IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МИЕ обмисля увеличаване на търговските служби в Индия и Китай

По-активен инвестиционен маркетинг ще привлича чуждите инвеститори, смята министърът на икономиката Драгомир Стойнев

16:50 | 25.07.13 г.
МИЕ обмисля увеличаване на търговските служби в Индия и Китай

Единственият начин България да постигне ускорен икономически растеж е чрез достъпа до чужди пазари и привличане на повече инвестиции. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката  Драгомир Стойнев по време на Годишната среща на търговско-икономическите съветници, съобщават от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ).

Стойнев увери, че Министерството и Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) ще продължат да работят в търсене на нови пазари за българските фирми в чужбина.

Той очерта три посоки, в които трябва да се работи за подобряване усилията на държавата във външноикономическата политика – увеличаване износа на български стоки, привличане на повече инвестиции в България за създаване на нови работни места и увеличаване на търговията с услуги, предимно в сферата на туризма.

Като посочи, че привлечените преки чуждестранни инвестиции у нас се движат в стойности малко над 1 милиард евро, което е крайно недостатъчно, Драгомир Стойнев коментира, че се налага прилагането на по-активни мерки за стимулиране на чуждестранните инвеститори, като ключова роля има подобряването на инвестиционния маркетинг.

Тук е значима ролята на посолствата и СТИВ, които да помагат за привличане на потенциални инвеститори в проекти, които генерират устойчив растеж, работни места и конкурентни и експортно ориентирани стоки и услуги.

„Необходимо е да се търсят възможности за търговия и в развиващите се азиатски икономики, особено Китай, Сингапур, Корея, Индия, Япония, както и в традиционни търговски партньори, които не са засегнати от финансовата криза и остават платежоспособни – страните от Близкия Изток, съседна Турция, Руската федерация и ОНД“, каза Стойнев.

Министър Стойнев добави, че в някои страни като Индия и Китай трябва да бъде увеличен броят на търговските служби за по-ефективно обслужване на българските фирми.

Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов  изрази задоволство от съвместната работа с представителите на страната ни в чужбина в полза на българските фирми.

Проучване на БТПП отчита позитивна промяна в оценките на бизнеса за българските служби по търговско-икономическите въпроси. Делът на дадените от фирмите отлични оценки за българските търговски представители в чужбина се удвоява, в сравнение с миналата година. 46% от оценките са отлични, при 21% за 2012 година.

Според проучването фирмите в страната не използват достатъчно съдействието и услугите, които предлагат службите по търговско-икономически въпроси. 62% от отговорилите посочват, че не са осъществявали контакт с тях, както и при миналогодишното допитване. Само 5% от анкетираните съобщават, че търговски представители зад граница им отказвали съдействие, показват още резултатите от проучването.

Очакванията на членовете на БТПП от българските търговски служби зад граница са най-вече за съдействие за контакти с потенциални бизнес партньори, с държавни институции и бизнес организации в чужбина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още