IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикати настояват регулаторът да преразгледа решението за цената на въглищата

Индексацията от 2,7% не е достатъчна, защото близо три години тази цена не е увеличавана, смятат от КТ "Подкрепа"

16:12 | 30.07.13 г.
Синдикати настояват регулаторът да преразгледа решението за цената на въглищата

Стремежът към намаляване цените на тока не трябва да е самоцелен, а трябва да се вземе под внимание отражението на мярката върху енергийния сектор. Големите и средните фирми - потребители, особено тези, които са енергоемки, не знаят какво да очакват по отношение на цените на тока на свободния пазар, казва се още в позицията на двата синдиката.

Стойнев: Трябва да се даде време на новия ценови модел в енергетиката да заработи

Новият модел на ценообразуване в сектор енергетика ще доведе до това, че повече централи ще работят и ще бъдат натоварени мощностите за разлика от предишния модел, в който определени заводски централи бяха изключени, коментира министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, цитиран от БТА.

"Трябва да се даде време на новия ценови модел в енергетиката да заработи и да се увеличи износът на ток", каза министърът. От страна на ТЕЦ Марица Изток 1 и ТЕЦ Марица Изток 3 има изразена готовност за преструктуриране на дългосрочните им договори, каза още той.

"Считам, че ако НЕК изкупува определените от ДКЕВР квоти, няма да има проблем и съкращаване на миньори, каза още Стойнев. Поел съм ангажимент, че цената на въглищата ще бъде увеличена през септември, но нека първо да видим как ще тръгне новият ценови модел", каза Стойнев. Той уточни, че промяната на цената на въглищата няма да повлияе върху цената на тока за бита.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още