IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

#ДАНСwithme 40 приключи в 4.30 след полунощ

Над осем часа в Парламента бяха блокирани трима министри, депутати, журналисти

08:39 | 24.07.13 г. 37
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Блокираните повече от 8 часа в сградата на парламента трима министри, депутати, представители на синдикатите и журналисти бяха изведени малко след 4.30 часа след полунощ, предаде Dnes.bg.

Първо към 4 часа се появи информация, че по-голямата част от обсадените депутати от БСП и ДПС вече са напуснали парламента, съпровождани от полицаи. Около половин час по-късно стана ясно, че всички блокирани са изведени от сградата.

Около 3.15 часа полицията организира втори опит за прокарването на коридор, през който да бъдат изведени народните представители, след като при първия около 22 часа се стигна до сблъсъци между жандармерията и протестиращите.

Тогава полицията се опита да изведе депутатите с автобус, но опитът беше неуспешен. Вътрешният министър Цветлин Йовчев обясни, че е взето решение автобусът да се върне обратно, тъй като някои от протестиращите били налягали пред автобуса и е имало риск от самонараняване. До момента няма тежко пострадали хора.

В "Пирогов" са приети десетима души с леки наранявания по главата и крайниците. Вътрешният министър Цветелин Йовчев обаче смята, че полицаите не са се поддали на провокации, не са употребявали сила и са се справили прекрасно със ситуацията. По думите му хората с окървавени лица са пострадали при допир с полицейско оборудване или самонараняване.

На 40-ия ден протестът срещу кабинета Орешарски към 17 часа блокира Народното събрание, докато вътре парламентарни комисии обсъждаха редакцията на Бюджет 2013 . 

Заради ескалацията на напрежението шефът на парламента Михаил Миков призова депутатите днес да не отиват на работа в парламента, докато не се създадат нормални условия за работата на народните представители. В спешно изявление президентът Росен Плевнелиев призова гражданите да запазят протеста мирен, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов настоя държавният глава да свика Консултативния съвет за национална сигурност заради напрегнатата обстановка.

Настоявам за оставката на правителството веднага. Това е единственото, което може да успокои хората, отсече Борисов. Видях с очите си как бият протестиращи, без те да са провокирали това, каза  Борисов.

Недопустимо е вече 40 дни хората да протестират под прозорците на правителството и парламента и управляващите да не им обръщат внимание. С полицейски щитове и палки не се прави демокрация и политика, каза Бойко Борисов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 13 rate down comment 1
Hris0 Hrist0v
преди 10 години
Ти да видя някой пред камерите да хвърля бутилки и камъни? Всичко идваше отзад някъде, а журналистите искаха да снимат кръв, а не провокатори. Надявам се, че от толкова хора, които снимаха с телефони, някой е успял да запечата лицата зад протестиращите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Тогава за контрапротеста има 3 варианта: Или всички са платени или всички са овце. Третия е микс между овце и платени също като протеста. Тогава, кой е по-добър Бойко или Станишев? След като и двамата работят по един и същ начин? Само дето Станишев явно няма достатъчно парици да направи контрата по масова. Нищо, в новия милиард има перо за неопределени разходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 12
0pk
преди 10 години
до 2Къде ги виждаш тез програмисти и мениджъри? Аз такива не видях пред камерите. Освен това да те открехна, на наивниците не се плаща - те сами излизат като овце ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Плащането няма проблем. Едни плащат за протести, другите за контра протести и *** петиции. Всичко това вкарва пари в икономиката! Аз съм ЗА! Стига хората да почнат да харчат заработеното. Нали така беше приказката: В крайна сметка всичко опира до пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
0pk
преди 10 години
а да, поздрав за протестиращите:http://***.youtube.com/watch?v=3_7fYTObkrw
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 21 rate down comment 5
Hris0 Hrist0v
преди 10 години
Ами най-нормалното нещо, което можеше да се случи. Не може да неглижираш общественото недоволство по този нагъл и безогледен начин като ***. Взеха властта с измама, управляват в тайни договорки, манипулират медии за случващото се, 40 дни се правят на глухи и какви ли не още *** обяснения изказват, как всички ги харесвали ама имало няколко платени души, които правят калабалък. Еми нормално е напрежението в тази ситуация да ескалира и хората да ги пометат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 12
0pk
преди 10 години
Тези иначе така симпатични си показаха зъбкитее :)"хората с окървавени лица са пострадали при допир с полицейско оборудване или самонараняване" е баш така си е, ама оборудването се е докосвало до тях повече отколкото те са се докосвали до него :DОт друга страна, малко им беше, щото като искаш демокрация, трябва да спазваш законите. А според тях, народа трябваше да се разотиде към десет и нещо, а не да пият и да хвърлят бутилки до след полунощ. А полицаите вместо да рязмахват гумени ****, да бяха докарали пръскачките да поохладят страстите. Щото тез 200 иначе така симпатични бъдещи алкохолици и безработни едва ли са по-големи българи от останалите няколко милиона. А журналята цяла вечер "ексклузивно" се пениха едва ли не преврат става.Разбирам, че народа не иска едни и същи в управлението. Когато едно време се правиха революции, се избиваше цялата бивша власт барабар с тяхните подръжници, ама сега демокрацията не го позволява и затова сме на този хал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 11
LuckyYou
преди 10 години
Виж как хубаво напипваш какво точно се случва! Сега вече не се плаща на статисти наркомани(не програмисти), а на УЛТРАСИ - на професионални катили, готови за малко пари да пролеят кръв!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 4
georgi_shum
преди 10 години
Да те питам.. ти кво друсаш? Или просто от червените очила тотално ти се е замъглил ума?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 4
deant
преди 10 години
Значи бойко цял месец плащаше за мирни протести на програмисти, обаче снощи реши да резне програмистите, защото не вършат работа и пренасочи парите към ултрасите. Логиката е желязна. Безспорно е имало провокатори, както и всяка вечер. Бойко няма да се върне във властта, предполагам дори той го осъзнава. Дали олигарсите плащат за подмяна на протеста незнам.Въпреки, че точно на олигарсите не виждам как са засегнати интересите. Нито монополите са бутнати нито контрабандата или престъпността са спаднали. Но виж 1 млрд ще има за да влезе на борсата - там където е царството на олигархията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още