IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЕФ: Колко струва административната промяна на цената на тока?

Без да се вземат предвид исканията за по-скъпи въглища токът трябва да поскъпне с 13%, за да покрие дефицита в системата, изчислиха експертите

11:22 | 09.07.13 г. 2
БЕФ: Колко струва административната промяна на цената на тока?

Има начини за намаление на цената на електричеството, но въпросът е колко ще ни струва това. Излизаме от нормалните бизнес практики и влизаме в сферата на администриране на цените на електричеството. „Въпросът е колко ще издържи системата“, коментира Антон Иванов, член на Българския енергиен форум (БЕФ) на въпрос за предстоящото намаляване на цената на електричеството с 5%.

По време на пресконференция на БЕФ, посветена на състоянието на енергийния пазар у нас, той заяви още, че стъпките, които се поемат на политическо ниво, не съответстват на състоянието на енергетиката.

От една страна Националната електрическа компания (НЕК) е представена като компания в много тежко финансово състояние, почти пред фалит, а от друга – възлагат се  нови функции на компанията на енергийния пазар и тя става водеща фигура там, обясни енергийният експерт.

Иванов допълни, че НЕК не само ще е водеща фигура, но и е единствен купувач на енергия и това противоречи на европейските практики, където търговията с електрическа енергия се извършва по прозрачен начин, при преговори между производителите и потребителите, осъществявани на енергийни борси.

"Тества се якостта на НЕК", заяви от своя страна Иван Хиновски на въпрос колко време ще издържи системата при административното определяне на цените на електричеството. За него целият финансов риск ще се носи именно от тази компания. 

Проф. Атанас Тасев  представи данни за потреблението на електричество у нас. Според него при всяка смяна на властта винаги има спад на потреблението, а неговото обяснение е, че бизнесът винаги изчаква и затова е много важна политическата стабилност в страната.

Изчисленията на енергийния експерт сочи, че дефицитът в енергетиката през тази година ще бъде най-малко около 680 млн. лева. „Дано от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) имат решение откъде ще дойдат средства за покриване на този дефицит“, допълни той. Според него дефицитът може да бъде покрит с ръст на цената на тока с 13%. 

Той обаче уточни, че изчисленията са направени на базата на официално публикуваните данни за сегашното състояние на енергийния пазар у нас и то само в частта му за сектора на възобновяемите източници. "Не се отчита искането на миньорите за увеличаване на цената на въглищата, инвестиционните намерения на ЕРП-тата, т.е това е минималната негативна прогноза", посочи Тасев. 

Хиновски коментира, че има изход от тежката ситуация - износът на енергия. "Никой обаче не работи за износ на "зелена" енергия, нямаме представител и на енергийната борса в Истанбул, където дори и енергията на AES "Гълъбово" и ТЕЦ "Контур Глобал" може да намери пазар", заяви той. 

По време на пресконференцията Георги Миков коментира изваждането на добавките за зелена енергия и комбинирано производство. Според него има неясноти по отношение на методиката как точно ще бъдат извадени, защото още не е публикувана нормативната уредба, която да регламентира направените промени в Закона за енергетиката.

Миков припомни, че според промените добавките трябва да бъдат извадени от цената и тя да се разпредели между всички потребители в страната, но от нея ще бъдат освободени износителите на електричество.

Що се отнася до промените в т. нар.  „студен“ резерв, според експерта в момента ненужно големи резерви се разпределят в цената на електричеството – 1 150 мегавата, а тръжните процедури ще направят набавянето на електрическа енергия при аварийни ситуации по-прозрачно.

Миков обаче уточни, че горната граница на разходите за набавяне на "студен" резерв се определят от ДКЕВР и обясни, че няма яснота как ще бъдат определяни тези граници и дали те ще бъдат достатъчни за обезпечаване на доставките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
leonidoff
преди 10 години
Някой да те пита ? Да не живееш в демократична държава с пазарна икономика, че да искаш подобни "разрушения" в така хубавата ни планова икономика. Според много голяма част от българското общество либерализирането е равно на разруха, така че сменяй държавата или си трай. Аз съм ти сложил +, ама все едно - събираме се 40-50 000 казват на матряла, че сме 3000 .. ето ни в 21 век ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
Tony
преди 10 години
Тъ,паци ви казвам!!!Направете Smart Grid, и освободете пазара!!!НЯМА да ви плащам скъпия ток, които ми предлагате!Искам да си купувам ток от там, където Енергийната Мафия изнася!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още