IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мими Виткова: Здравната вноска трябва да се увеличи с 2%

Проблемът в НЗОК не е кадрови, а политически, твърди бившият здравен министър (1995-1997)

11:11 | 08.07.13 г. 18
<p>
	<em>Мими Виткова. Снимка: Bulgaria On Air</em></p>

Мими Виткова. Снимка: Bulgaria On Air

Средствата, които България харчи за здравеопазване, са почти колкото и във всяка друга държава в ЕС. "Ние гледаме само публичните разходи, които са 4% от брутния вътрешен продукт (БВП), но ако ги съберем с частните, се получават 8% - колкото в Европа. Проблемът е, че имаме малък БВП и затова парите изглеждат малко“. 

Това заяви в ефира на Bulgaria On Air бившият здравен министър (1995-1997) Мими Виткова. 

„В европейските страни болните плащат около 15% от джоба си за лечение, а в България – 50%“, каза Виткова. Именно заради това е неизбежно да се увеличат парите за публичните разходи, твърди тя. „В следващите две години е необходимо здравноосигурителните вноски да се повишат с 2%, но постепенно и тези пари трябва да отидат в частните фондове“, каза Виткова.

Тя е категорична, че има голяма неефективност в изразходването на средствата в здравеопазването. „Нямаме анализ защо от въвеждането на осигурителния модел от 1998 г. досега разходите за здравеопазване нараснаха девет пъти, а неудовлетвореността на гражданите нарасна многократно повече“, твърди Виткова.

„Първата стъпка за новия шеф на НЗОК е да огледа изтичането на средствата, което се наблюдава основно при болничната помощ, както и да работи при повече прозрачност“, препоръча бившият здравен министър.

Според нея обаче проблемът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) не е кадрови, а на политическо ниво във всяка партия, която е на власт, заяви тя.  Виткова допълни, че практиката, наложена от ГЕРБ, за честите смени в здравните институции, продължава.

„Мерките, които управляващите ще предприемат, трябва да стана обществено достояние“, допълни още тя.

Какво още каза Мими Виткова можете да видите във видеоматериала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 16 rate down comment 0
Борса
преди 10 години
Заради тази министърка навремето в болниците се псуваха на "Мимка ти Виткова!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 1
data
преди 10 години
Може да се въведе елементарно правило за доплащане на здравните услуги като се въведе 10-годишна давност . Ако през тия 10 г. си се осигурявал през цялото време ползваш 100 % безплатни услуги , ако си се осигурявал 8 г. - ползваш 80 % от здравната каса и 20 % доплащаш и т.н. А бай *** който хитрува ще се наложи да плаща до 100 % от джоба си :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 1
Императорът
преди 10 години
Разбира се че трябва - за да има повече пари за абсолютно безплатното лечение на неосигуряващите се ***, нали така???Болниците са пълни с *** - а колко от тях плащат данъци, осигуровки, въобще каквото и да било в тая държава? А когато здравноосигуряващ се човек се нуждае от медицинска помощ, изнудват го пак да плаща !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 0
data
преди 10 години
бах а и тези който се водят не осигурени а заобикалят солидарния модел - в момента срещу 554.40 лв. си възстановяване осигурителните права и се ползваш със същите права като някой който си е плащам осигуровките години наред . Масова практика е *** който не се осигуряват когато някой влезе за операция да съберат 500 лв и да си възстановят правата и да ползват услуги за 10-ки хиляди левове като операции и скъпи изследвания
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
xkm
преди 10 години
Една частна болница се създава ПРЕДИ ВСИЧКО , за да носи приходи на собственика си . Тоест парите на Здравната каса отиват за задоволяване ПРЕДИ ВСИЧКО на частните интереси на един или няколко души. Ако финансирането на частните болници от Касата се редуцира до 30 или 50 % , а останалото се заплаща от пациентите , които искат да се лекуват частно ще останат повече пари за останалите болнични заведения . С тези пари ще се подобрят условията , ще се закупува апаратура , ще се провеждат курсове и повишаване на квалификацията на здравните служители и ще им се повишат заплатите . Хората , които се лекуват в държавните и общински болнични заведения няма да има нужда да заплащат консумативи . Няма да има нужда и от покачване на здравната вноска .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 1
Rumen_
преди 10 години
А преди да се увеличи здравната вноска, може ли да започнат реално да се внасят здравни осигуровки за държавните служители, военни, полицаи и т.н.?Айде, за пенсионерите ще си замълча.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още