IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протестът в световните медии: Сблъсъци и насилие в България

40-та поредна антиправителствена демонстрация се окървави

08:49 | 24.07.13 г. 27
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Хората препречиха пътя на автобуса, с който беше направен опит да бъдат изведени от сградата на парламента депутати и министри. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Хората препречиха пътя на автобуса, с който беше направен опит да бъдат изведени от сградата на парламента депутати и министри. Снимка: Ройтерс

Барикади, сблъсъци, насилие. Това е отзвукът от събитията в София от нощта в международните издания.

Ежедневните антиправителствени протести, които започнаха преди повече от месец, прераснаха в сблъсъци и насилие. Десетина души са потърсили медицинска помощ, ранени са и двама полицаи.

За първи път 40-дневните протести прерастват в сблъсъци. Подобни демонстрации доведоха до оставката на предишното правителство, посочва Wall Street Journal.

Сегашният премиер Пламен Орешарски оглави лявоцентристкото правителство на малцинството след предсрочни избори, които бяха проведени през май. Скоро след това обществеността поиска оставката му, след като предложи Делян Пеевски да оглави агенцията за национална сигурност.

И във вторник премиерът на България потвърди, че смята да остане на поста си. Той посочи, че протестите могат да продължат неопределено дълго, стига да останат мирни и да не се поддават на провокации, за да не се намесва полицията.

Орешарски е категоричен, че е наясно с корупцията и бизнес интересите във властта, но посочи, че никой не може да реши тези проблеми за една нощ.

Същевременно вчера на посещение в България беше еврокомисарят Вивиан Рединг, която изрази съпричастност към протестиращите. Тя посочи, че “посланието, което идва от улицата, е това, което Европейската комисия казва от години” – българските власти трябва да се борят с корупцията.

Резултатите от социологическите проучвания показват, че демонстрациите се подкрепят от две трети от българите, които разполагат с най-ниските доходи на глава от населението в Европейския съюз, отбелязва изданието.

Пламен Орешарски вече има опит във властта като финансов министър, допълва изданието. Той подчертава, че реалността се е оказала по-тежка, отколкото е очаквал, а социалното напрежение се е породило заради неприятните компромиси, които управляващата коалиция се е наложило да направи, за да получи подкрепите на националистите в парламента. Бяха направени няколко спорни политически назначения, което предизвика остри критики от посланиците на Германия и Франция.

Последна актуализация: 04:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 14 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Дарт Вейдър е бил забелязан скоро на коктейл след премиера на филм в Холивуд. Разговарял е с Бъгс Бъни, като папараци са чули да казва тъжно следното (цитирам):- До скоро работих за една зла империя в галактиката, а сега вече работя за Дисни... (по повод скорошното закупуване на Лукас артс от корпорацията на Дисни)...-----------------Това малко офтопик да се посмеем:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Джордж Лукас е предвидил всичко в Междузвездни войни! Ти си объркал анализа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 1
IQ96
преди 10 години
до 1 доста тъпо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 23
Ewiak Ryszard
преди 10 години
Къде отиваме? В Библията се казва: "И [северният цар = Русия] ще се върне в своята земя с голямо богатство [1945] и ще насочи сърцето си срещу светия договор [враждебност към християните]. И ще действа [висока активност на международната сцена] и ще се върне в своята земя [разпадането на Съветския съюз и Варшавския договор. Руски войски се завърнаха в страната си]. В определеното време ще се върне [това означава финансово-икономическо и политическо земетресение, разпадането на Европейския съюз и НАТО. Много страни от бившия Източен блок ще се върнат в зоната на влияние на Русия]." (Даниил 11:28,29а) След това ще бъде война. (Даниил 11:29б,30а; Матей 24:7; Откровение 6:4)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още