IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Й. Матеев: За първото полугодие имаме излишък в бюджета и не е необходим заем

Недопустимо е финансист като Орешарски да твърди, че дупката в хазната е меджу 1 и 2 млрд. лв., каза икономистът

23:13 | 14.07.13 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Й. Матеев: За първото полугодие имаме излишък в бюджета и не е необходим заем

„Необходимо е да се направи актуализацията на бюджета, а след това да се обсъди възможността за нов заем, но при няколко условия“, коментира пред Bulgaria On Air проф. Кръстьо Петков, председател на Съюза на икономистите в България.

„Първото условие е да има пълни гаранции, че парите ще се използват за преструктуриране, второто е да се проведе предварителен разговор с бизнеса, за да е ясно как ще бъдат разпределени, а на трето – да обмисли откъде ще бъде взет този заем“, аргументира се той.

Според него актуализацията на бюджета е необходима дори само заради факта, че има нови управляващи и ново министерство, за което трябва да се преправи.

„Ако въобще трябва да се прави актуализация на бюджета, бих предложил и другия вариант, освен заем, а имнно - да се оптимизират разходите в държавата“, каза от своя страна Йордан Матеев от КРИБ. По думите му в последните години бюджетният дефицит постоянно намалява и по тази логика през настоящата година трябва да е 0%.

„Имаме и правителство, което не се ползва с доверието на гражданите. В тази ситуация добър финансист като премиера Пламен Орешарски да излезе с данни, че дупката в хазната е между един и два милиарда лева е недопустимо. Това изказване навява идеята, че целите на управляващите са други и се цели да се измести фокуса на вниманието“, смята Матеев.

Според Петков обаче това е „изтървана приказка“ и е нереално да се счита, че има политически цели в случая. По думите му на страната е нужен дългосрочен заем, за да може да се преструктурира икономиката.

На различно мнение беше Матеев, според когото новият заем ще доведе до увеличаване на разходите и „основният проблем ще е фактът, че ще нагърбим децата ни да изплащат тези пари“.

„Данните, които излязоха, сочат, че дължимите суми на държавата към бизнеса намаляват през последните години. До края на май в бюджета има излишък, а аз имам информация, че и за юни също има излишък. Затояа не е е логично да се поставя условието за нов дълг и трупане на дефицит“, заключи той.

Вижте повече от разговора във видеоматериала!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
komisarq
преди 10 години
Ооох оох, още един "виден" икономист от КРИБ взе да говори "истини" от първо лице. Те иначе КРИБ са едни морални и необвързани с Плевнелиев и Ц. Бориславова бизнесмени, които мислят денонощно за благото на България и българите....смях. Ако наистина (което за момента не виждам да се отрича, но следва да се сложи под съмнение) има небюджетирано разплащане с фирми за над 700 млн. лв., то по-добре да се вземе заем сега, ако ли не - то тогава да не се излиза от рамката на бюджета за 2013.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
IQ96
преди 10 години
Ми като има контрабанда да я "преборят" и напълнят хазната бе алди. Много е лесно да вземеш кредит, като знаеш,че няма ти да го връщаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 1
deant
преди 10 години
то Щото Орешарски никак не е свързан с мутрите... Дори е Уикипедия пише за скандала с Черепа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 20
aldy
преди 10 години
Приятелче, ами ти да виждаш някакъв друг електорат, немалоумен? Да гласуваш за откровени мафиоти, като Мутрата, навързани с каналите за контрабанда и наркотици, какво е? Просто положението е "хуже губернаторского"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 5
rogers
преди 10 години
можеше да е много ама много по-зле - можеше бадемов да каже - 2 -4 милиарда - за малоумния им електорат е без значение. За съжаление докато не фалират държавата червените няма да се махнат - а това ще отнеме може би година или две още
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още