IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

#ДАНСwithme 40 приключи в 4.30 след полунощ

Над осем часа в Парламента бяха блокирани трима министри, депутати, журналисти

08:39 | 24.07.13 г. 37
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Блокираните повече от 8 часа в сградата на парламента трима министри, депутати, представители на синдикатите и журналисти бяха изведени малко след 4.30 часа след полунощ, предаде Dnes.bg.

Първо към 4 часа се появи информация, че по-голямата част от обсадените депутати от БСП и ДПС вече са напуснали парламента, съпровождани от полицаи. Около половин час по-късно стана ясно, че всички блокирани са изведени от сградата.

Около 3.15 часа полицията организира втори опит за прокарването на коридор, през който да бъдат изведени народните представители, след като при първия около 22 часа се стигна до сблъсъци между жандармерията и протестиращите.

Тогава полицията се опита да изведе депутатите с автобус, но опитът беше неуспешен. Вътрешният министър Цветлин Йовчев обясни, че е взето решение автобусът да се върне обратно, тъй като някои от протестиращите били налягали пред автобуса и е имало риск от самонараняване. До момента няма тежко пострадали хора.

В "Пирогов" са приети десетима души с леки наранявания по главата и крайниците. Вътрешният министър Цветелин Йовчев обаче смята, че полицаите не са се поддали на провокации, не са употребявали сила и са се справили прекрасно със ситуацията. По думите му хората с окървавени лица са пострадали при допир с полицейско оборудване или самонараняване.

На 40-ия ден протестът срещу кабинета Орешарски към 17 часа блокира Народното събрание, докато вътре парламентарни комисии обсъждаха редакцията на Бюджет 2013 . 

Заради ескалацията на напрежението шефът на парламента Михаил Миков призова депутатите днес да не отиват на работа в парламента, докато не се създадат нормални условия за работата на народните представители. В спешно изявление президентът Росен Плевнелиев призова гражданите да запазят протеста мирен, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов настоя държавният глава да свика Консултативния съвет за национална сигурност заради напрегнатата обстановка.

Настоявам за оставката на правителството веднага. Това е единственото, което може да успокои хората, отсече Борисов. Видях с очите си как бият протестиращи, без те да са провокирали това, каза  Борисов.

Недопустимо е вече 40 дни хората да протестират под прозорците на правителството и парламента и управляващите да не им обръщат внимание. С полицейски щитове и палки не се прави демокрация и политика, каза Бойко Борисов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 27
LuckyYou
преди 10 години
Искаш да кажеш, че програмистите са били вчера вечерта и са подклаждали агресията така ли ? Освен това тук говорим за УЛТРАСИ, не манагали. Ултрасите не обичат ***. Това е агитката на Левски - София Запад, така се наричат. Лично аз по телевизията видях поне 15 хора от тази агитка, които познавам. Видях и много малки момчета, много хора с шалове на лицата. Тези погроми не се правят нито от програмисти, нито от манагали - това е София Запад. Платени от ББ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 5
deant
преди 10 години
Гледам хора на протеста - програмисти, мениджъри добре осигурени ... знаем колко пари заплата вземат програмистите, знаем че са и интелигентни хора - това е най-печелившия бизнес в България. Кажи ми според теб Бойко колко плаща на програмистите??? Това са хора вземащи по няколко хиляди лева заплата месечно! И мислиш ли че са толкова *** програмистите да участват на протест рамо до рамо с платени ***?!!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 32
LuckyYou
преди 10 години
Очакваше се да се лее кръв. То е нормално. Бойко видя, че не става по мирен начин, сега плати да се лее кръв. Аз лично го очаквах. Този човек е способен на ВСИЧКО, за да се върне на власт. А вие седесари, вие ще го върнете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още