IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След сблъсъците - в търсене на развръзка

Управляващите избягват темата за предсрочни избори, ще правят анализи

10:33 | 24.07.13 г. 87
След сблъсъците - в търсене на развръзка

Сблъсъците между полиция и протестиращи в 40-я ден от протеста противопоставиха за пореден път управляващи и опозиция каква да бъде развръзката от създалата се ситуация.

„Това не беше протест, а опит за погром. Нито една демократична държава не би го одобрила”, категоричен беше вътрешният министър Цветлин Йовчев, след като протестиращите принудиха министри, представители на синдикатите и журналисти да изкарат нощта в Народното събрание, след разискването на промените в бюджета.

„Ако продължим в този дух, всяко евтино политическо заиграване и флирт с протестиращите е изключително рисково", заяви Йовчев пред bTV.

За продължилата над осем часа окупация той заяви, че не е нормално народни представители да бъдат блокирани. Ситуацията е била тежка не защото протестиращите били много, а защото се държали агресивно, каза министърът, но избегна въпроса за евентуална оставка на правителството.

Алтернативата е нови избори, каза пред Нова телевизия бившият премиер Бойко Борисов. "Ако излязат и кажат дата за предсрочни избори, например октомври, убеден съм, че протестиращите ще се приберат вкъщи и ще имаме време да направим промени. Ние ще участваме дейно, ще успокоим държавата", предлага Борисов.

За предсрочни парламентарни избори призовават и синдикатите, заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров, който е прекарал нощта блокиран в парламента.

„Ще поискаме от всички парламентарно представени политически сили и от президента консултативен съвет за насрочване на парламентарни избори”, обяви той и подчерта, че „напрежението е стигнало до такива размери, че трябва да се търси развръзка”.

Необходими са предсрочни парламентарни избори, които да доведат до фундаментална промяна на принципите, по които работи държавата, каза пред БТА президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев. Той допълни, че 23 г. е свидетел "как се сменя актьорската трупа, но пиесата е една и съща и е втръснала на всички, затова трябва да се промени пиесата".

Ако не се предприемат конкретни действия от страна на правителството, държавата ще блокира, заяви пред БНТ икономическият министър Драгомир Стойнев.

"Видях едно друго лице на протеста. Това не са тези интелигентни, възпитани и млади хора, тези симпатични протестиращи. За мен отвън бяха хора, които търсеха сблъсък, които може би целта им бе да се пролее кръв", кааз Стойнев и предложи всички лидери да седнат на една маса и да обсъдят сегашната ситуация.

Образът на България все повече се загрозява от случващите се протести и безредици в страната, твърди външният министър Кристиан Вигенин, който предлага да се прави анализ на ситуацията.

„Със сигурност България не изглежда добре като цяло. Виждахме подобни сцени в Гърция, Мадрид. Но не е оправдано. Нямаше да стигнем дотук, ако призивите за диалог бяха приети. Протестът се насърчаваше от различни страни, той се употребява от едни групи за едно, от други - за друго", твърди Вигенин.

"До снощи бях убеден, че изборите трябва да се направят догодина, но сега, след това, което се случи, мисля, че изборите трябва да са през късната есен", каза пред БНТ Михаил Константинов, член на Изборния борд към Министерски съвет. Той прогнозира, че протестите в страната ще продължат да ескалират, ако правителството бързо не насрочи нова дата за избори.

"Най-късно до края на седмицата президентът трябва да свика Консултативния съвет за национална сигурност и без такива циркове като предния път", призова  Константинов.

Според главния прокурор Сотир Цацаров извеждането на блокираните в парламента снощи с автобус е било грешка. До момента, от началото на протестите, МВР не е подало нито един сигнал в прокуратурата, макар да е разпоредено обвинението да бъде информирано за тежки хулигански прояви, посочи Цацаров пред БТА. По думите му малка част от протестиращите са търсили явен конфликт.

В крайна сметка след снощните протести Народното събрание в момента не работи по предложение на председателя на парламента Михаил Миков. Решението му пък предизвика ПП ГЕРБ, които поискаха оставката на Миков заради “диктаторското му поведение“.  В позицията се казва, че редовни заседания могат да бъдат отменяни само с решение на пленарната зала, а не с телефонни разговори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

57
rate up comment 6 rate down comment 0
data
преди 10 години
п.п. Това правителство е мъртвец . Амин !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 10 години
бреееееее голямо писане пичове . Та в кратце - щом народонаселението излезе на улицата искат глави . Друг път няма - в чисто исторически план в бг :) няма таквоз чудо като замрели протести . Казват - да остане правителството - е и какво от това ? То е абсолютно "чао" както в вътрешен така и в международен план . Е и като това е ясно на повечето ора , въпросът е кат я караме на янътлък кого обслужва това ? Да пазим поста на Станишко ? Орешака да е най големия гъзар ? Боце да се прави на батман ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 4 rate down comment 1
nobel
преди 10 години
И кой от Ботев, Вапцаров, Чарли Чаплин, Айнщайн, Хемингуей, Хашек, Пикасо и всички, които ще ми изреждаш до довечера е бил ПРЪВ ДЪРЖАВЕН РЪКОВОДИТЕЛ ? Колко от тях са участвали във властта? Хашек - да. Хашек е бил комендант на град Бугулма, но ако прочетеш разказа му "Комендант на град Бугулма" не съм на 100% сигурен, че ще го сложиш сред комунистите. Тези, за които аз говоря са ПЪРВИТЕ хора в държавата. Хайде сега да те видя колко от първите в бившия или настоящ соц лагер можеш да ми посочиш? Можеш спокойно да сложиш и вторите и третите и пак списъка ти няма да е много дълъг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Е значи за пореден път съм разбрал погрешно. Ама за мен те не гонят комунисти. Това, че БСП се пишат леви не е от значение. Гонят лъжци и хора без принципи. Верно е и предните бяха такива, и да верно е - на предните им дадохме прекалено много време и спокойствие. Затова сега тези няма да спокойни, и следващите няма. Не трябва никога да спокойни! Който и да е на власт , трябва да знае, че ще е свален когато направи простотия. А от там нататък вече дали ще е ляв или десен не е толкова важно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 1 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 10 години
Бе нито съм комунист, нито съм бил някога, нито се боря за комунизъм! Тук разни пръдлювци периодично ми внушават некакви партийни функции, защото не блея в тон с капиталистическото стадо тук и се налага да поддържам огъня. хехе Аз последния жив комунист, който помня, беше дядото на мой приятел, който беше завършил ветеринарна медицина в Париж, беше специализирал в Цюрих и от там се беше върнал комунист. Член на нелегална група преди девети, беше си хвърлил книжката след Априлския пленум заради Т. Живков.И сега требва да ръкоплскам на некакви бройлери, които трошат София, за да гонят комунисти, па и да им ръкопляскам? И като знам, че всико е заради оня с ръцете в джобовете... хехе Айде холан!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Мави, нали осъзнаваш, че комунизма няма как да стане. Въпреки, че сега се води че ни управляват "леви" те изобщо не са такива, смятам сам го виждаш. Каквото и да си говорим всичко е за пари. Комунизъм не може да съществува в отворена икономика каквато е нашата, тази на ЕС или световната. Комунизъм значи или да затворим икономиката и да планираме или целия свят да мине към планова икономика, за което се страхувам, че няма толкова умен човек или група от хора, да могат да го планират това качествено. Това ми е виждането за иначе добрата за човека идея на комунизма. Ако си говорим за антиглобализъм или евроскептицизъм - знаеш аз сядам на първия ред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 1 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 10 години
Колкото до извратените комунисти, мога да започна с Ботев, Вапцаров, Чарли Чаплин, Айнщакн, Джек Лондон, Хемингуей, Хашек, Пикасо и да изреждам до довечера все извратеняци-комунисти. Все кофти хора в сравнение с изброените в предишния ми пост... хаха!Принципно се забавлявам, като гледам как се давите в злоба и жлъч, но лошото е, че такива чувства ви водят и към мечтаната революция, а тя нема как да стане читава с такова гориво! Оригвате се на го^вна и това ще се получи от революцията ви...! хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 1 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 10 години
Няма как да знам каквото и да било за онази революция, защото не съм толкова стар. Явно ти си видял повече. Аз бях съзнателен и внимателен наблюдател на другата революция, която също произведе велики вождове Желю Желев, Милан Дренчев, Петър Дертлиев, Константин Тренчев, Филип Димитров, Стоян Ганев, Димитър Луджев, Едвин Сугарев, Иван Костов, Петър Стоянов, Иван Куртев, Александър Йорданов, Йордан Соколов, Христо Бисеров, Йордан Цонев и други светли личности в най-новата ни история. Тази революция се отнесе доста безсърдечно с някои свои деца като Емил Кошлуков, Лиана Панделиева, Милена Славова, Васко Кръпката и пр. Те се нагъзиха, получиха по една виза за тук-там, получиха по един, кой американски, кой английски ^ур и се прибраха най-демократично... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 1 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Тъкми за това има смисъл от създаване на партии с широко участие и подкрепа на гражданите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 2 rate down comment 0
Натрий
преди 10 години
До тук са 128 предложения за промени в изборния кодекс. http://***.parliament.bg/bg/parliamentarycommittees/members/2081/documents/3Във всяко от тези предложения е вложена енергия и надежда за промяна, обаче нищо не се случва. Как да се "слезе" в нужната конкретика?Има една поговорка: Кат' си пейш Пенке ле, кой ли те слуша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още