IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Рединг: Инвестицията в консуматорски програми се плаща от следващите поколения

Политиците да създадат такава избирателна система, че гласът на народа да се чува преди да се вземат решения, призова еврокомисарят

12:19 | 23.07.13 г. 27
В. Рединг: Инвестицията в консуматорски програми се плаща от следващите поколения

Когато правителството влага прекалено много пари в консуматорски програми, ще плащат следващите поколения. Това каза зам.-председателят на Европейската комисия Вивиан Рединг, която е на посещение в България във връзка с гражданския диалог за реформите в Европейския съюз (ЕС) и бъдещите законодателни инициативи.

Рединг посочи, че "ако европейските фондове се инвестират там, където трябва, децата ще имат достатъчно доход, а в различните региони ще бъдат създадени достатъчно работни места. Това е истинската демокрация”, посочи Рединг, цитирана от агенция „Фокус”.

По нейни думи един от главните елементи на механизма на граждански надзор е да се каже на правителството, че е необходима ясна система за прозрачно назначаване на кадри. „Вие казвате, че гласът ви не се чува. Но вие много шумно протестирахте срещу едно назначение и гласът ви беше чут. За нас беше голямо облекчение да разберем, че вашият глас се чува”, заяви зам.-председателят на Европейската комисия (ЕК).

„Корупция, олигархия, липса на справедливост в работата на институциите, отчаяние – това чувам от гражданите, откакто съм пристигнала в България. Демокрацията не може да работи така. Тук не се намесвам във вътрешните работи на България”, заяви Рединг. Тя призова политиците у нас да създадат такава избирателна система, че гласът на народа да се чува още преди да се вземат решенията.

„Една от причините, поради която не сме премахнали механизма за оценка и сътрудничество, е че се използва за упражняване на натиск за независими институции, които да работят”, посочи тя.

Еврокомисарят обеща, че ще предаде в ЕК посланията за проблемите на малките и средни предприятия у нас. Тя посочи, че не е нормално малките фирми да нямат достъп до евросредства.

На въпрос за растящата младежка безработица Рединг отговори, че това е въпрос, който се задава навсякъде. „Не можем да оставим едно поколение да преживее един загубен живот. Малките и средните предприятия са тези, които създават 98% от работните места в Европа. С Европейската инвестиционна банка трябва да се направи така, че малките и средни предприятия да получат тези пари с гаранции”, отговори Вивиан Рединг.

Беше поставен и въпросът какво е намерението на ЕК по българските енергийни проекти. „ЕС не налага на държавите-членки в каква енергийна система да инвестират. Недейте да зависите в 98% от газовите си доставки. Затова ЕС се опитва да изгради мрежи и т.нар. енергиен микс”, заяви зам.-председателят на ЕК. „Решението дали да се строи, или не атомна централа е решение на отделната държава”, посочи Рединг.

"Европейската комисия като европейско правителство има възможност чрез своя председател да помоли министър да подаде оставка или комисар да подаде оставка, но не може да поиска от цялото правителство да подаде оставка. Това трябва да се разбере от българите", каза Вивиан Рединг. „Пожелавам ви успех в изграждането на правителство, в което имате доверие“, заяви Рединг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 28 rate down comment 3
STRAHO
преди 10 години
От всякъде идват сигнали че ни КРАДАТ! Кой още трябва да го каже в "ПРАВ ТЕКСТ"!!!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 19
Mavi Goz
преди 10 години
Абе тая па смръдла! Оправили са си много техната ***, дошла нас да ни учи! Като са толкова учени тези комисари и толкова ги разбират нещата, защо ЕС е икономически труп? Дошла тука да ми приказва за олигархия и корупция, като че ли не е цялата ЕК една плутократска пасмина, навързана с банки и корпорации като свински черва! Всичките са до гуша в корпоративни го^вна и затова само плямпат, а целият Съюз си куца към нищото...Аман и от Ръководители, аман и от ***, които ги следват с изплезени езици! Срам ме беше да гледам шпалира от ръкопляскащи *** с блеснал поглед, които все едно казваха: "Ей ся г-жата шъ ви оправи, гадни комунисти!" Хаха... докато не й извадят и на нея смрадливото бельо като на Саркози, Строс-Кан, Лагард, Едит Кресон и други ЕвроБогове и Богини..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 7
kroum
преди 10 години
В европа немогат никога да ни разберат защото сме прецедент в европа като бивша неофициална руска ребублика от 9 .9 .1944 застаряващото населиние живее още с комунистическата идея и е трудно да се изкорени комунизма,голяма част от хората в България немогат да мислят като европейци и още гледат "на всики киломерър" и не осъзнават че младите бягат да работят при "фашистите"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още