IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След сблъсъците - в търсене на развръзка

Управляващите избягват темата за предсрочни избори, ще правят анализи

10:33 | 24.07.13 г. 87
След сблъсъците - в търсене на развръзка

Сблъсъците между полиция и протестиращи в 40-я ден от протеста противопоставиха за пореден път управляващи и опозиция каква да бъде развръзката от създалата се ситуация.

„Това не беше протест, а опит за погром. Нито една демократична държава не би го одобрила”, категоричен беше вътрешният министър Цветлин Йовчев, след като протестиращите принудиха министри, представители на синдикатите и журналисти да изкарат нощта в Народното събрание, след разискването на промените в бюджета.

„Ако продължим в този дух, всяко евтино политическо заиграване и флирт с протестиращите е изключително рисково", заяви Йовчев пред bTV.

За продължилата над осем часа окупация той заяви, че не е нормално народни представители да бъдат блокирани. Ситуацията е била тежка не защото протестиращите били много, а защото се държали агресивно, каза министърът, но избегна въпроса за евентуална оставка на правителството.

Алтернативата е нови избори, каза пред Нова телевизия бившият премиер Бойко Борисов. "Ако излязат и кажат дата за предсрочни избори, например октомври, убеден съм, че протестиращите ще се приберат вкъщи и ще имаме време да направим промени. Ние ще участваме дейно, ще успокоим държавата", предлага Борисов.

За предсрочни парламентарни избори призовават и синдикатите, заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров, който е прекарал нощта блокиран в парламента.

„Ще поискаме от всички парламентарно представени политически сили и от президента консултативен съвет за насрочване на парламентарни избори”, обяви той и подчерта, че „напрежението е стигнало до такива размери, че трябва да се търси развръзка”.

Необходими са предсрочни парламентарни избори, които да доведат до фундаментална промяна на принципите, по които работи държавата, каза пред БТА президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев. Той допълни, че 23 г. е свидетел "как се сменя актьорската трупа, но пиесата е една и съща и е втръснала на всички, затова трябва да се промени пиесата".

Ако не се предприемат конкретни действия от страна на правителството, държавата ще блокира, заяви пред БНТ икономическият министър Драгомир Стойнев.

"Видях едно друго лице на протеста. Това не са тези интелигентни, възпитани и млади хора, тези симпатични протестиращи. За мен отвън бяха хора, които търсеха сблъсък, които може би целта им бе да се пролее кръв", кааз Стойнев и предложи всички лидери да седнат на една маса и да обсъдят сегашната ситуация.

Образът на България все повече се загрозява от случващите се протести и безредици в страната, твърди външният министър Кристиан Вигенин, който предлага да се прави анализ на ситуацията.

„Със сигурност България не изглежда добре като цяло. Виждахме подобни сцени в Гърция, Мадрид. Но не е оправдано. Нямаше да стигнем дотук, ако призивите за диалог бяха приети. Протестът се насърчаваше от различни страни, той се употребява от едни групи за едно, от други - за друго", твърди Вигенин.

"До снощи бях убеден, че изборите трябва да се направят догодина, но сега, след това, което се случи, мисля, че изборите трябва да са през късната есен", каза пред БНТ Михаил Константинов, член на Изборния борд към Министерски съвет. Той прогнозира, че протестите в страната ще продължат да ескалират, ако правителството бързо не насрочи нова дата за избори.

"Най-късно до края на седмицата президентът трябва да свика Консултативния съвет за национална сигурност и без такива циркове като предния път", призова  Константинов.

Според главния прокурор Сотир Цацаров извеждането на блокираните в парламента снощи с автобус е било грешка. До момента, от началото на протестите, МВР не е подало нито един сигнал в прокуратурата, макар да е разпоредено обвинението да бъде информирано за тежки хулигански прояви, посочи Цацаров пред БТА. По думите му малка част от протестиращите са търсили явен конфликт.

В крайна сметка след снощните протести Народното събрание в момента не работи по предложение на председателя на парламента Михаил Миков. Решението му пък предизвика ПП ГЕРБ, които поискаха оставката на Миков заради “диктаторското му поведение“.  В позицията се казва, че редовни заседания могат да бъдат отменяни само с решение на пленарната зала, а не с телефонни разговори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

77
rate up comment 0 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
изловил си ме???? в какво си ме изловил, ***-веднъж ти казах, че си жалък, сега ти казвам-много си жалък:) прочети постовете ми от преди два-три дни-даже май в тая тема точно- къде ще ходя:) аз съм си казвал и какво имам и с какво си вадя хляба и името си съм писал тук. А тебе не съм те чувал-но това е разбираемо-не познавам много много не пораснали деца:) А ако искаш бъди по-конкретен-някой, който има шанс, извън тесният ти малък свят да е чувал за теб?:) Щото това беше малко грандоманско-"питай който искаш за мен"-жалък, за трети път:)А дали протестите намаляват-намаляват именно според тоя сайт който в който ние с теб в момента си губим времето-днес.бг и инвестор са едно и също. Аз преди малко се прибрах, та няма как да знам:) нищо-залагай минохвъргачката, ***:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
76
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
ама в същност кво се чудя-ти вярно като загубиш почва и аргументи и почваш да клинчиш като гимназистка, та надали сега ще говориш за това, че скоро протестиращите ще са по-малко от журналистите(и че вече са по-малко от полицаите). Още ли ще дрънкаш за минохвъргачката? Вярно е редно да си ги премерим-щото почвам да си мисля, че твоя не е много голям:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
75
rate up comment 0 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
хаха:) не не-бях на почивка в Троян за два дена:) нямам басейн аз(и не планувам да имам, защото съм слаб плувец):) Ама ме съмнява да "ни познава всичките". Мислех, че си го прочел това-че няма да съм на линия два дни:) И това ли ти е коментара, за увеличаващите се протести, които аха-аха да пометат правителството:) Гледай, как постепенно платените си отиват и колко остават след това:)Но хубаво, нека си го премерим:) ама отчитай и годините:) На 29 ти къде беше и с кво се занимаваше:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
74
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
http://***.segabg.com/article.php?id=659106
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
73
rate up comment 0 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
Между другото-пиша ти от басейна-не, че имам нещо по-важно да правя, щото другите спят, но обаче не се сдържах-прочетох новината и викам-това е само за приятелят ми нобел-той ще се развълнува много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
72
rate up comment 0 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
честно-нищо не разбирам от минохвъргачки и по принцип като човек техническите характеристики никога не са ми били интересни. Е-все пак съм с два вида хромозоми, та ми стана ясно за кво иде реч:) Ми...кво да ти кажа-аз роднини, приятели и...май в тоя парламент даже и познати нямам, та-стреляй, не ти преча. От друга страна-това ще бетонира БСП за следващите 20-30 години във властта. А за оня с калашника не си прав-според мен си го знаеха, ама кво да се занимават с глупости. А и от ЦЦ->ББ не може да се очаква да хване някой, който не е от конкурентна група.И между другото-имам съмнение, че ако бг служби решат да те намерят, няма да им е проблем, ако ще и в Занзибар да си. А за Монголия съм 100% сигурен.http://***.dnes.bg/obshtestvo/2013/07/27/danswithme-44-rehavo-nachalo.194806ето ти един мощен протест. Краят идва скоро-ще свалите правителството...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
71
rate up comment 0 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
дам-виждат се кой хвърля камъните...И аз не знам що Йовчев ги крие тия протестиращи...А не си прав за едно-не е нормално да "реагират" протестиращите. Най-малкото щото нямат работа там
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
70
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
странно ако ти кажа, че всяко от тези устройства може да бъде задействано от коя да е точка на света. Да ти казвам ли и начините, макар да не вярвам да си толкова ***, че да не ги знаеш. С компютър, мобилен телефон или като най-обикновена адска машина. Да не говорим, че има и други, защото все още има свободни радиочестоти. Не забравяй - последния боеприпас унищожава устройството! Няма да има проблеми да съм в Монголия, в Съединените щати или на тихоокеанските острови, когато задвижа нещата. Как мислиш, дали нашите служби са толкова бързи, че да могат да дохвърчат за 20 минути до Таити, Рароя или там някъде наоколо. Защо не съм сигурен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
69
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
Виж сега приятел, оказа се, че технологиите са много напреднали и нали не си представяш, че ако аз реша да стрелям ще съм на мястото и ще пускам мините на ръка една по една. На днешно време това става автоматично (има магазини за 7, 13 или 19 боеприпаса| и благодарение на GPS и Google устройството не се нуждае от допълнително насочване. Можеш да си го сложиш на някой таван в София (не е нужно да е много близо до центъра, защото обхвата е 7 235 метра и да го оставиш на изчакване. Или просто да навиеш часовника за определен ден и час и то ще си заработи автоматично. Последният боеприпас унищожава устройството. Така, че може и да ме хванат, ама не съм на 100% сигурен. Те не можаха да хванат оня *** с калашника, дето стреля от 100 метра разстояние пред Съдебната палата, та мене ли ще ме хванат? Но проблема не е там, защото аз нямам никакво намерение да стрелям. Проблема е в останалите, защото те си накупиха далеч по-мощни, скъпи и прецизни устройства от моето. Ще ти се стори ли много
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 0 rate down comment 0
Кърчев
преди 10 години
Не ми е ясно защо Цветлин Йовчев не иска да признае за участиегто си в 40 - ят ден на протестите. Аз не виждам кой друг освен него може да вземе такова управленско решение за изкарването на депутатите в тази вечер. Просто решиха да пробват и се надяваха да успеят. Сблъсъците се случиха благодарение на силите за сигурност които решиха , че ще направят нещата със сила. Те си бяха въоръжени, от кадрите които се виждаха от различни оператори, включително и звуковата картина много ясно се вижда ТОЧНО КОЙ ПРОВОКИРА СБЛЪСЪКА. Естествено е да има ответна реакция от хората събрали се да протестират. Но да се говори , че хората са започнали това е когато всички виждаме какво се случва , това е под достойнството на един мъжкар. Г-н Йовчев - признаейте си. Няма човек в Народното събрание който да даде такава заповед за извеждането на депутатите и да направи координацията с силите на реда. За това си има йерархия и ние също добре го знаем това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още