IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протестът в световните медии: Сблъсъци и насилие в България

40-та поредна антиправителствена демонстрация се окървави

08:49 | 24.07.13 г. 27
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Хората препречиха пътя на автобуса, с който беше направен опит да бъдат изведени от сградата на парламента депутати и министри. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Хората препречиха пътя на автобуса, с който беше направен опит да бъдат изведени от сградата на парламента депутати и министри. Снимка: Ройтерс

Барикади, сблъсъци, насилие. Това е отзвукът от събитията в София от нощта в международните издания.

Ежедневните антиправителствени протести, които започнаха преди повече от месец, прераснаха в сблъсъци и насилие. Десетина души са потърсили медицинска помощ, ранени са и двама полицаи.

За първи път 40-дневните протести прерастват в сблъсъци. Подобни демонстрации доведоха до оставката на предишното правителство, посочва Wall Street Journal.

Сегашният премиер Пламен Орешарски оглави лявоцентристкото правителство на малцинството след предсрочни избори, които бяха проведени през май. Скоро след това обществеността поиска оставката му, след като предложи Делян Пеевски да оглави агенцията за национална сигурност.

И във вторник премиерът на България потвърди, че смята да остане на поста си. Той посочи, че протестите могат да продължат неопределено дълго, стига да останат мирни и да не се поддават на провокации, за да не се намесва полицията.

Орешарски е категоричен, че е наясно с корупцията и бизнес интересите във властта, но посочи, че никой не може да реши тези проблеми за една нощ.

Същевременно вчера на посещение в България беше еврокомисарят Вивиан Рединг, която изрази съпричастност към протестиращите. Тя посочи, че “посланието, което идва от улицата, е това, което Европейската комисия казва от години” – българските власти трябва да се борят с корупцията.

Резултатите от социологическите проучвания показват, че демонстрациите се подкрепят от две трети от българите, които разполагат с най-ниските доходи на глава от населението в Европейския съюз, отбелязва изданието.

Пламен Орешарски вече има опит във властта като финансов министър, допълва изданието. Той подчертава, че реалността се е оказала по-тежка, отколкото е очаквал, а социалното напрежение се е породило заради неприятните компромиси, които управляващата коалиция се е наложило да направи, за да получи подкрепите на националистите в парламента. Бяха направени няколко спорни политически назначения, което предизвика остри критики от посланиците на Германия и Франция.

Последна актуализация: 04:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 6 rate down comment 1
georgi_shum
преди 10 години
Както винаги морала и възпитанието ти личат от изказа в постовете ти... Чудно ми е да чуя мнението ти за 3 минутния "бой" на Орлов мост през Февруари..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 4
uranusbinkronos
преди 10 години
Сблъсъци и насилие? Смях в залата. Не виждам никъде повече насилие от нормалното за ежедневието в България. Респектирането по целесъобразност на малка група гамени, търсещи медийно режисиран контакт с органите на реда не нито сблъсък нито насилие в онзи смисъл, Услужливите "световни медии" ни наредиха вече до Египет, Сирия и Турция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 9
kalendar
преди 10 години
о ***-аз морал имам повече от тебе и половината пасмина тук-разликата е, че имам и други гледни точки, а ти *** не си ми на нивото да ми даваш оценки, ама това е друга тема. За какъв морал говорим-пияни *** и хипари се мъчат да не ми признаят вота, признат иначе от ЦИК, КК и международните наблюдатели. Малко ги биха, пак казвам. Но не е било и цел-ако беше още щяха да чистят кръвта от асфалта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 1
Slavvi
преди 10 години
Ти не си ***, ти просто нямаш никакъв морал, а ценностната ти система е нещо средно между тази на Ленин и тази на Сталин. Викаш хората нямат право на мнение а? Да си седят вкъщи и да гледат как им ограбват бъдещето? Каква майка Ви е раждала Вас, как са Ви възпитали в паразитизъм...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 11
kalendar
преди 10 години
малко ги биха...да си бяха седели дома...Даже много ги изтраяха-били жени и деца-ми да се сезират социалните, че да приберат тия деца-кво дирят тия деца там???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Това правителство изобщо не трябваше да съществува.Но "пръстчето" на Сидероя Го създаде!Забравяме ли, че реално този парламент взема решения винаги с гласове под 120 гласа! Автоматично се вижда, колко са легитимни, колко се поддържат от хората.Наглостта и коварността са невероятни!Оставка! Завинаги!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 2
nesebur
преди 10 години
wenci, интелигентните Станишев, Местан и Сидеров предизвикаха демонстрациите с глупостите си.А инатливият и нискоинтелигентен ББ през февруари показа, че има достойнство - за разлика от интелигентните ти другари сега....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 18
wenci
преди 10 години
Много е лошо, когато най-голямата група, спечелила изборите не получи представителност в парламента и доверието в нейния лидер бъде употребено в непризнаване на вота и размирици.- Резултата е такъв какъвтое сега.А поради инат и ниска интекигентност /на същия този лидер/ може да се превърне и гражданска война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 25
Есхил
преди 10 години
Нормално е който стои зад "протеста" да го представя в изгодна за него светлина! А иначе , който е искал да види и да си направи собствено заключение имаше тази възможност, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 1
george_tn
преди 10 години
...по скоро е "Матрицата" - а номер1 предпочита щастието пред истината :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още