IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След сблъсъците - в търсене на развръзка

Управляващите избягват темата за предсрочни избори, ще правят анализи

10:33 | 24.07.13 г. 87
След сблъсъците - в търсене на развръзка

Сблъсъците между полиция и протестиращи в 40-я ден от протеста противопоставиха за пореден път управляващи и опозиция каква да бъде развръзката от създалата се ситуация.

„Това не беше протест, а опит за погром. Нито една демократична държава не би го одобрила”, категоричен беше вътрешният министър Цветлин Йовчев, след като протестиращите принудиха министри, представители на синдикатите и журналисти да изкарат нощта в Народното събрание, след разискването на промените в бюджета.

„Ако продължим в този дух, всяко евтино политическо заиграване и флирт с протестиращите е изключително рисково", заяви Йовчев пред bTV.

За продължилата над осем часа окупация той заяви, че не е нормално народни представители да бъдат блокирани. Ситуацията е била тежка не защото протестиращите били много, а защото се държали агресивно, каза министърът, но избегна въпроса за евентуална оставка на правителството.

Алтернативата е нови избори, каза пред Нова телевизия бившият премиер Бойко Борисов. "Ако излязат и кажат дата за предсрочни избори, например октомври, убеден съм, че протестиращите ще се приберат вкъщи и ще имаме време да направим промени. Ние ще участваме дейно, ще успокоим държавата", предлага Борисов.

За предсрочни парламентарни избори призовават и синдикатите, заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров, който е прекарал нощта блокиран в парламента.

„Ще поискаме от всички парламентарно представени политически сили и от президента консултативен съвет за насрочване на парламентарни избори”, обяви той и подчерта, че „напрежението е стигнало до такива размери, че трябва да се търси развръзка”.

Необходими са предсрочни парламентарни избори, които да доведат до фундаментална промяна на принципите, по които работи държавата, каза пред БТА президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев. Той допълни, че 23 г. е свидетел "как се сменя актьорската трупа, но пиесата е една и съща и е втръснала на всички, затова трябва да се промени пиесата".

Ако не се предприемат конкретни действия от страна на правителството, държавата ще блокира, заяви пред БНТ икономическият министър Драгомир Стойнев.

"Видях едно друго лице на протеста. Това не са тези интелигентни, възпитани и млади хора, тези симпатични протестиращи. За мен отвън бяха хора, които търсеха сблъсък, които може би целта им бе да се пролее кръв", кааз Стойнев и предложи всички лидери да седнат на една маса и да обсъдят сегашната ситуация.

Образът на България все повече се загрозява от случващите се протести и безредици в страната, твърди външният министър Кристиан Вигенин, който предлага да се прави анализ на ситуацията.

„Със сигурност България не изглежда добре като цяло. Виждахме подобни сцени в Гърция, Мадрид. Но не е оправдано. Нямаше да стигнем дотук, ако призивите за диалог бяха приети. Протестът се насърчаваше от различни страни, той се употребява от едни групи за едно, от други - за друго", твърди Вигенин.

"До снощи бях убеден, че изборите трябва да се направят догодина, но сега, след това, което се случи, мисля, че изборите трябва да са през късната есен", каза пред БНТ Михаил Константинов, член на Изборния борд към Министерски съвет. Той прогнозира, че протестите в страната ще продължат да ескалират, ако правителството бързо не насрочи нова дата за избори.

"Най-късно до края на седмицата президентът трябва да свика Консултативния съвет за национална сигурност и без такива циркове като предния път", призова  Константинов.

Според главния прокурор Сотир Цацаров извеждането на блокираните в парламента снощи с автобус е било грешка. До момента, от началото на протестите, МВР не е подало нито един сигнал в прокуратурата, макар да е разпоредено обвинението да бъде информирано за тежки хулигански прояви, посочи Цацаров пред БТА. По думите му малка част от протестиращите са търсили явен конфликт.

В крайна сметка след снощните протести Народното събрание в момента не работи по предложение на председателя на парламента Михаил Миков. Решението му пък предизвика ПП ГЕРБ, които поискаха оставката на Миков заради “диктаторското му поведение“.  В позицията се казва, че редовни заседания могат да бъдат отменяни само с решение на пленарната зала, а не с телефонни разговори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

47
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Есхил е получил "мнението" си по пощата с червена марка. Той и Желенски тука спамят едни и същи глупости, а когато се обърнеш към тях с реплика или въпрос никога не отговарят. Специалността на Есхил (напоследък) е да обеснява как се готвела война с близкия изток, и тука била ключова позиция и алабала глупости. Другата му теза е, че всички протестиращи били платение. Е какъв смисъл има да го оборвам, като той дори няма да прочете какво му пиша след като направи copy/paste на "мнението" си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 7 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 10 години
"Въобще не мога да повярвам как сте могли да достигнете до такова ниво на извратеност. "Нобел, ама то в това е проблема. Нормалните хора не могат и да повярват колко извратени са комунистите. А комунистите не познават живота на нормалните хора. Това е и причината, поради която не могат нито да се харесат, нито да се намразят напълно. Те просто не се познават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 4 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Така описания процес , може да има своето място и да се развие само във някаква форма на гражданско обединение, което по същество повтаря модела на политическа партия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 4 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
"На протестиращите не им е работа да правят партия. Ще ги изядат с парцалите старите акули и ще ги натикат в ъгъла. Протестите са само камшика, който подкарва коня в една или друга посока и коня трябва да внимава камшика да не стане сопа."--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------С "камшика" (в смисъла на използваната метафора)не може да се "слезе" в нужната конкретика, необходима за да се провежда законодателна дейност , Политика и държавно управление като цяло, а Държавата има въпиeща нужда в момента именно от алтернативи на това поле. Даже , ако приемем, че се даде законодателна инициатива на гражданите, то това би имало смисъл само, ако гражданите насочат енергията си в полагането на КОЛЕКТИВНИ интелектуални усилия, за формулирането на КОНКРЕТНИ предложения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 8 rate down comment 1
nobel
преди 10 години
Ти това за революциите явно от собствен опит го знаеш, та го знаеш много добре. На времето революцията нали беше "Велика". А от Великата революция произлязоха велики ръководители като Ленин, Стлин, Димитров, Чаушеску, Мао, Ким Ир Сен, Кастро и много други. Та революцията и вас ви изяде, преработи ви и ви изс... така преработени, че даже в момента обяснявате на другите с умиление и упоение колко хубаво нещо бил социализъма. И как сега всички трябва пак да се нагъзим като вас, защото така трябва и кефа е по-голям. А от протести няма нужда - трябва да го поемаме доброволно и достойно като всеки истински комунист. Въобще не мога да повярвам как сте могли да достигнете до такова ниво на извратеност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 7 rate down comment 1
Натрий
преди 10 години
Нали си учил история, знаеш как стават нещата. Няма ли натиск, няма промяна. На политическата сцена ни показват все едно и също представление - "Среден пръст".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 2 rate down comment 7
Vesko94
преди 10 години
Няма начин да се смени системата чрез улицата. Само на политическата сцена. Дотогава все ще си гледаме един и същи филм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 7 rate down comment 0
Натрий
преди 10 години
Нали виждаш, че не се занимават с това да правят изборния кодекс, както им казва "работодателя", а се "окопават" във властта с цел, която работодателят не иска да приеме, защото не е толкова глупав. За да се успокои държавата трябва да се заяви ясно - с конкретни дати, че почват работа за това, което им се казва, а не да плашат по телевизията, че нямало да усвоим едни евромилиарди и затова видиш ли трябва да си назначат техни областни управители или да емитират дълг, който да разпределят на техни хора. Четири години глад не са малко, ей.На протестиращите не им е работа да правят партия. Ще ги изядат с парцалите старите акули и ще ги натикат в ъгъла. Протестите са само камшика, който подкарва коня в една или друга посока и коня трябва да внимава камшика да не стане сопа. Ние гражданите говорим, говорим искаме промяна, ама никой не чува. Все едно няма ни протести, ни нищо. Е докога така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 0 rate down comment 7
dakl
преди 10 години
До Dent: добре би било ако в главата ви има някакви аргументи против мнението изразено от Есхил да ги изложите, иначе с етикети и наплювки до никъде не се стига, т.е. стига се до дъното !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 1 rate down comment 13
Vesko94
преди 10 години
И междувременно т.нар. протестиращи, защото за мен това не са истински протестиращи, да си създадат някоя партия, или пък да се върнат към сегашните си политически формации, да идат на избори през май догодина и да видим тогава какъв парламент ще се възпроизведе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още