IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК призова към сдържаност на протестиращите и полицията у нас

Еврокомисията не взима страна за случващото се в България, категоричен бе говорителят Оливие Байи

14:18 | 24.07.13 г. 1
ЕК призова към сдържаност на протестиращите и полицията у нас

Европейската комисия (ЕК) призова към сдържаност на протестиращите и полицията в България и увери, че следи внимателно случващото се в страната. Това стана ясно от изказване на говорителя на комисията Оливие Байи по време на редовния брифинг на ЕК.

На въпрос на журналист дали ЕК следи събитията у нас, визирайки и снощните сблъсъци, говорителят заяви, че институцията ги следи внимателно, като подчерта, че става дума за вътрешни въпроси, свързани с реда в страната.

Байи посочи, че ЕК е следила протестите, които във вторник вечерта прераснаха в сблъсъци, но подчерта, че това е вътрешен въпрос, свързан с правото на българите да протестират, което отговаря на стандартите за свободна демокрация. Все пак Байи призова всички страни, участващи в настоящите процеси в България, към сдържаност.

"ЕК не взима страна относно случващото се в България", допълни Байи.

Към Байи бе отправен и въпрос дали Европейската комисия стои зад изказванията на еврокомисаря Вивиан Рединг, която представи позицията си в подкрепа на демонстрантите.

"Комисията е напълно наясно с позицията на комисар Рединг. Тя не е взела страна в конфликта и подкрепила протестиращите. Тя не е взела страна, а е изразила съчувствие към протестиращите, които имат право да поставят своите проблеми", категоричен бе Байи.

Третият журналистически въпрос, свързан с България, бе дали Комисията смята да използва мониторинга върху България по повод вътрешния ред и борбата с корупцията. Говорителят отвърна, че засега ЕК няма намерение да излиза с извънреден доклад, а такъв ще излезе в края на годината, както е предвидено, уточни Байи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
serafima
преди 10 години
Kd hfimfgdjd LrlrdkcНа госпожата Вивиан не и ли поне малко хрумна, че подкокоросва хората с нейните думи? Те си бяха в прав текст насочване срещу правителството. Големите западни политици! То дори в един непознат за тебе дом не можеш да влезеш и да започнеиш да се разпореждаш за взаимоотношенията между членовете на семейството. Слон в стъкларски магазин. Ама тия там наистина мислят, че ядем доматите с колците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още