IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Политиците да протегнат ръка към гражданското общество

Партиите в 42-то Народно събрание да се обединят в търсене на общи решения, отговарящи на очакването на гражданите, зове президентът

15:27 | 03.07.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Плевнелиев: Политиците да протегнат ръка към гражданското общество

След 20 дни на безпрецедентни протести най-доброто решение е политиците да протегнат ръка към гражданското общество и да се вслушат в отправените ясни послания, заяви президентът на България Росен Плевнелиев след срещата си с британския министър по европейските въпроси Дейвид Лидингтън.

Росен Плевнелиев е категоричен, че представените в 42-то Народно събрание партии трябва да положат усилия и да се обединят в търсенето на общи решения, отговарящи на очакването на гражданите за прозрачност и справедливост.  

По време на срещата си Плевнелиев и Лидингтън се обединиха зад твърдението, че България и Великобритания споделят общи позиции по редица въпроси в европейския дебат за бъдещето на енергетиката. 

Двете страни работят за намаляване на парниковите емисии. България от своя страна работи активно за модернизацията на АЕЦ "Козлодуй", както и за реализацията на интерконекторната връзка между България и Гърция.

Тя стана актуална след отказа на консорциума "Шах Дениз ІІ" да пренася каспийски газ през Nabucco. Изборът падна на Трансатлантическия газопровод, който минава през територията на Турция и Гърция до Италия. При това положение страната ни ще може да ползва газ от Азербайджан именно чрез връзката Стара Загора - Комотини.

„Готовността на Азербайджан да доставя газ за България дава гаранции за енергийна диверсификация и повишаване на конкурентоспособността на българската икономика“, отбеляза Росен Плевнелиев.

Плевнелиев и Лидингтън коментираха и съществуващите в момента трудови ограничения за български граждани във Великобритания, които ще отпаднат през 2014 година. Лидингтън подчерта пред президента Плевнелиев, че социалната система на Великобритания е в процес на реформа, но промените по никакъв начин няма да създадат дискриминационен режим спрямо гражданите на отделните държави-членки на ЕС.

„България ще настоява за принципна позиция на своите европейски партньори, която да отчита факта, че българските граждани не представляват заплаха както за трудовия пазар, така и за социалните системи на държавите в Европа“, отбеляза президентът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Сега е момента г-н Плевнелиев като главнокомандващ да поеме нещата във свои ръце! Да въведе военно положение и да вкара в концлагери цялата политическа ***! Ама се иска мъжка ръка.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
rmarkov
преди 10 години
Независим български народ и демокрация няма, когато българското правителство не е издателят на българския лев. Това е моето искане - независим български лев. Защото ако това не го направим, няма излизане от икономическата криза, няма заличаване на безработицата. Погледнете и еврозоната - трагедия.http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2013/07/blog-post_3.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Натискат отвън през "празната институция", а хилавия е готов на всичко, ама тук правилата са други... и хората не са толкова тъпо организирани колкото системните правила отвън изискват... ще обръщат скоро ложите за да запазят модела!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
LuckyYou
преди 10 години
На Плевнелиев му се услади да си назначи сам правителство и да си направи няколко далаверки. Сега пак му се иска да го направи! Всички го разбираме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Ще минаваме към пряка демокрация .. няма не искам - по желание ще стане!За вярващите /ако могат да мислят, разбира се/ - да проверят, след въвеждането на "това", колко време "местните" пре"избират" въвеждащото правителство!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още