IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕРП-та искат по-висока надценка за доставките на ток

Предвижданата надценка от 3% няма да е достатъчна за покриване на оперативните разходи, смятат дружествата

16:37 | 15.07.13 г.
ЕРП-та искат по-висока надценка за доставките на ток

За обмисляне на по-висока от предвидената от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ надценка от 3% за извършване на дейността "доставка на енергия от последна инстанция на свободния енергиен пазар", настояват представителите на електроразпределителните дружества.

Днес (15 юли) енергийният регулатор направи две обществени обсъждания - на методиката за определяне на цените на електрическата енергия на доставчика от последна инстанция и на методиката за разпределение и компенсиране на разходите за купуване на енергия по преференциални цени между обществения доставчик и крайните снабдители.

Представителите на трите електроразпределителни дружества предлагат разходите за балансираща енергия да бъдат изведени отделно от надценката от три процента за крайните снабдители.

Предвижданата надценка от три процента няма да е достатъчна за покриване на оперативните разходи на дружествата, смятат от "Енерго-Про". „Доставчиците от последна инстанция следва да балансират пазара, ето защо техните разходи трябва да се допълнят с този разход, посочи Пламен Стефанов, председател на УС на дружеството. 

На същото мнение бяха и Зорница Генова от ЧЕЗ, и Илина Стефанова от ЕВН.

”Методиката формира три цени - цената, по която общественият доставчик продава на крайните доставчици, цената, по която те ще продават, и цената за крайните клиенти”, отбеляза Зорница Генова. Трябва точно да се определят субектите - кой на кого е клиент по нива на напрежение, както и да се отчетат разходите за балансиране", посочи още тя.

Илина Стефанова заяви, че ЕВН предлага да се обсъди разграничаването на клиентите на доставчиците от последна
инстанция не само по вида мрежа - преносна и разпределителна, но и по ниво на напрежение. Като елемент от формулата трябва да се включат и разходите за балансиране.

По повод на компенсирането на разходите на крайните снабдители за изкупуване на енергията по преференциални цени, от НЕК предложиха да се въведе лимитиране на изкупуваната по преференциални цени енергия като крайна сума, а след превишаването на лимита, енергията да бъде изкупувана на по-ниски цени.

На 18 юли ще се състоят закрити заседания на ДКЕВР за приемане на двете становища, каза председателят на комисията Анжела Тонева. Дотогава всички заинтересовани страни могат да дадат своите писмени становища по документите. Окончателното решение за новата цена на тока ще бъде взето до 29 юли 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още