IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

#ДАНСwithme 40 приключи в 4.30 след полунощ

Над осем часа в Парламента бяха блокирани трима министри, депутати, журналисти

08:39 | 24.07.13 г. 37
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Блокираните повече от 8 часа в сградата на парламента трима министри, депутати, представители на синдикатите и журналисти бяха изведени малко след 4.30 часа след полунощ, предаде Dnes.bg.

Първо към 4 часа се появи информация, че по-голямата част от обсадените депутати от БСП и ДПС вече са напуснали парламента, съпровождани от полицаи. Около половин час по-късно стана ясно, че всички блокирани са изведени от сградата.

Около 3.15 часа полицията организира втори опит за прокарването на коридор, през който да бъдат изведени народните представители, след като при първия около 22 часа се стигна до сблъсъци между жандармерията и протестиращите.

Тогава полицията се опита да изведе депутатите с автобус, но опитът беше неуспешен. Вътрешният министър Цветлин Йовчев обясни, че е взето решение автобусът да се върне обратно, тъй като някои от протестиращите били налягали пред автобуса и е имало риск от самонараняване. До момента няма тежко пострадали хора.

В "Пирогов" са приети десетима души с леки наранявания по главата и крайниците. Вътрешният министър Цветелин Йовчев обаче смята, че полицаите не са се поддали на провокации, не са употребявали сила и са се справили прекрасно със ситуацията. По думите му хората с окървавени лица са пострадали при допир с полицейско оборудване или самонараняване.

На 40-ия ден протестът срещу кабинета Орешарски към 17 часа блокира Народното събрание, докато вътре парламентарни комисии обсъждаха редакцията на Бюджет 2013 . 

Заради ескалацията на напрежението шефът на парламента Михаил Миков призова депутатите днес да не отиват на работа в парламента, докато не се създадат нормални условия за работата на народните представители. В спешно изявление президентът Росен Плевнелиев призова гражданите да запазят протеста мирен, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов настоя държавният глава да свика Консултативния съвет за национална сигурност заради напрегнатата обстановка.

Настоявам за оставката на правителството веднага. Това е единственото, което може да успокои хората, отсече Борисов. Видях с очите си как бият протестиращи, без те да са провокирали това, каза  Борисов.

Недопустимо е вече 40 дни хората да протестират под прозорците на правителството и парламента и управляващите да не им обръщат внимание. С полицейски щитове и палки не се прави демокрация и политика, каза Бойко Борисов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

33
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Реално погледнато такива мирни протести в света не съм чувал да има. За 40 дена 2 стъкла счупиха само - вчера на автобус и преди не знам колко дена на БСП на централата. Така, че да не разбираме ситуацията накриво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 4 rate down comment 2
N.Genov
преди 10 години
Виж какво на работа съм и нямам време да споря с хора, които не могат да вържат 2 и 2. Като ти поразгледах и предишните коментари май на тебе ти плащат да постваш!Няма панорамна снимка, която да показва и 1/20та от протестиращите, заради големия периметър. Панорамната снимка хората си я организираха, когато запълниха Цариградско шосе до Плиска. Е там може да видиш дали са 200, 2000 или 20000+.Истината е, че депутати се прецакаха за пръв път да работят след 18ч., когато протестиращите могат да се съберът след работа и ги обградиха от всякъде.Ти си дръж главата в пясъка или си взимай 30-те сребърника да ни пишеш по форумите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 4
Vesko94
преди 10 години
До момента полицията се държа много добре. След 40 дни обаче и на тях им идва в повече. Между другото, полицията тук е доста либерална. Това дори и в стари демокрации като Великобритания и САЩ го няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 0 rate down comment 5
Vesko94
преди 10 години
Да не би сега пък Дянков да защитаваш? Колко добре си живеехме при него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Много сериозно!За последните 2 национални катастрофи са виновни именно твърдоглавието и престъпното присвояване на българските социалисти.Бюджета се изпълнява, за всички важни институции и улуги си има правила и закони, които им позволяват да функционират и без правителство и парламент.По-правилният въпрос е: колко ще издържи държавата с управление на социалисти? От 2 дена лихвите по държавния ни дълг се покачват ако не си забелязал. Даже МС отмени 1 аукцион за продажби на ДЦК защото лихвите рязко скочиха над 4 %. При Дянков бяха около и под 3,5%. Как ти се струват тези факти в теорията за продължителност на живота на България без управление на престъпни и крадливи български социалисти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 0
kroum
преди 10 години
Каква наглост какво дебелокожие от страна на комунистите и турците.Хората да си протестират а те ..какво от това..Само с ритници ще бъдат изкарани от "яслите". Колко организации и разни институции, държави и т.н. ги призовават да напуснат а те като удавници за сламка как да изпуснат келепира.Бунт и шутове за тези дебелоглави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 0 rate down comment 4
0pk
преди 10 години
до 18ми значи с тебе сме от една "партия" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 10
0pk
преди 10 години
до 20/21Ами нали ги гледах, показаха ги от панорамната камера. Не бяха повече от 200 човека и бягаха напред-назад да завардват изходите. На някой може да му се виждат и 20к човека, ама то вече си е до пристрастия.И ако обичаш се въздържай от "пикливи: коментари. Не сме махленска седянка. И цъкай по-спокойно "сенд", за 2 еднакви коментара няма да ти платят повече ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 0 rate down comment 7
Vesko94
преди 10 години
Няма и нищо? Ама сериозно ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 6
Vesko94
преди 10 години
Лично аз нямам съмнявам,че тези, които сега протестират, когато се провалят в опитите си да сменят системата чрез улицата, ще си съберат куфарите, ще се насочат към изходите на летище София и ще избягат. Както са направили някои от тези, които са протестирали в началото на 90-те.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още