IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протестът в световните медии: Сблъсъци и насилие в България

40-та поредна антиправителствена демонстрация се окървави

08:49 | 24.07.13 г. 27
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Хората препречиха пътя на автобуса, с който беше направен опит да бъдат изведени от сградата на парламента депутати и министри. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Хората препречиха пътя на автобуса, с който беше направен опит да бъдат изведени от сградата на парламента депутати и министри. Снимка: Ройтерс

Барикади, сблъсъци, насилие. Това е отзвукът от събитията в София от нощта в международните издания.

Ежедневните антиправителствени протести, които започнаха преди повече от месец, прераснаха в сблъсъци и насилие. Десетина души са потърсили медицинска помощ, ранени са и двама полицаи.

За първи път 40-дневните протести прерастват в сблъсъци. Подобни демонстрации доведоха до оставката на предишното правителство, посочва Wall Street Journal.

Сегашният премиер Пламен Орешарски оглави лявоцентристкото правителство на малцинството след предсрочни избори, които бяха проведени през май. Скоро след това обществеността поиска оставката му, след като предложи Делян Пеевски да оглави агенцията за национална сигурност.

И във вторник премиерът на България потвърди, че смята да остане на поста си. Той посочи, че протестите могат да продължат неопределено дълго, стига да останат мирни и да не се поддават на провокации, за да не се намесва полицията.

Орешарски е категоричен, че е наясно с корупцията и бизнес интересите във властта, но посочи, че никой не може да реши тези проблеми за една нощ.

Същевременно вчера на посещение в България беше еврокомисарят Вивиан Рединг, която изрази съпричастност към протестиращите. Тя посочи, че “посланието, което идва от улицата, е това, което Европейската комисия казва от години” – българските власти трябва да се борят с корупцията.

Резултатите от социологическите проучвания показват, че демонстрациите се подкрепят от две трети от българите, които разполагат с най-ниските доходи на глава от населението в Европейския съюз, отбелязва изданието.

Пламен Орешарски вече има опит във властта като финансов министър, допълва изданието. Той подчертава, че реалността се е оказала по-тежка, отколкото е очаквал, а социалното напрежение се е породило заради неприятните компромиси, които управляващата коалиция се е наложило да направи, за да получи подкрепите на националистите в парламента. Бяха направени няколко спорни политически назначения, което предизвика остри критики от посланиците на Германия и Франция.

Последна актуализация: 04:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 0 rate down comment 0
georgi_shum
преди 10 години
Хич и не му се връзвам :)) Просто се забавлявам с него :) Вчера имах кофти ден.. бях си налял едно и исках да се подрача с някое шутче тук:) За разтоварване просто..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 1
rumen221
преди 10 години
ДВУЛИКИЯТ ЯНУСКоя е умната глава, която измисли това извеждане, тази провокация към протестиращитеТези, които стояха пред автобуса и които сядаха и лягаха по земята, бяха всъщност истинското лице на протеста. Тези, които хвърляха камъни, според мен са друга категория (хаеде бе и как ги различаваш)Когато автобусът се върна обратно започнаха да прииждат все повече хора и то хора от онези с хубавите физиономии (ха така, нали онези дето се хвърлят пред автобуса били истинската лице)Видях младежи, които си трупаха камъни на купчинки (и откъде в центъра на София купчини от камъни. Отнякъде някой донесе боклукчииски торби, в които се събираха и разчистваха бутилки (стъклени) и други тежки предмети Аз и жена ми също, заедно с десетки други участници, изнасяхме надалеч камъни и павета... (десетки изнасят камъни, че колко са били предварително подготвените камъни).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
е...български гербер да обижда на политическа ориентация е все едно дендрофил да обижда на сексуална....а...чакай...ти и на двете теми си се изказал в поста:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Не му се връзвай на глупостите на kalendar.Български социалист за мен е диагноза.Нещо като шизофреничен хомо хубулус с манията, че е единствен и последен защитник на истината, справедливостта и онеправданите индивиди и по тази причина е и защитник на пед***р***сите. Нищо повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 0
georgi_shum
преди 10 години
от кога шут е обида ранимо нежно Мъжкарче:)? И пак казвам, ако аз съм червейче - ти си чехълче :) А ако ще минаваме на орнитоложки определения.. орела не ме кефи много :) Предпочитам ястреба :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
ти нали не обиждаше участниците във форума-вярно си червейче...но това не е проблем-проблема е, че си мислиш, че си орелче:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 0
georgi_shum
преди 10 години
Уникален шут си :) Браво:) Продължавай в същия дух велики наш форумен Мъжкарю:) Always stricke back and never give up:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
Смешно е да си мислиш, че за мен има значение твоето или на някой друг разрешение дали имам право да си изказвам мнението.Иначе-месиш се в разговор в който не знам къде се сложи- с намек за моя морал и възпитание, дори това е достатъчно обидно; не ти отговорих в по интелигентен стил, защото ми се стори тъпо да ме караш да отделям(както в момента се случва) цял пост, за това и реших да съм по-директен-моето отношение към слави си е провокирано от самият славчо-а ти след като му се слагаш не знам какво си очаквал. Относно обидите-в предишният пост си ме нарекъл чехълче:) от устата на червей това боли-но точно поради подобна причина ми е такова отношението към славчо. И друг път съм се обяснявал кое и защо нареждам определени хора-не ми е в кръвта да се държа като жертва(но от горният ти пост очевидно на теб ти отива) само за да спечеля симпатиите на някой. На първата страница на постовете ти има едно: "Марш на изследваш *** на СС на Позитано." Толкова за морала и възпитанието ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 1
georgi_shum
преди 10 години
Я ми посочи мой пост, в който обиждам някой от учасниците във формума, пък дори и теб? Нищо против тезите ти нямам или поне в правото ти да ги изказваш. Но начина, по който го правиш е кофти. И това, че винаги търсиш конфликт и дрязга. И ако да си възпитан го сравняваш с това да си червей.. би трябвало тогава да осъзнаваш, че ти тогава си амеба.. даже чехълче:).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 10
kalendar
преди 10 години
Мнението ми не е било толкова арогантно, но по смисъл не беше по-различно. Но с други аргументи. Сиреч-не ми беше ясно и тогава хората срещу какво протестираха-как може да протестираш срещу високите сметки за тока? Се едно да протестираш срещу цената на капучиното в някое кафене(не ми експлоатирайте метафората-не е перфектна) . Което не значи, че съм протестите по принцип-разликата е, че тогава излязоха някакви хора и отправиха някакви искания-с това бях много ок. Не ми стана ясно защо беше нужно да се дава оставка(освен като политически ход), а сега съм направо против. Това ми е мнението. Ако питаш към кои съм бил по съпричастен-към февруарските-социалните искания са ми присърце-тия, с неясен "морал" могат да са само повод за подигравки-именно ако са толкова морални, трябва да са социални-как ще е морално да казваш, че не трябва да се вдигнат пенсиите, примерно? А ти като си видиш твоя морал и изказвания би трябвало да си наясно, че приближаваш до червеите:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още