за републиканския бюджет за 2013 г. от Министерски съвет, обществото бе разбунено от „подгрятата“ идея да се облагат доходите от лихви от банкови депозити за физическите лица.

Приемам фискалните и бюджетни причини да се предлага отново този данък. Осъзнавам, че в новия проектобюджет няма достатъчно буфери, а заложените приходи са под въпрос. Разбирам и че парите за увеличението на средствата за пенсии трябва да дойдат от някъде. Приемам, че България до момента беше една от трите държави в ЕС, в които не се облагаха лихвите. Мога да разбера и че са поети някакви ангажименти относно бъдещата обща банкова политика на ЕС.

Друг е въпросът, че бюджета за 2013 г. ще е най-големият в новата ни история. Респективно и разходната му част ще е най-голямата, приблизително 32 млрд. лв., което прави близо 39% от БВП. Толкова харчеше и тройната коалиция в момент, когато нямаше глобална криза, а икономиката ни бе в подем и оставаше значим бюджетен излишък!

Защо бяха пропилени три години и защо не беше намалена тази пропорция (нещо задължително, за момент и икономическа ситуация като настоящата) ще се спра в следващ анализ.

Ще анализирам обаче и преките негативи, които едно подобно решение ще доведе в този труден момент:

1. Въвеждането на подобен данък няма нищо общо с дясната политика, тя е лява. Обосновават я с това, че богатите трябва да бъдат облагани с по-голяма тежест, за сметка на хората с малки възможности, но реалността е, че тази мярка ще засегне точно хората с най-малки финансови възможности.

За да не съм голословен ето и структурата на спестяванията на домакинствата в България, от която се вижда, че 90% от депозитите (10 390 000 бр.) са до 2 000 лв.:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 5
data
преди 11 години
Въпросът е по скоро следния : каква данъчна система има България - пропорционална или плоска . И двете са известни доста отдавна и си имат своите + и - . Но ако е вярно това което рекламираме пред света че България има работещ плосък данък то е добре да спазваме всички принципи на плоското данъчно облага - а както е известно основен принцип при плоското облагане е повсеместност на облагането с цел максимална база . От тая гледна точка облагането на лихвите е правилно защото следва принципите на плоските данъци като разширява базата на облагане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
karadjata
преди 11 години
аз мисля, че ако се отмени пълната забрана за тютюнопушене на закрити места това би донесло много повече приходи за бюджета отколкото данъка върху лихвите. просто да оставят бизнеса да работи нормално това се иска
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
unicornblade
преди 11 години
Моля авторът да коментира и изменението за периода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още