IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Омбудсманът атакува данъка върху авансово изплатените лихви по депозитите

Разпоредбата придава обратна сила на въведения данък, са мотивите на Константин Пенчев, изпратени пред Конституционния съд

12:00 | 13.03.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Омбудсманът атакува данъка върху авансово изплатените лихви по депозитите

Омбудсманът атакува пред Конституционния съд текстове от Закона за данъците върху  доходите на физическите лица, които касаят облагането на доходите от лихви, става ясно от съобщение на официалната страница на институцията.

Искането е за установяване на противоконституционност на разпоредбата на член 11, ал. 5, тъй като тя противоречи на член 4 от Конституцията. Текстовете касаят авансовото изплащане на доходите от лихви по депозитните сметки. Тези доходи се считат за придобити на датата на падежа на депозита и съответно – облагани от тази дата с новия данък, въведен от началото на 2013 година, дори и да са получени по-рано.

„С тази разпоредба на практика се придава обратна сила на въведения данък“, коментира Константин Пенчев и допълва, че е недопустимо държавата да се намесва по този начин в едно съществуващо правоотношение и да го преурежда в своя полза.

Подобна уредба противоречи на принципа на правната сигурност, който е основен принцип и в правото на Европейския съюз. Съгласно този принцип лицата трябва да познават правните норми, за да могат да планират своите действия съобразно тези норми, се казва още в съобщението на институцията.

От 1 януари 2013 година българските граждани трябва да плащат данък в размер на 10% от доходите от лихвите по депозитите в банките. Тези доходи обаче не се описват в данъчните декларации и не е задължние на клиентите на търговските банки да плащат своите задължения към хазната.

Самото събиране на налозите е задължение на банките, които всеки месец изпращат сумите в Националната агенция по приходите. За февруари приходите от този данък са в размер на 8,6 млн. лева, съобщиха от своя страна от НАП. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
Repoman
преди 11 години
Като е взел да атакува данъка, нека да погледне как стои въпроса с облагането на дохода от депозити с задна дата.Пример, има човек депозит за аг. с падеж Февруари 2013г. Сложил 10000лв. при 6% лихва (толкова беше нивото преди година), общо лихва да речем 600лв. Обаче, депозита е сключен преди да има и дума за такъва данък, а този данък е в сила от началото на 2013г. Добре, ама никой не го интересува, и човека си плаща 60лв. данък, нищо че дохода е за цялата година и за времето когато не е имало данък, т.е. с задна дата.Редно е да се обложи само часта от лихвата която е за 2013г., а не да се търси данък върху лихвата за целия период, което де факто е облагане с задна дата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още