IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Рединг: Инвестицията в консуматорски програми се плаща от следващите поколения

Политиците да създадат такава избирателна система, че гласът на народа да се чува преди да се вземат решения, призова еврокомисарят

12:19 | 23.07.13 г. 27
В. Рединг: Инвестицията в консуматорски програми се плаща от следващите поколения

Когато правителството влага прекалено много пари в консуматорски програми, ще плащат следващите поколения. Това каза зам.-председателят на Европейската комисия Вивиан Рединг, която е на посещение в България във връзка с гражданския диалог за реформите в Европейския съюз (ЕС) и бъдещите законодателни инициативи.

Рединг посочи, че "ако европейските фондове се инвестират там, където трябва, децата ще имат достатъчно доход, а в различните региони ще бъдат създадени достатъчно работни места. Това е истинската демокрация”, посочи Рединг, цитирана от агенция „Фокус”.

По нейни думи един от главните елементи на механизма на граждански надзор е да се каже на правителството, че е необходима ясна система за прозрачно назначаване на кадри. „Вие казвате, че гласът ви не се чува. Но вие много шумно протестирахте срещу едно назначение и гласът ви беше чут. За нас беше голямо облекчение да разберем, че вашият глас се чува”, заяви зам.-председателят на Европейската комисия (ЕК).

„Корупция, олигархия, липса на справедливост в работата на институциите, отчаяние – това чувам от гражданите, откакто съм пристигнала в България. Демокрацията не може да работи така. Тук не се намесвам във вътрешните работи на България”, заяви Рединг. Тя призова политиците у нас да създадат такава избирателна система, че гласът на народа да се чува още преди да се вземат решенията.

„Една от причините, поради която не сме премахнали механизма за оценка и сътрудничество, е че се използва за упражняване на натиск за независими институции, които да работят”, посочи тя.

Еврокомисарят обеща, че ще предаде в ЕК посланията за проблемите на малките и средни предприятия у нас. Тя посочи, че не е нормално малките фирми да нямат достъп до евросредства.

На въпрос за растящата младежка безработица Рединг отговори, че това е въпрос, който се задава навсякъде. „Не можем да оставим едно поколение да преживее един загубен живот. Малките и средните предприятия са тези, които създават 98% от работните места в Европа. С Европейската инвестиционна банка трябва да се направи така, че малките и средни предприятия да получат тези пари с гаранции”, отговори Вивиан Рединг.

Беше поставен и въпросът какво е намерението на ЕК по българските енергийни проекти. „ЕС не налага на държавите-членки в каква енергийна система да инвестират. Недейте да зависите в 98% от газовите си доставки. Затова ЕС се опитва да изгради мрежи и т.нар. енергиен микс”, заяви зам.-председателят на ЕК. „Решението дали да се строи, или не атомна централа е решение на отделната държава”, посочи Рединг.

"Европейската комисия като европейско правителство има възможност чрез своя председател да помоли министър да подаде оставка или комисар да подаде оставка, но не може да поиска от цялото правителство да подаде оставка. Това трябва да се разбере от българите", каза Вивиан Рединг. „Пожелавам ви успех в изграждането на правителство, в което имате доверие“, заяви Рединг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 2 rate down comment 4
kalendar
преди 10 години
абе, дата, къде слагаш БСП и ГЕРБ в една кошница, като ти самият хвалиш при всяка възможност мутрягата:) А БСП става все по адекватна, просто все по-малко ти харесва тая работа:) залагаме ли пари, че след 20 дни няма да има протести?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 10 години
Защо Германия бяга като дявол от тамян от думичката "инфлация" ? Е нещата в БГ са същите на темата "външен дълг" !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 0
deBill
преди 10 години
ама ние още на бай тошо опростените и разсрочени дългове не сме платили други да вземаме .Май се забравя от къде , кой , и как и защо са направени и защо нашата много "мощна" соц икономика фалира два пъти за 7 години и сега същите наглеци ще ни учат на икономика, че и професорите им стоят дето преди дълго и на широко обясняваха в ансото защо соц. не може да просъществува а сега пък още говорят за соц. стопанство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 1
leonidoff
преди 10 години
"""Делът на хората, които отговарят с "не знам" на въпроса за бъдещето на ЕС е най-голям в България - 14%, следвана от Малта, в която 12 на сто не знаят какво ще е бъдещето на Европа. Въпреки този резултат, българите си остават сред най-оптимистично настроените европейци - 60%. Най-големите оптимисти са датчаните - 72%, а очаквано в дъното на таблицата са гърците, португалците и кипърците, където оптимистите са съответно 30%, 28% и 28%. Най-новата членка Хърватия е сред умерено оптимистичните държави. Там 59% от хората са оптимисти за бъдещето на ЕС.""" Можете да си направите извод относно евроскепитицизма от този текст. Ако и така не схващате ще обясняваме пак :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 0
data
преди 10 години
Ако разликата е само в бенифициентите - за кво спорите ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 11 rate down comment 0
data
преди 10 години
Айде стига с това - леви десни ! Кви леви , кви десни при положение че и БСП и ГЕРБ провеждат еднаква политика и преразпределят 40 % от БВП ? Това че в момента БСП е неадекватна в действията си е съвсем друга тема !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 0
mathematician
преди 10 години
Доколкото съм запознат, Европарите се плащат от националния бюджет и след това се възстановяват от Брюксел.Дянков искаше да им ги плаща по-късно като има повече пари в бюджета, а не в началото на годината както им беше обещал Найденов. А пък Борисов мрази протести, особено с трактори пред парламента и затова се взе оня заем, ама там се платиха само 4 милиона лихва за 6 месеца.Не че е важно - просто уточнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 10
kalendar
преди 10 години
страхо-като си правя семейният бюджет не се интересувам колко виртуални пари дължи държавата-за мен е по-важно аз да имам пари. Това е твоята логика(и до някъде моята),т.е.-по-добре да се вземе заем, за да живеят хората на микро ниво по-добре, а на макро да не задълбаваме толкова, поне по твоята логика(както и до някъде по моята), не ли?:)И още нещо-ние имаме толкова нисък външен дълг, че не е нужно да се гърчим, за да се подобри малко положението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 6
STRAHO
преди 10 години
Напълно споделям позицията ти. Аз също навремето писах че чукоите трябва да си търсят парите от Брюксел! Като стана въпрос за тия пари, те от Европа си ги дадоха но *** ЗДРАВО лъжат ползвайки ги като аргумент да ни натресат дълг гадовете! Ей затова ДЯНКОВ беше против да се дават парите! Тоя Чобан-ов ни разглежда като овце за доене!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 5
deant
преди 10 години
И за протокола да кажа, аз съм против заеми. Без значение дали ще ги вземе Костов, Бойко, Орешарски, царя или краля. Щях да викам, който и да беше на власт. Дори смятам, че 800-те милиона не трябваше да се вземат в началото на годината. Ако Брюксел е обещал на някой пари да си му ги дава, да ходят да хвърлят домати пред централата на ЕС. Ако не да чакат Барозу да си свърши работа, ако не си свърши работата да си обираме чукалата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още