IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След сблъсъците - в търсене на развръзка

Управляващите избягват темата за предсрочни избори, ще правят анализи

10:33 | 24.07.13 г. 87
След сблъсъците - в търсене на развръзка

Сблъсъците между полиция и протестиращи в 40-я ден от протеста противопоставиха за пореден път управляващи и опозиция каква да бъде развръзката от създалата се ситуация.

„Това не беше протест, а опит за погром. Нито една демократична държава не би го одобрила”, категоричен беше вътрешният министър Цветлин Йовчев, след като протестиращите принудиха министри, представители на синдикатите и журналисти да изкарат нощта в Народното събрание, след разискването на промените в бюджета.

„Ако продължим в този дух, всяко евтино политическо заиграване и флирт с протестиращите е изключително рисково", заяви Йовчев пред bTV.

За продължилата над осем часа окупация той заяви, че не е нормално народни представители да бъдат блокирани. Ситуацията е била тежка не защото протестиращите били много, а защото се държали агресивно, каза министърът, но избегна въпроса за евентуална оставка на правителството.

Алтернативата е нови избори, каза пред Нова телевизия бившият премиер Бойко Борисов. "Ако излязат и кажат дата за предсрочни избори, например октомври, убеден съм, че протестиращите ще се приберат вкъщи и ще имаме време да направим промени. Ние ще участваме дейно, ще успокоим държавата", предлага Борисов.

За предсрочни парламентарни избори призовават и синдикатите, заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров, който е прекарал нощта блокиран в парламента.

„Ще поискаме от всички парламентарно представени политически сили и от президента консултативен съвет за насрочване на парламентарни избори”, обяви той и подчерта, че „напрежението е стигнало до такива размери, че трябва да се търси развръзка”.

Необходими са предсрочни парламентарни избори, които да доведат до фундаментална промяна на принципите, по които работи държавата, каза пред БТА президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев. Той допълни, че 23 г. е свидетел "как се сменя актьорската трупа, но пиесата е една и съща и е втръснала на всички, затова трябва да се промени пиесата".

Ако не се предприемат конкретни действия от страна на правителството, държавата ще блокира, заяви пред БНТ икономическият министър Драгомир Стойнев.

"Видях едно друго лице на протеста. Това не са тези интелигентни, възпитани и млади хора, тези симпатични протестиращи. За мен отвън бяха хора, които търсеха сблъсък, които може би целта им бе да се пролее кръв", кааз Стойнев и предложи всички лидери да седнат на една маса и да обсъдят сегашната ситуация.

Образът на България все повече се загрозява от случващите се протести и безредици в страната, твърди външният министър Кристиан Вигенин, който предлага да се прави анализ на ситуацията.

„Със сигурност България не изглежда добре като цяло. Виждахме подобни сцени в Гърция, Мадрид. Но не е оправдано. Нямаше да стигнем дотук, ако призивите за диалог бяха приети. Протестът се насърчаваше от различни страни, той се употребява от едни групи за едно, от други - за друго", твърди Вигенин.

"До снощи бях убеден, че изборите трябва да се направят догодина, но сега, след това, което се случи, мисля, че изборите трябва да са през късната есен", каза пред БНТ Михаил Константинов, член на Изборния борд към Министерски съвет. Той прогнозира, че протестите в страната ще продължат да ескалират, ако правителството бързо не насрочи нова дата за избори.

"Най-късно до края на седмицата президентът трябва да свика Консултативния съвет за национална сигурност и без такива циркове като предния път", призова  Константинов.

Според главния прокурор Сотир Цацаров извеждането на блокираните в парламента снощи с автобус е било грешка. До момента, от началото на протестите, МВР не е подало нито един сигнал в прокуратурата, макар да е разпоредено обвинението да бъде информирано за тежки хулигански прояви, посочи Цацаров пред БТА. По думите му малка част от протестиращите са търсили явен конфликт.

В крайна сметка след снощните протести Народното събрание в момента не работи по предложение на председателя на парламента Михаил Миков. Решението му пък предизвика ПП ГЕРБ, които поискаха оставката на Миков заради “диктаторското му поведение“.  В позицията се казва, че редовни заседания могат да бъдат отменяни само с решение на пленарната зала, а не с телефонни разговори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

67
rate up comment 0 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
ама нали знаеш, че ако престанат да са мирни ще престане да има протести-щото ако са с други разпореждания жандармите протестиращи няма да има след 20 мин. и таман тая минохвъргачка(очевидно не си надраснал пубертета) ще ти я заврат няма да казвам къде:) Та-добре си дошел на протесто:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 1 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
ама ти си много смешно човече и до някъде жалко:) Всеки път ли като загубиш почва под краката си така правиш-почваш да сменяш темата? Както с квасеното мляко:) Ми ако не ти се говори в дадена насока не насочвай натам разговора-както с лодката се правят нещата пич. Ще е тъпо аз да ти обяснявам на теб...Ти си тоя, който споменаваше, че квасейки млякото си и доейки кравите имаш нужда да ти бъде посочен някой, който е бил "ПРЪВ ДЪРЖАВЕН РЪКОВОДИТЕЛ"(капса съм го оставил от твоя цитат:) ). Знам, че нямаш време да четеш-ако имаше нямаше да дрънкаш толкова глупости:)За минохвъргачката-браво...гледай да стреляш по това време, че да хванеш и колкото се може повече от *** отпред, та барем се оправи държавата-и без това не виждам как едни хипита трябва да определят държавният ред(за теб разбира се няма противоречие).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 2 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
ама аз пак ще ти го кажа, но този път ще прозвучи така-протестите намаляват:) това, че някой изкуствено ги напомпва през известно време си е нещо различно...Как вмъкна Ото фон Бисмарк в тая работа ти? Довечера, като слезеш в мазето да си изквасиш млякото и да накиснеш зелето си помисли по въпроса:Протестиращите са поети в политиката, и политици в поезията.В смисъл-него перифразирам :) И други работи умни е казал, той...Като например, че ако повторим една лъжа три пъти, народът (тоя с квасеното мляко) ще повярва. Пък и аз, като един истински социалист ще седна и ще си мисля за него. Ти си мисли за...чакай...ти не си споменал нито един велик водач...Та мисли и ти за Бисмарк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 2 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
ето още от същото:Бях бясна да гледам 15-те маргинали, блокирали Орлов мост с ясното съзнание, че всяко правово действие срещу тях ще се превърне в медийна новина в тяхна полза. Бясна бях заради момченцето в детска количка, което се захласна от плач, стреснато от тромба почти досами него.Колкото повече чета, толкова повече ми се иска другият път да изкарат пак жандармите, ама тоя път по-скоро и да имат други разпореждания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 2 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
а да цитирам малко от статията, от линка-писана е от седесарка, на 20ти-т.е. преди да ги изринат като мръсни ***-където и аз ги нареждам:Трябва да призная, че отидох в парламента с голяма доза страх, защото моя колежка от редакцията Мариана, слънчев, позитивен, добър човек и сериозен професионалист беше отишла на друга комисия в парламента по-рано през деня, но тя беше яла бой, докато полицията я стигне и спаси. При това от същата групичка, която атакува мен. Те явно са дебнели около пропусквателното място и са налитали като видят, че някой ще влезе.Малко им е боя... но то не е било и цел...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
Ботев не е ясно къде е-щото по-вероятно е да е анархокомунист(и има и твърдения - седесарски, че били фалшификати тия негови записки, ама това друга тема), но Левски е откровен социалист(той е и една от главните причини аз да съм с леви разбирания) и за него няма две мнения-който си е направил труда да го прочете знае за какво говоря. Забележка:дата, я погледни тук: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B8_%D0%BF%D1%8A%D1%82това е продължението на твоите идеи-поне на официалните, щото ми знаеш подозренията, чии адвокат си:)Почнах да си мисля и аз, че съм за предсрочни избори-просто щото съм сигурен, че изненадата ще е много неприятна за тук пишещите. И след това ще има една гора простотии - "не сме народ"(щото не е на моето), "аз няма да плащам данъци"(не, че по принцип много плащам), "не съм представен"(щото гласувах за екзотична никому неизвестна партия). И ако има пак протести след това аз минавам в нелегалност:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
Ако мога да се намеся-ето ти един тип, дето е социалист и е бил първи и то така първи, че до ден днешен му козируват в държавата му - Ото фон Бисмарк - един от идеолозите на пруският държавен социализъм. Ако не знаеш, без него днешните дойчовци нямаше да са днешните дойчовци и 100% щяха да са по-зле.За да сме честни-Хенри Форд го слагаме в дясно, заради подкрепата му за Хитлер(и защото е антисемит), но той в същност е с леви разбирания-ако ми позволиш, щото той не е бил все пак пряк участник във властта-той именно е един от радетелите на минималната работна заплата и на мнението, че всеки трябва да получава социален минимум. А единствените две места, където реално е имало комунизъм са: Израел(кибуците) и някакъв много кратък период в Тибет(дето не съм много наясно кое какво). Социалистически лидери са: Дилма Русев(в момента освирквана, защото не е достатъчно лява), Кристина Киршнер-благодарение на нея Аржентина изплува обратно от третият свят. Освен това ме кефи националната и гордост
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
http://e-vestnik.bg/18179/liyana-pandelieva-da-vi-pikaya-na-protesta/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 4 rate down comment 0
milioner4e
преди 10 години
Мави ти на 100 години ли се брат? Голямата Депресия и нея ли си я брал, а може и да имаш и 1 - 2 години съзнателни от битката при Одрин. Къв ти е кефа само да спамиш изгърмели лафове и идеи и само да дразниш хората, не знам, ама тука един не съм видел ти се кефи.. ако съм на тебе ще си пиша мемоарите и дрънканиците в едно тефтерче, вместо да дразня хората, па мое и некой лев да изкараш, ама ще е по капиталистическия начин, дано не ти е гадно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
Финанси виж още