IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикати настояват регулаторът да преразгледа решението за цената на въглищата

Индексацията от 2,7% не е достатъчна, защото близо три години тази цена не е увеличавана, смятат от КТ "Подкрепа"

16:12 | 30.07.13 г.
Синдикати настояват регулаторът да преразгледа решението за цената на въглищата

Синдикатът на миньорите изрази недоволство от новата индексация на цената на въглищата, приета с днешното решение на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

"Решението за новите цени на електроенергията вече е факт, но ние имаме възражения. Индексацията от 2,7% на цената на въглищата не е достатъчна, защото близо три години тази цена не е увеличавана", заяви днес Владимир Топалов, председател на миньорския синдикат към КТ "Подкрепа" по време на среща със заместник-председателя на парламента Мая Манолова и министъра на икономиката Драгомир Стойнев.

Според Топалов не е ясно каква точно цена на въглищата е приета с решението на ДКЕВР за енергийните цени, а възраженията на миньорите не са били взети под внимание от регулаторната комисия. "Ще искаме промяна на решението на ДКЕВР", заяви Топалов.

ДКЕВР в момента единствено е увеличила производството на електроенергия от въглища за сметка на студения резерв, но това е недостатъчно, коментира още Топалов. При този енергиен микс Мини "Марица Изток" ще могат да добият 17 млн. тона, което е крайно недостатъчно, добави той.

Представителят на синдиката изрази и опасение от бъдещи съкращения. По негови думи квотата на ТЕЦ "Бобов дол" е намалена наполовина спрямо миналата година, а това означава, че "всички мини в Югозападна България се затварят с изключение на открития рудник в Бобов дол и част от мини Перник". Това ще доведе до съкращения на приблизително 3 500 души, прогнозира Топалов.

Миньорите се притесняват, че централите, които са затруднени да реализират произвеждания от тях ток, ще изкупуват по-малко въглища, което ще доведе до съкращения и орязване на работни заплати и социални придобивки.

Редица енергийни дружества в това число и електроразпределителните предприятия смятат, че тенденцията към намаляване цената на тока ще има тежки последствия върху енергийния сектор.

Синдикати: Стремежът към намаляване цените на тока не трябва да е самоцелен

С официална позиция днес по темата излязоха и двата синдиката - КТ "Подкрепа" и КНСБ. Според тях битовите абонати и част от фирмите – потребители, може би, ще останат доволни от промяната в цената на електроенергията. Но голяма част от фирмите в областта на енергетиката изразяват сериозни опасения по отношение на новия модел на ценообразуване.

"Моделът на ценообразуване предполага задължително и дългосрочно изкупуване от страна на НЕК ЕАД на най-скъпата енергия – от ВЕИ, когенерации и от двете американски централи в Маришкия въгледобивен басейн. Останалите централи ще трябва да реализират голяма част от произведения ток на свободния пазар  - в страната и извън нея, което е свързано с рискове в зависимост от себестойността на произвеждания ток, независимо от намаляване на цената за пренос на ел. енергия", смятат синдикатите.

Последна актуализация: 16:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още