IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДКЕВР събира становища за новите цени на тока до дни

Дружествата са недоволни от съкратените разходи от енергийния регулатор

16:46 | 23.07.13 г.
ДКЕВР събира становища за новите цени на тока до дни

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) предвижда да понижи цените на дневния ток за бита от началото на август с между 4 и 5 на сто.

В рамките на открито заседание за цените в сектор "Електроенергетика" представители на дружествата изразиха недоволство от намалените от ДКЕВР разходи на компаниите, съобщава БТА.

Разчетите на регулатора предвиждат електоенергията, доставяна от "ЧЕЗ Електро България" АД на битови клиенти, да поевтинее през деня с 4,4 на сто, а през нощта - с 6,02 на сто. От ЧЕЗ възразиха срещу подхода за определяне на технологичните разходи и заявиха, че не се отчитат реалните нива. Председателят на енергийния регулатор Анжела Тонева призова от дружеството да представят в становището си и размера на търговските загуби.

Според проекта на ДКЕВР токът от "ЕВН България Електроснабдяване" ЕАД за бита трябва да поевтинее през деня с 4,12 на сто, а през нощта - с 6,82 на сто. От 2008 г. до 3 март 2013 г. цената ни за разпределение е намалена с 21,66 на сто, каза Гочо Чемширов от дружеството. Той предложи регулаторният период да не бъде от две години, а от 1 юли 2014 г. да се направят нови, реални цени.

Предвижда се битовите клиенти на "Енерго-Про Продажби" АД да плащат от началото на август с 4,5 на сто по-малко през деня и с 3,43 на сто през нощта. „Съкратили сме до санитарния минимум разходите си, те са разходи за българския клиент", заяви Стефан Абаджиев от дружеството, изразявайки притеснения от предложението на ДКЕВР и прогнозирайки финансов колапс за дружеството.

Най-голямо е понижението в дневната цена на електроенергията, доставяна от "ЕСП Златни пясъци" ЕООД - с 4,96 на сто, като нощната поевтинява с 6,39 на сто, без ДДС. От дружеството също изразиха притеснения за финансовото си състояние.

С 20,23 на сто да намалеят добавките към цената на тока - цени за пренос, достъп, зелена енергия и др. - за предстоящия регулаторен период, предвиждат разчетите на ДКЕВР. От Електроенергийния системен оператор заявиха, че поемат най-голямата тежест от предстоящото намаление на цените, нямат други приходи и поискаха преразглеждане на цената, за да не се стигне до оперативна несъстоятелност и невъзможност да изпълняват задълженията си.

Регулаторът предвижда намаляване на цените на тока и за стопанските потребители. Дневната цена при тях се понижава с между 4,55 на сто и 5,54 на сто за четирите доставчика при отчитане с три скали.

Становищата си компаниите трябва да внесат до 25 юли, напомни председателят на ДКЕВР Анжела Тонева. Окончателно решение за измененията в цените на дружествата регулаторът ще вземе на закрити заседания на 29 юли. Новият регулаторен период за който се определят цените, влиза в сила от 1 август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още