fallback

Плевнелиев: Политиците да протегнат ръка към гражданското общество

Партиите в 42-то Народно събрание да се обединят в търсене на общи решения, отговарящи на очакването на гражданите, зове президентът

15:27 | 03.07.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

След 20 дни на безпрецедентни протести най-доброто решение е политиците да протегнат ръка към гражданското общество и да се вслушат в отправените ясни послания, заяви президентът на България Росен Плевнелиев след срещата си с британския министър по европейските въпроси Дейвид Лидингтън. Росен Плевнелиев е категоричен, че представените в 42-то Народно събрание партии трябва да положат усилия и да се обединят в търсенето на общи решения, отговарящи на очакването на гражданите за прозрачност и справедливост.  

По време на срещата си Плевнелиев и Лидингтън се обединиха зад твърдението, че България и Великобритания споделят общи позиции по редица въпроси в европейския дебат за бъдещето на енергетиката. 

Двете страни работят за намаляване на парниковите емисии. България от своя страна работи активно за модернизацията на АЕЦ "Козлодуй", както и за реализацията на интерконекторната връзка между България и Гърция.

Тя стана актуална след отказа на консорциума "Шах Дениз ІІ" да пренася каспийски газ през Nabucco. Изборът падна на Трансатлантическия газопровод, който минава през територията на Турция и Гърция до Италия. При това положение страната ни ще може да ползва газ от Азербайджан именно чрез връзката Стара Загора - Комотини.

„Готовността на Азербайджан да доставя газ за България дава гаранции за енергийна диверсификация и повишаване на конкурентоспособността на българската икономика“, отбеляза Росен Плевнелиев. Плевнелиев и Лидингтън коментираха и съществуващите в момента трудови ограничения за български граждани във Великобритания, които ще отпаднат през 2014 година. Лидингтън подчерта пред президента Плевнелиев, че социалната система на Великобритания е в процес на реформа, но промените по никакъв начин няма да създадат дискриминационен режим спрямо гражданите на отделните държави-членки на ЕС.

„България ще настоява за принципна позиция на своите европейски партньори, която да отчита факта, че българските граждани не представляват заплаха както за трудовия пазар, така и за социалните системи на държавите в Европа“, отбеляза президентът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:50 | 11.09.22 г.
fallback